Parlamentarii britanici au preluat de la guvern, pentru o zi, controlul procesului de ieşire a Regatului Unit din UE, încercând, prin această măsură neobişnuită, să găsească o cale de rezolvare a impasului generat de respingerea acordului de Brexit realizat de premierul Theresa May cu Bruxelles-ul.
Astfel, parlamentarii de la Londra vor vota, astăzi, pentru mai multe opţiuni privind Brexitul, în contextul în care nu este clar când sau dacă va avea loc ieşirea ţării din blocul comunitar.
Preluarea controlului de către parlamentari arată că premierul Theresa May îşi pierde autoritatea asupra propriilor deputaţi şi miniştri. May a declarat, însă, că Guvernul nu este obligat să ţină cont de votul parlamentarilor.
Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Brexit a afirmat: "Guvernul va continua să ceară realism. Orice opţiune luată în considerare trebuie să fie livrabilă în negocierile cu UE".
Ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, a declarat recent că dacă Parlamentul va prelua controlul asupra procesului ieşirii ţării din UE, consecinţa ar putea fi organizarea de alegeri anticipate, variantă susţinută cel mai probabil de opoziţie.
Presa străină semnalează că May a sugerat că ar putea demisiona săptămâna aceasta, mai ales că unii deputaţi i-au cerut deja în mod oficial să îşi dea demisia. Conform publicaţiei The Sun, May ar urma să anunţe astăzi o dată a demisiei sale de la conducerea Guvernului, în schimbul unei ratificări în Parlament a acordului de Brexit.
• Raport: "Impact major al Brexitul asupra Irlandei, prin pierderea a zeci de mii de locuri de muncă"
Brexitul va avea un "impact considerabil" asupra Irlandei, cu pierderea potenţială a circa 80.000 de locuri de muncă, dacă Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord de separare, informează un raport economic elaborat cu sprijinul guvernului de la Dublin, citat de dpa.
Produsul Intern Brut (PIB) al Irlandei va fi cu circa 2,6% mai mic un deceniu după ce Marea Britanie va părăsi UE în baza unui acord, potrivit Institutului de Cercetare Economică şi Socială (ESRI) şi Departamentului de Finanţe. Însă, scăderea PIB-ului ar putea fi aproape dublă, de 4,8%, în cazul unui Brexit fără acord şi de 5% în cazul unui Brexit fără acord şi "dezordonat", conform Agerpres.
Se prognozează că zece ani după ce Marea Britanie va părăsi UE fără acord, în Irlanda vor fi cu circa 45.000 de locuri de muncă mai puţine decât în cazul în care Marea Britanie ar rămâne în blocul comunitar.
Un Brexit dezordonat ar însemna o scădere cu 3,4% a numărului locurilor de muncă, ceea ce ar însemna mai puţin cu 77.500 de joburi.
"Impactul fiecărui scenariu de Brexit este unul considerabil şi va avea efecte negative asupra unei serii întregi de sectoare din economie, începând de la sectorul casnic până la piaţa muncii, companii şi finanţe publice", susţine Adele Bergin, coordonator principal al raportului.
Studiul s-a concentrat pe comerţ, înglobând efectele măsurilor tarifare şi non-tarifare, şi asupra impactului potenţial pozitiv al investiţiilor străine directe în Irlanda. El a evaluat impactul unui comerţ mai slab între Marea Britanie şi UE asupra principalilor parteneri comerciali ai Irlandei şi concluzionează că aceasta va reduce drastic cererea pentru exporturile irlandeze.
Creşterea estimată în ceea ce priveşte investiţiile directe va fi probabil depăşită de scăderea din comerţ, atenţionează raportul.