Voucherele de vacanţă vor fi acordate numai pentru angajaţii din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut iar valoarea acestora va creşte la 1600 de lei, de anul viitor, arată Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, publicat marţi de Ministerul Finanţelor, relatează Agerpres.
Totodată, valoarea indemnizaţiei de hrană/tichetelor de masă/normei de hrană nu poate depăşi, anual, contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019.
"Cheltuielile privind voucherele de vacanţă sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual, în perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană", se menţionează în Expunerea de motive ce însoţeşte proiectul de lege.
Totodată, se propune limitarea cuantumului sporului de condiţii periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maximum 1.500 lei, în timp ce acordarea indemnizaţiei de hrană sau tichetelor de masă se va adresa numai angajaţilor din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut.
"Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichete de masă/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, începând cu ianuarie 2025", se arată în documentul citat.
În acelaşi timp, în cazul tichetelor de masă se va calcula impozit de 10% asupra venitului brut din care se deduce contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată şi reţinută la sursă.
"În cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor se propune reglementarea unui regim fiscal aplicabil avantajelor reprezentând echivalentul în lei al tichetelor de masă acordate de angajatori în beneficiul angajaţilor, similar cu cel aplicabil biletelor de valoare, dacă sumele sunt acordate în aceleaşi limite şi condiţii, precum şi cu aceleaşi destinaţii ca cele prevăzute de lege pentru acordarea acestor tipuri de bilete de valoare. Echivalentul în lei al biletelor de valoare menţionate anterior se poate acorda angajaţilor care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare", se precizează în actul normativ.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2023, 13:59)
deci” saracii ”cu 13000 de lei primesc ! astia traiesc in alta lume !
2. Creaza discriminari.
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2023, 15:10)
Politicienii dau vacante la bugetari pe banii privatilor.
Cum vine asta ?
2.1. Remember (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Alt Anonim în data de 19.09.2023, 16:14)
Uite cum vine: pentru ca nu puteau sa ofere maririle de salarii cerute de salariati, niste economisti adevarati (fara ironie!) s-au gandit cum sa multumesca oamenii dar sa ajute si economia. Si astfel a venit ideea cu vaucherele de vacanta: salariatul se foloseste de ele in vacanta iar HoReCa merge si ea mai bine, nu da faliment. Ca daca dadeau cresteri de salarii banii se duceau aproape toti pe chestii de import: TV, mancare, etc. Deci au profitat si bugetarii si privatii.
2.2. Vorbim și de competenta? (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Om în data de 19.09.2023, 20:52)
Sau doar de grade de rudenie? Când va putea un bugetar sa ceara mărire de salariu pe baza competentelor?