Wallachia eHub şi Smart eHub preocupate să introducă cele mai avansate tehnologii la nivel de UAT

Comunicate de presă / 6 decembrie 2021

Wallachia eHub şi Smart eHub preocupate să introducă cele mai avansate tehnologii la nivel de UAT

În data de 26 noiembrie 2021, centrele de inovare digitală Wallachia eHub şi Smart eHub împreună cu clusterele TEC - Technology Enabled Construction şi DEH - Danube Engineering Hub, au organizat un nou seminar - LIDERI DIGITALI ÎN UNITĂŢILE TERITORIAL ADMINISTRATIVE - dedicat digitalizării regiunilor Sud-Muntenia şi Bucureşti-Ilfov, conform unui comunicat remis redacţiei.

Seminarul s-a adresat consiliilor judeţene, primăriilor, UAT-urilor şi GAL-urilor care sunt angajate pe drumul transformării şi adopţiei tehnologiilor digitale şi a avut ca scop prezentarea şi identificarea unor bune practici care să demonstreze avantajele imense ale unor astfel de soluţii.

"Debutul oricărei activităţi de digitalizare la o unitate administrativ teritorială presupune colectarea sistematică de date şi dezvoltarea de baze de date interoperabile care trebuie consolidate (date din registru agricol, silvic, stradal, clădiri, patrimoniu, agricole, cadastrale etc.). Soluţiile GIS trebuie să fie prezente încă din această fază, şi ulterior, pentru a colecta date cât mai precise. Fără această activitate iniţială nu putem vorbi despre construcţia viitoare a unor modele BIM integrate în geografia unităţilor administrativ teritoriale", a declarat Costin Trandafir, preşedinte Wallachia eHub şi Danube Engineering Hub.

Domnul Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, dar şi al clusterului TEC - Technology Enabled Construction, a subliniat importanţa adopţiei BIM - Building Information Modelling într-un ritm accelerat în toate subsectoarele industriei, cu accent asupra faptului că unul dintre cei mai importanţi actori sunt chiar autorităţile publice, care sunt beneficiari ai celor mai mari proiecte de investiţii în clădiri şi infrastructuri.

"Multe dintre statele europene sunt avansate deja în adopţia BIM, în timp ce în România doar câteva companii de proiectare operează în mod curent cu BIM. Dacă nu reuşim să ne mobilizăm pe întregul lanţ valoric şi dacă autorităţile nu sunt hotărâte să contribuie la accelerarea acestui proces, având beneficiul direct de eficientizare a costurilor cu investiţiile, riscăm să devenim complet necompetitivi pe piaţa europeană şi chiar pe piaţa internă. Să reţinem faptul că statele care au un avans în digitalizarea construcţiilor au avut politici publice în acest sens şi au investit în accelerarea adopţiei BIM", a declarat Cristian Erbaşu, preşedinte FPSC.

Clusterul TEC a fost reprezentat de mai mulţi membri (Cristian Onofrei, Luminiţa Popescu, Mariana Garştea, Rodica Lupu), care au prezentat modul de operare şi beneficiile adopţiei BIM, studii de caz în implementarea unor proiecte de infrastructură folosind BIM, tehnologii şi soluţii pentru clădiri şi oraşe inteligente (smart city), precum şi soluţii de finanţare disponibile pentru autorităţile publice care îşi propun digitalizarea şi dezvoltarea de infrastructuri inteligente şi verzi, cu accent pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Există soluţii de finanţare diverse pentru digitalizare şi pentru investiţii inteligente şi verzi, pe care autorităţile le pot accesa în baza unor strategii coerente. Clusterul TEC pune la dispoziţia autorităţilor sprijin pentru accesarea acestor fonduri, dar şi cursuri de formare de competenţe digitale, inclusiv pentru BIM, dedicate funcţionarilor publici, care să permită autorităţilor să fie în controlul procesului lor de digitalizare şi să poată obţine beneficii reale şi semnificative pentru comunităţile pe care le administrează", a declarat Rodica Lupu, director cluster TEC - Technology Enabled Construction.

În continuare, domnul Flavio Finta, manager al companiei RASUB SA şi coordonatorul clusterului în formare "Wallachia Heritage", a prezentat soluţii BIM aplicabile la nivel regional pe UAT în domeniul patrimoniului cultural. Au fost accentuate câteva direcţii de implementare a soluţiilor HBIM la nivel local printre care inventarierea, prospectarea, identificarea, conservarea primară şi restaurarea patrimoniului istoric mobil şi imobil.

"Este importantă preluarea modelelor de bună practică de la cei avansaţi, cum sunt companiile din Norvegia, care au avut succes în special prin dezvoltarea de către stat a cadrului legal şi folosirea unor instrumente financiare", a declarat Flavio Finta, manager RASUB SA.

Domnul primar Bogdan Novac a precizat că nu este clar modul în care va fi aplicat PNRR sau alte instrumente financiare subliniind faptul că primăriile au nevoie de resurse financiare importante pentru a demara primii paşi în digitalizare în condiţiile în care dotările cu infrastructura hard (computer, servere etc) sunt foarte scăzute.

"Suntem onoraţi că primăriile din judeţ au fost de acord să colaboreze pentru iniţierea unui proiect pilot de digitalizare şi pentru a stabili priorităţi la nivelul local. Suntem conştienţi că pornim de la un nivel foarte scăzut şi pentru a accelera un proces dorit de digitalizare va trebui să prioritizăm corect obiective care să fie finanţate. Ne-a bucurat prezenţa în sală a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, domnul Cristian Apostol, ceea ce indică un interes deosebit al consiliului în accelerarea digitalizării", a declarat Bogdan Novac, primar localitatea Breaza.

"Danube Engineering Hub în calitate de entitatea de management a centrului digital Wallachia eHub va avea în vedere nevoile şi constrângerile semnalate în acest seminar în vederea intervenţiei în următorii ani cu servicii suport care să vină în întâmpinarea constructorilor sau UAT-urilor prin folosirea soliţilor digitale", a declarat doamna prof. univ. dr. Irina Gabriela Rădulescu, coordonator al centrului de transformare digitală Wallachia eHub.

"Prin prezentul eveniment centrele digitale Wallachia eHub, precum şi Smart eHub, alături de clusterele TEC şi DEH, au atins un domeniu nou al digitalizării, soluţiile BIM, soluţii indispensabile atât pentru firmele din construcţii, cât şi pentru cele din domeniul restaurării şi conservării patrimoniului dar şi pentru unităţile teritoriale administrative. Prin schimbul de cunoştinţe şi experienţa participanţilor am realizat faptul că acţiunea noastră trebuie să vizeze convergenţa unor tehnologii diferite, cum ar fi GIS şi BIM dar şi altele. De asemenea, salutăm crearea grupului de iniţiativă locală de accelerare a digitalizării format din localităţile Breaza, Comarnic, Adunaţi şi Cornu", a declarat Costin Lianu, director general USH Pro Business şi coordonator al cooperării între cele două centre digitale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb