SUA au lansat astăzi un apel către comunitatea internaţională, invitând-o 'să susţină o participare semnificativă şi robustă a Taiwanului' în cadrul instituţiilor ONU, în pofida rezistenţei din partea Chinei, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
'Taiwanul este un partener crucial al Statelor Unite şi un succes democratic', a apreciat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken pe fondul tensiunilor în creştere cu Beijingul în legătură cu soarta insulei, asigurând că contribuţia sa este necesară pentru a face faţă 'unui număr fără precedent de provocări mondiale'.
Într-un comunicat care riscă să suscite iritarea Chinei, secretarul de stat american afirmă că participarea Taiwanului la sistemul ONU 'nu este o problemă politică, ci o chestiune pragmatică'.
'Excluderea Taiwanului subminează activitatea importantă a ONU şi a agenţiilor sale', a insistat Blinkin.
Întrebat săptămâna trecută cu privire la posibilitatea unei intervenţii militare americane pentru a apăra Taiwanul în cazul unui atac din partea Chinei, preşedintele SUA, Joe Biden, a răspuns afirmativ: 'Da, noi avem un angajament în acest sens', a declarat el.
Declaraţia sa pare să contrazică politica de lungă durată a SUA privind aşa-numita 'ambiguitate strategică'. În virtutea acesteia, Washingtonul ajută Taiwanul să-şi construiască şi să-şi consolideze capacităţile de apărare, dar fără a promite în mod explicit că îi va veni în ajutor în cazul unui atac.
China consideră insula cu 23 milioane de locuitori, pe care nu o controlează, drept una dintre provinciile sale în aşteptarea reunificării cu restul ţării, iar afirmaţiile preşedintelui Joe Biden au fost primite nefavorabil la Beijing.
Guvernul american şi-a nuanţat ulterior poziţia, afirmând că politica sa faţă de Taiwan nu s-a schimbat, potrivit AFP.