Parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă la Deva, că speră că Guvernul Cioloş va avea puterea să evite "capcanele electorale" ale anului 2016 şi se va concentra pe consolidarea ciclului de creştere economică a României.
"Cred că ceea ce-i putem solicita Guvernului Cioloş este să nu cadă în capcanele specifice anilor electorali, să evite luarea unor decizii populiste. (...) România se află în al patrulea an consecutiv de creştere economică, cu o creştere de patru procente. Avem în faţă un an în care Guvernul poate să confirme un ciclu virtuos de creştere economică", a declarat Iuliu Winkler.
Deputatul european a apreciat că, în lipsa unor obiective electorale, miniştrii şi secretarii de stat ai Guvernului Cioloş ar trebui să devină o prezenţă constantă la Bruxelles. În acest context, Winkler a arătat că România a avut mult de pierdut din punct de vedere economic, dar şi din perspectiva influenţei pe care ar fi putut-o exercita la nivelul UE, din cauza unei participării deficitare a miniştrilor sau a secretarilor de stat la reuniunile europene.
Parlamentarul european a mai spus că este nevoie de o deblocare a administraţiei publice şi de crearea unor mecanisme care să ducă la creşterea gradului absorbţiei fondurilor europene, cu atât mai mult cu cât ţara noastră este, din acest punct de vedere, pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
"Cred că cifra anului 2015 este 6. Şase miliarde de euro pierdute din fondurile europene care au fost alocate ţării noastre pentru perioada 2007-2013. În luna aprilie, vom şti cu exactitate suma pierdută, dar aceasta se învârte în jurul cifrei 6. Suntem, din acest punct de vedere, pe ultimul loc în Europa. Gândiţi-vă câţi kilometri de autostradă sau câte spitale sau şcoli puteam construi cu aceşti bani", a afirmat deputatul european.
Referindu-se la provocările în plan intern care stau în faţa Guvernului Cioloş, Iuliu Winkler a enumerat: posibilitatea unor decizii 'interesante şi controversate' pe care Parlamentul ar putea să le mai ia până în toamnă, lipsa de încredere a cetăţenilor în instituţiile statului şi adâncirea discrepanţelor între clasele sociale şi între regiuni.
În aceeaşi conferinţă de presă, deputatul european al UDMR şi-a exprimat speranţa ca anul 2016 să fie un an al resetării vieţii politice, un an al reflecţiei, care să ducă inclusiv la revigorarea dialogului interetnic afectat negativ în anul care tocmai a trecut.
"Anul 2015 a fost anul în care drepturile comunităţii maghiare din România au avut de suferit. Dialogul româno-maghiar la nivel politic, parlamentar, dar şi la nivelul societăţii a regresat. (...) A fost anul în care s-au luat decizii care au slăbit încrederea comunităţii maghiare din Ardeal în societatea majoritară", a adăugat Winkler.