Wojciech Zaremba, PCC SE: "Vrem să ne reconfirmăm statutul de investitor strategic"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 mai 2011

Reporter: PCC SE a fost raportat cu o tranzacţie de cumpărare de circa trei milioane de acţiuni "Oltchim" (simbol OLT), ceea ce a provocat oarecare suprindere în piaţă, în condiţiile în care aţi declarat, anterior, că PCC SE nu este interesat să achiziţioneze titluri OLT de pe bursă, ci pachetul pe care îl deţine statul român, printr-o privatizare. Şi-a schimbat PCC SE strategia privind "Oltchim"?

Wojciech Zaremba: Strategia PCC SE în ceea ce priveşte Oltchim nu s-a schimbat. Obiectivul PCC SE este să ia parte la un proces deschis şi transparent de privatizare, în urma căruia PCC SE doreşte să devină acţionar majoritar la Oltchim şi să poată implementa strategia de restructurare şi de dezvoltare pe termen lung pentru Oltchim.

PCC este consecvent cu poziţia exprimată anterior. PCC SE nu este un jucător la bursă şi nu a cumpărat niciodată acţiuni Oltchim la preţ mic pentru a profita de context şi a le revinde mai departe. Dimpotrivă, PCC a achiziţionat recent acţiuni Oltchim într-un moment în care preţul acţiunilor se situa la cel mai înalt nivel, cu scopul de a-şi confirma statutul de investitor strategic, care este cu adevărat interesat de companie şi care are o strategie de dezvoltare a acesteia pe termen lung.

Reporter: Ce v-a determinat să cumpăraţi acţiuni OLT, în condiţiile în care preţul a urcat cu 15%?

Wojciech Zaremba: PCC SE a fost acuzat în mod repetat că ar fi interesat să cumpere Oltchim la un preţ scăzut şi că acţiunile sale ar urmări scăderea valorii acţiunilor Oltchim.

Acest lucru nu este adevărat şi nu a fost niciodată adevărat. PCC SE nu a cumpărat niciodată acţiuni Oltchim atunci când preţul acestora era la valori scăzute, cuprinse între 0,16 - 0,25 RON per acţiune, valori înregistrate în ultimii ani şi în primele luni ale acestui an.

Valoarea scăzută a preţului acţiunilor în perioada 2007-2011 s-a datorat rezultatelor financiare dezas-truoase ale companiei.

Anunţul Ministerului Economiei referitor la preconizata privatizare a Oltchim, care ar urma să aibă loc până la sfârşitul anului 2011, a impulsionat creşterea preţului acţiunilor, dovedind că piaţa se aşteaptă la schimbări pozitive la Oltchim din momentul în care compania va fi condusă de un investitor privat. Piaţa se aşteaptă ca schimbarea acţionarului majoritar şi preluarea Oltchim de către un investitor privat să stopeze declinul accelerat al companiei, să ducă la renunţarea la soluţiile de afaceri învechite propuse şi aplicate de actuala conducere a Oltchim şi să permită restructurarea şi îmbunătăţirea rezultatelor financiare ale companiei.

Majorându-şi participaţia la Oltchim, PCC SE doreşte să îşi reconfirme statutul de investitor strategic, transmiţând un semnal pozitiv pieţei: în pofida situaţiei dificile în care se găseşte Oltchim, PCC SE este ferm în intenţia sa de a achiziţiona compania, în cadrul unui proces transparent de privatizare, şi este convins că anunţata privatizare constituie cea mai bună soluţie pentru Oltchim.

Reporter: PCC SE este interesată să cumpere acţiuni OLT de pe bursă?

Wojciech Zaremba: PCC SE nu exclude opţiunea de a cumpăra mai multe acţiuni la Oltchim SA, însă principalul nostru obiectiv rămâne participarea cu succes la procesul de privatizare a Oltchim SA şi achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut de Ministerul Economiei, în urma unui proces deschis şi transparent de privatizare.

Reporter: Un alt cumpărător de acţiuni OLT zilele acestea este Carlson Ventures, un fond de investiţii cu sediul la Londra, condus, de asemenea, de un polonez. PCC SE şi Carlson Ventures au o strategie comună faţă de Oltchim sau vedeţi în acest fond de investiţii un competitor?

Wojciech Zaremba: PCC SE nu cooperează cu nicio altă entitate în ceea ce priveşte Oltchim SA. Strategia PCC SE a fost transparentă încă de la bun început, obiectivul nostru este participarea la un proces transparent de privatizare a Oltchim. În acest moment observăm piaţa şi ne pregătim să luăm parte la procesul de privatizare anunţat de Statul Român, obiectivul nostru fiind să devenim acţionar majoritar la Oltchim SA.

Reporter: Guvernul a anunţat intenţia să privatizeze Oltchim până la finele acestui an. Aţi început discuţii cu Guvernul pentru privatizarea combinatului?

Wojciech Zaremba: PCC SE nu are niciun dialog cu Ministerul Economiei în acest moment, dar suntem foarte interesaţi în stabilirea unei asemenea cooperări cu Ministerul Economiei cu privire la Oltchim şi la viitorul acestei companii. PCC SE a adresat numeroase scrisori Ministerului Economiei prin care a solicitat întâlniri cu Ministrul Economiei, domnul Ion Ariton. O primă scrisoare a fost trimisă imediat după preluarea de către domnul Ariton a funcţiei de Ministru al Economiei. Cu toate că PCC SE nu a primit încă niciun răspuns la aceste scrisori, PCC SE îşi reiterează constant solicitarea, în speranţa stabilirii unui dialog cu acţionarul majoritar la Oltchim SA, Ministerul Economiei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb