Daniela Buzducea este noul Director National al fundaţiei World Vision România, fiind totodată primul director naţional local din întreaga regiune a Europei de Est şi Orientului mijlociu (MEERO), potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.
Anterior, Daniela Buzducea a ocupat timp de şase ani poziţia de Director Advocacy în cadrul World Vision România, având rolul de a dezvolta strategia fundaţiei şi de a coordona implementarea acesteia.
Buzducea a declarat: "Strategia fundaţiei pentru următorii ani se axează pe misiunea principală a organizaţiei, aceea de a creşte nivelul de bunăstare a copiilor din România, în special a celor mai vulnerabili, care locuiesc preponderent în mediul rural, unde riscul de sărăcie este de 6 ori mai mare decât în urban. Aceştia sunt copii care trăiesc în cele mai sărace familii, copii de etnie rroma, copii separaţi de familie, copii ai căror părinţi au migrat în alte ţări în căutarea unui loc de muncă, copii cu dizabilităţi. World Vision România desfăşoară programe prin care îi ajută pe aceşti copii să meargă la şcoală şi să nu-şi abandoneze studiile, să aibă acces la servicii medicale de bază şi la o alimentaţie cât mai sănătoasă, să fie protejaţi şi să se implice în comunitate, participând la deciziile care le afectează viaţa. De asemenea, programele noastre se adresează părinţilor acestor copii, oferindu-le oportunităţi profesionale şi antreprenoriale, care să le permită să câştige un venit stabil şi să-şi îngrijească mai bine copiii. Pentru a ne susţine activitatea şi a ne spori impactul, ne vom concentra asupra oportunităţilor disponibile de finanţare locală, fie prin atragerea de granturi europene, fie prin campanii de marketing".
Daniela Buzducea este, de asemenea, reprezentantul cel mai important al biroului World Vision România în federaţiile ONG-urilor pentru protecţia copilului şi pentru dezvoltare. Astfel, în 2009 a fost aleasă Vice-preşedinte al Federaţiei Organizaţiilor pentru Copil (FONPC), iar din 2013 este membru în boardul Federaţiilor ONG-urilor pentru Dezvoltare (FOND).
"Asistent social cu o experienţă de peste 20 de ani, Daniela Buzducea a avut, individual şi în echipele din care a facut parte, un rol semnificativ în procesul de reformă în protecţia copilului. Ea a început să lucreze pentru copii într-o vreme în care singurele soluţii ale statului la problema copiilor abandonaţi prea uşor de familii erau instituţiile. De numele ei se leagă proiecte definitorii pentru reformă din protecţia copilului, precum: ChildNet, care a luptat pentru reducerea numărului de orfelinate, precum şi a numărului de copii din respectivele instituţii, şi Child Monitoring and Tracking Information System (CMTIS), primul sistem de monitorizare pentru protecţia copilului din Europa de Est, ambele ca membru al echipei USAID. Din funcţia de Program Manager în cadrul USAID, Daniela a coordonat reforma de dezinstituţionalizare a copiilor din orfelinate", arată comunicatul.
De asemenea, Daniela Buzducea a lucrat în programe directe de prevenire a separării copilului de familia lui, precum şi de asistenţă a familiilor copiilor infectaţi cu HIV / SIDA. În cadrul fundaţiei Motivation România, aceasta a lucrat cu copii şi tineri cu dizabilităţi, dezvoltând servicii speciale pentru aceştia.
Daniela Buzducea este absolventă a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială (Universitatea Bucureşti), facând parte din prima generaţie de asistenţi sociali din România de după căderea regimului comunist. Are un masterat în managementul serviciilor sociale şi de sănătate, obţinut în cadrul aceleiaşi instituţii.
World Vision România este o organizaţie creştină, care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.
World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 25 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.