"Măsurile luate de către guvern pentru scăderea deficitului bugetar au puţine şanse de a aduce la buget sumele scontate, din cauza efectelor în cascadă pe care le vor avea în sensul scăderii consumului- şi aşa aflat la cote nesatisfăcătoare- fapt care va conduce la creşterea numărului de falimente şi şomeri inclusiv din sectorul privat, precum şi la diminuarea TVA-ului încasat. Investiţiile vor fi descurajate, atât din cauzele menţionate anterior, cât şi ca urmare a inducerii stării de expectativă, întrucât companiile nu ştiu ce le rezervă ziua de mâine din punct de vedere al legislaţiei şi fiscalităţii. În plus, instabilitatea de orice fel- politică, socială, legislativă etc- reprezintă cel mai mare pericol în momentul de faţă, putând trimite România cu câţiva ani înapoi", a afirmat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est, informează un comunicat remis redacţiei.
Măsurile anunţate de Executiv menite să scadă deficitul bugetar prevăd reducerea cu 25% a salariilor şi sporurilor salariaţilor din sectorul public şi diminuarea pensiilor cu 15%. De asemenea, este pusă în discuţie reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, ministerul de resort analizând în prezent diferite variante în acest sens.
"Creşterea impozitelor şi a cotei de TVA ar fi fost cu siguranţă un knock-out pentru sectorul privat, cel care susţine întreaga economie şi toate categoriile sociale. Este însă falsa impresia că firmele se vor descurca mai uşor având de-a face doar cu măsurile anunţate: consecinţele reale ale acestora vor fi accentuate de efectele psihologice, iar un pericol major ar fi ca şi puţinii bani disponibili să stea mai mult în buzunare necheltuiţi şi neinvestiţi, deşi -în suficiente cazuri şi domenii- preţurile de achiziţie, costurile cu personalul şi dispariţia unor competitori ar trebui să susţină investiţiile", a precizat Victor Safta.