X-Trade Brokers: Speculatorii, atenţi la legătura dintre sectorul bancar grecesc şi cel din România

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 iunie 2011

X-Trade Brokers: Speculatorii, atenţi la legătura dintre sectorul bancar grecesc şi cel din România

Miniştrii de finanţe ai zonei Euro vor să vadă < tăieri în carne vie > în Grecia înainte de a elibera o tranşă a împrumutului care ar salva ţara - temporar - de la faliment. "Stabilitatea depinde acum de un fir de aţă, cel al confirmării noului cabinet al lui Papandreou de către Parlament.

Căderea Guvernului ar putea antrena o dinamică haotică atât pe străzile Atenei cât şi în pieţele financiare. Cu o datorie publică de peste 160% din PIB estimată pentru anul aces-ta, Grecia joacă rolul principal în situaţia financiară a zonei Euro, dar investitorii ştiu că - nu foarte departe în urmă - se pot pregăti pentru un joc periculos şi Irlanda, şi Portugalia. Este motivul pentru care Euro a suferit scăderi accentuate în ultima săptămână în faţa dolarului şi yenului japonez, atingând minime record faţă de francul elveţian", a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România al X-Trade Brokers.

Moneda naţională a arătat o forţă neobişnuită de sfidare a dinamicilor negative din zona Euro în prima parte a anului, însă "imunitatea sa absolută" este acum pierdută, se arată într-o analiză a "X-Trade Brokers". Analiştii spun că deprecierea a fost alimentată de lichidarea poziţiilor speculative mizând pe aprecierea Leului - des-chise atunci când problemele de finanţare ale unor state din zona Euro păreau a avea o şansă de rezolvare şi economia româneasca dădea semne de înzdrăvenire.

Potrivit XTB, stabilitatea politică pare pusă din nou sub semnul întrebării în cadrul dezbaterii aprige privind reorganizarea administrativă, iar avansul economiei în trimestrul al doilea este de aşteptat să fie modest. "Consumul avea oricum şanse reduse de redresare puternică - acestea ar putea fi blocate de cerinţele mult mai restrictive ale BNR. Dar, dincolo de aceşti factori, canalul de transmisie principal urmărit de către speculatori rămâne legătura dintre sectorul bancar grecesc şi cel din România", a precizat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Francul elveţian, foarte căutat în momente tulburi, a atins la finalul săptămânii trecute un maxim istoric faţă de leu, fiind cotat la 3,5099. Moneda elveţiană este în creştere cu 3,9% faţă de începutul lunii iunie. "Datoria Greciei nu a fost restructurată, dar pieţele alocă o probabilitate în creştere acestui scenariu, făcând francul destinaţia preferată pentru capitalurile ce părăsesc Euro. Chiar în condiţii de stabilitate a cursului EUR/RON, un franc mai puternic împinge în sus francul faţă de Leu. Presiunea de depreciere a Leului poa-te continua în lipsa unei soluţionări rapide a situaţiei din Grecia, cu un efect vizibil asupra cotaţiei Euro, şi amplificat în ceea ce priveşte francul elveţian" a subliniat Victor Safta.

Căderea guvernului grec ar putea avea un efect negativ intens, dar probabil de scurtă durată, ducând la testarea palierului de 4,3 lei pentru un Euro. Nici pentru persoanele cu credite în franci elveţieni veştile nu ar fi deloc bune. Există însă o speranţă: confirmarea guvernului, implementarea reformelor şi eliberarea tranşelor de finanţare. Într-un asemenea scenariu, leul ar putea reveni sub palierul de 4,15 lei pentru 1 euro, în timp ce francul ar putea pierde teren până sub 3,4 în faţa leului, estimează analiştii XTB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7413
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3047
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9954
Gram de aur (XAU)Gram de aur406.8246

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb