Xi Jinping câştigă concursul de frumuseţe

Sorin Roşca Stănescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 octombrie 2023

Vladimir Putin şi Xi Jinping, la Beijing. (Sursa foto: en.kremlin.ru. Autor: Sergey Guneev RIA Novosti)

Vladimir Putin şi Xi Jinping, la Beijing. (Sursa foto: en.kremlin.ru. Autor: Sergey Guneev RIA Novosti)

Sorin Roşca Stănescu

O victorie psihologică de dimensiuni istorice înregistrează în aceste zile Xi Jinping, preşedintele pe viaţă al Chinei. Este, practic, săptămâna în care China se afirmă ca cel mai mare jucător din lume în plan diplomatic. Dacă Xi Jinping este marele câştigător, atunci marele pierzant e Joe Biden. Acum, când toate piesele sunt instalate pe tabla de şah a Orientului.

Momentul este excepţional ales. La Beijing, sunt prezenţi reprezentanţi a nu mai puţin de 130 de state, pentru a pune bazele celui mai mare proiect la scară mondială iniţiat de China. Noul "Drum al Mătăsii". Este vorba în realitate de o întreagă reţea de căi comerciale şi de comunicare între ţări dintre cele mai diferite şi de pe toate continentele. Este echivalentul la scara de azi a marii expediţii chineze din 1300, la care au participat nu mai puţin de 3.000 de vase de mari dimensiuni, expediţie desfăşurată atât în emisfera nordică, cât şi în emisfera sudică. Mai rămân în această paranteză pentru a vă reaminti că la această expediţie, care a durat practic o generaţie, au participat numeroşi oameni de ştiinţă ai Chinei, dar şi specialişti în religie, traducători şi oameni curajoşi care au cartografiat conturul continentelor şi al insulelor, zburând literalmente cu ajutorul unor zmeie. Din păcate, rezultatul fabulos al acestei temerare expediţii devine din ce în ce mai cunoscut abia astăzi, când ies la iveală documente, studii şi hărţi din epoca respectivă, ascunse cu grijă de autorii lor şi păstrate peste generaţii şi când epavele uriaşei flote sunt scoase de pe fundul mării. Ele au fost scufundate la ordinul reprezentantului noii dinastii imperiale, care a pus capăt cu brutalitate valorificării expediţiei, sub motiv că ar fi constituit o mare risipă şi, mai ales, că imperiul chinez trebuia să se închidă între graniţele sale şi nu să se extindă în întreaga lume. Fără nicio exagerare, cred că ceea ce întreprinde în aceste zile Xi Jinping reprezintă debutul unui nou proiect colosal al unei Chine care devine iarăşi cel mai important centru de putere din lume. Cel puţin în plan diplomatic.

Liderul chinez "şi-a făcut mâna" depunând eforturi deosebite pentru a media un acord de pace între Rusia şi Ucraina. A avansat în acest scop chiar şi un proiect în opt puncte, care însă, până în prezent, a fost ignorat în părţile lui esenţiale atât de către Federaţia Rusă, cât şi de către marile puteri, care s-au aliniat în spatele Ucrainei. Atenţie însă: când energiile statelor implicate direct şi indirect se vor epuiza, acordul în opt puncte elaborat de Xi Jinping va fi omologat. Liderul chinez şi-a mai făcut o dată mâna într-un alt demers diplomatic care părea imposibil. O înţelegere care ar urma să fie încheiată printr-un acord între Israel şi Arabia Saudită. Însuşi faptul că s-a ajuns la un dialog între cele două state demonstrează forţa Chinei, devenită una dintre cele mai relevante puteri diplomatice ale lumii. Iar acum urmează marele salt înainte.

Preşedintele Satelor Unite, Joe Biden, singurul rival care încă a mai rămas cât de cât în picioare - vorba vine - în faţa lui Xi Jinping, după o serie întreagă de exchibiţii diplomatice se deplasează în Israel, într-o tentativă, cred eu, sortită eşecului, de a media o soluţionare a conflictului, care să conducă la eliminarea grupării Hamas şi, în acelaşi timp, la protejarea populaţiei din Gaza. Nu va reuşi, pentru că sunt mult prea multe forţe implicate în acest conflict, entităţi statale şi non-statale, cu mijloace directe şi indirecte de a interveni şi de a tulbura apele. Un adevărat nod gordian, pe care Washingtonul este incapabil să-l taie. De ce? Dintr-un motiv foarte simplu. Pentru că este parte a acestui război, desfăşurat în egală măsură şi în mod direct, şi prin procură. Şi fiind parte, şeful administraţiei americane nu este credibil pentru lumea musulmană care, în cea mai mare parte, se manifestă ca un adversar al Israelului. În mod necesar, pacea, când va veni, trebuie să vină din altă direcţie.

La Beijing se joacă, fix în timp ce Joe Biden este în drum spre Aeroportul Ben Gurion, una dintre cele mai importante cărţi ale istoriei. Reprezentanţii celor 130 de state sunt invitaţi de Xi Jinping nu doar pentru a conveni asupra celui mai mare şi mai complex proiect de cooperare al lumii prezente şi viitoare, ci şi pentru a transmite cu forţa, cu anvergura necesară singurele mesaje care pot conduce la o soluţionare globală a raporturilor dintre Israel şi entităţile statale ori non-statale ale lumii musulmane.

Ceea ce aparent este un eveniment de senzaţie, prin apariţia lui Vladimir Putin în prim-planul acestei reuniuni, nu este de fapt altceva decât o simplă butaforie pusă la cale de Beijing. "Ţarul cu tinichea de coadă", cum sugestiv este prezentat în ultima ediţie a "Evenimentului Zilei", se află la a doua sa deplasare externă, după cea din Kârghistan. La Beijing i s-a garantat că sub nicio formă nu va fi pus în aplicare mandatul de arestare pentru crime de război care stă ca o sabie a lui Damocles deasupra capului ţarului de la Moscova. Va fi prezent ca o piesă decorativă, dar nu va juca niciun rol, deşi face toate eforturile să se implice în planul de pace care se pune la cale. Pentru că într-o măsură mai mare chiar decât Joe Biden, nu poate fi credibil, fiind la rândul său parte implicată într-un război blamabil. De altfel, adevărata nestemată de pe fruntea lui Xi Jinping a fost pusă, ce să vezi, chiar alaltăieri, de Joe Biden, care a făcut apel la China, solicitându-i să se implice în restabilirea păcii în această zonă explozivă a lumii. Ceea ce înseamnă nici mai mult nici mai puţin decât că, în mod oficial, Statele Unite recunosc rolul de negociator al Beijingului şi capacitatea lui Xi Jinping de a deveni credibil şi deci eficient atunci când le întinde părţilor implicate ramura de măslin.

Aşa că, din păcate, nu ne putem aştepta la mutări surpriză cu efecte cardinale de la vizita lui Biden în Israel. Încet, dar sigur, toate privirile se concentrează asupra Beijingului.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Corect,am aterizat in Nato cand trebuia sa fim neutri pt ca nu a existat nici o tentativa de agresiune asupra Ro,ne am bagat in troaca pt o ..sapca rosie,care ne costa cate 6 miliarde pe an,bani ce puteam sa i folosim pt reindustrializarea Ro,mai ales in industria alimentara si zootehnie sa nu mai importam mancare ,ci sa exportam!

    Asa,exportam cereale,exportam subventie,importam aluat congelat,cane de toate neamurile! 

    1. Cu armata a XIV-a cantonata in Transnistria, cu Ungaria lu' Orban ce face zambre si are vise umede despre posibile modificari de frontiere la est, cu o Serbie frustrata, cu o Ucraina care doar de nevoie face ce trebuie dupa ce s-a dat in stamba pe model sovietic, numai de fantezii cu nealinierea si "prin noi insine" mai aveam nevoie. Evaluati cu detasare echipele de "profesionisti" care se perinda pe la palatul Victorie, prin parlament si Cotroceni si realizati proportiile dezastrului ce s-ar produce. Muscalii si chinezii nu pot disemina prosperitate neavand valente de "soft power". Cine viseaza la modele autocratice poate solicita vize catre Coreea de Nord, Rusia putiniana sau China.

      Schimbati numele ca te bate Dumnezeu pt. ce prostii debitezi!

      Nu esti tu in masura sa spui daca spun prostii sau nu,timpul va demonstra daca ne lipim de vreo confruntare !

      In privinta dezindustrializarii si traiul pe tiparnita,evoluam! 

      Hai ca ești departe! Dacă acum nu eram în NATO nu mai aveam mare și nici Dobrogea! Ăsta doar de început!

      Aberezi!

      Daca doreau Dobrogea o luau de la Yalta,ca asa cum a desenat Stalin si cei 3 harta si procentele,asa a ramas pana in 89! 

      Cand erai in pactul de la warsovia,puteau sa ti faca baza pe litoral,dar nu au dorit ca aveau baza la Sevastopol si radar in Insula Serpilor!

      E greu cu multimea de destepti ce iau din zbor informatii de la tv,nevrand sa folosesca creierul din dotare si sa si puna simpla intrebare:de ce? 

    Stanescule, victoria chinezului e tot atat de psihologica cat victoria noastra la fotbal cu...Andora! Poate pricepi sper, caci tot romanul se pricepe la fotbal...

    1. Aceste conflict s0au declansat pentru o noua reimpartire a sferelor de influenta intre marile puteri, restul e doar carne de tun...

    situatia mondiala de acum este copia perfecta de la noi , nu ai efectiv ce sa alegi . nu am pus la socoteala AUR pentru ca sint la nivel de vorbe , dupa ce-i voi vedea la treaba concret ma pot pronunta .

    ... de 30 de ani occidentrul s-a cladit pe "inginerie" financiara ... ridicand "templul" societatii de consum, sacrificand traditiile ... paradoxal, consumerismul occidental a imputernicit china ... ideea cum ca china nu poate continua fara occident este absurda ... creditul/datoria americana (ieftine) au inundat pietele si au ridicat nivelul de trai ... problema este ca dolarul se scumpeste si scumpeste consumul ... care de altfel se sprijina pe energie ieftina ... si acesta se datoreaza, dpmdv, datorita politicii razboinic-sanctioniste la care a apelat admnistratia democrat stangista ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb