"Yamaha Motor", anchetată pentru export ilegal de elicoptere

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 ianuarie 2006

Autorităţile bănuiesc că aparatele de zbor, teleghidate, puteau fi utilizate pentru transportul armelor de distrugere în masă

Acţiunile companiei au scăzut, ieri, cu peste 8%

Guvernul nipon a anunţat, ieri, că societatea "Yamaha Motor" a exportat în mod ilegal elicoptere teleghidate către China, care puteau fi utilizate pentru transportul armelor de distrugere în masă. Compania "Yamaha", al doilea producător mondial de motociclete, va fi acuzată că a încălcat legile care guvernează exportul, din cauză că a vîndut echipamente care puteau avea destinaţie militară, potrivit oficialilor Ministerului japonez al Comerţului.

Directorul "Yamaha", Toyoo Otsubo, a declarat, însă, că elicopterele se adresează sectorului civil, iar compania sa nu a încălcat nici o reglementare. Acesta pretinde că "Yamaha" a vîndut doar nouă elicoptere către China începînd cu anul 2002. Restul elicopterelor, care au un preţ de 16 milioane de yeni (140.000 de dolari) bucata, au fost vîndute pe plan intern către fermieri, pentru împrăştierea de pesticide. Japonia interzice efectuarea de exporturi neaprobate de aparate de zbor teleghidate, care pot transporta peste 20 de litri de lichide sau aerosoli pentru împrăştiere din aer.

"Este regretabil că această companie a încercat să exporte în mod ilegal echipament către China, care putea fi utilizat pentru transportul armelor de distrugere în masă", spun oficialii de la Tokyo, aşteptînd rezultatele investigaţiei.

În urma anunţului privind aceste exporturi, acţiunile companiei "Yamaha Motor" au înregistrat cel mai mare declin zilnic din ultimii opt ani. Preţul acestora s-a micşorat cu 8,1% sau 235 yeni, ajungînd la 2.670/titlu la închiderea şedinţei Bursei din Tokyo. Astfel, titlurile "Yamaha" au consemnat cel mai important declin de după 12 ianuarie 1998.

Sediul companiei, situat în Iwata, a fost vizitat de Poliţie ieri dimineaţă, la ora locală 8:30. Dacă acuzaţiile se vor adeveri, compania ar putea fi amendată cu pînă la 80 de milioane de yeni pentru fiecare elicopter vîndut, conform calculelor făcute de agenţia Bloomberg, în baza datelor Ministerului nipon al Comerţului. La rîndul lor, directorii care se fac responsabili de cele întîmplate ar putea ajunge în închisoare, unde să execute o pedeapsă de pînă la cinci ani.

Oficialii "Yamaha" spun că, în ceea ce priveşte investigaţia, cooperează pe deplin cu autorităţile. Aceştia mai susţin că elicopterele nu pot fi folosite pentru transportul de arme de distrugere în masă, întrucît dis-tanţa la care zboară este, în medie, de numai 200 de metri faţă de persoana care le teleghidează. După afirmaţiile celor de la "Yamaha", societatea a vîndut toate cele nouă aparate de zbor către o casă de producţie cinematografică, cu sediul în Beijing, care le foloseşte pentru filmări. Un alt transport, blocat în prezent în Nagoya, a fost achiziţionat de aceeaşi companie din China.

Dacă va fi demonstrat, aces-ta va fi al 19-lea caz în care o companie japoneză este acuzată de încălcarea legilor exportului, după august 1972. În 1987, spre exemplu, o divizie "Toshiba" a fost găsită vinovată de încălcarea legii prin exportul, către fosta Uniune Sovietică, de instalaţii destinate fabricării de piese pentru submarine.

Analiştii sînt de părere că afacerile cu elicoptere ale "Yamaha" nu sînt solide, astfel că impactul financiar asupra companiei va fi mic. Tsuyoshi Mochimaru, analist la "Deutsche Securities" Inc., sucursala din Tokyo, consideră că "acesta pare mai mult un conflict de opinii" între companie şi autorităţi. "Yamaha" vinde elicoptere în valoare de aproximativ două miliarde de yeni (17 milioane de dolari) anual. În 2004, vînzările totale ale "Yamaha" au însumat 1.000 de miliarde de yeni. Elicopterele produse de compania niponă pot zbura aproape o oră şi sînt folosite pentru împrăştierea de insecticide, dar şi pentru supraveghere.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb