YEMEN Evacuare pe cale aeriană din Sanaa a angajaţilor ONU

Internaţional / 29 martie 2015

Evacuare pe cale aeriană din Sanaa a angajaţilor ONU

Actualizare 14:18 Cel puţin 20 de morţi în confruntările de la Aden din timpul nopţii

Cel puţin 20 de persoane au murit în luptele dintre "comitetele de apărare" (forţele fidele preşedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi) şi rebelii houthi în zona aeroportului din Aden (sudul Yemenului), potrivit unor surse militare yemenite, citate de AFP.

Luptele pentru controlul aeroportului internaţional din Aden continuau în această dimineaţă, după ce rebelii au reuşit să recâştige, cu preţul uciderii a nouă dintre membrii lor, o poziţie strategică pierdută ieri, potrivit Agerpres.

Conform unui ofiţer de securitate yemenit, în aceste lupte au murit şi cinci membri ai "comitetelor de apărare". De asemenea, 11 rebeli şiiţi au fost luaţi prizonieri.

-----------

Sute de angajaţi ai ONU şi ai întreprinderilor străine care operează în Yemen au fost evacuaţi ieri pe cale aeriană din Sanaa, unde o operaţiune militară, condusă de Arabia Saudită era în curs de desfăşurare, potrivit unor surse militare, transmite Agerpres.

"Peste 200 de angajaţi ai ONU, ai ambasadelor şi ai societăţilor străine au părăsit sâmbătă după-amiază Sanaa", a declarat pentru AFP una din aceste surse, fără să precizeze destinaţia acestora.

O altă sursă a confirmat plecarea angajaţilor ONU şi ai organizaţiilor sale specializate, adăugând că nu mai rămâne în Yemen decât "personalul necesar misiunilor umanitare de urgenţă".

Trimisul special al ONU în Yemen, Jamal Benomar, urma de asemenea să părăsească Sanaa, a indicat o sursă din anturajul său, adăugând că el se va duce la Sharm-el-Sheikh în Egipt, unde se desfăşoară un summit arab, axat parţial pe situaţia din Yemen.

Campania militară aeriană a unei coaliţii arabe împotriva rebelilor şiiţi din Yemen ar putea dura până la şase luni, au afirmat ieri responsabili diplomatici ai ţărilor din Golf, care se aşteaptă la represalii iraniene sub forma unor acţiuni teroriste de destabilizare, transmite AFP.

Iniţial, Arabia Saudită şi aliaţii săi au mizat pe o campanie aeriană de o lună, însă aceasta "ar putea dura între cinci şi şase luni", a declarat un responsabil, exprimându-şi în acelaşi timp satisfacţia în legătură cu rezultatele raidurilor lansate începând de joi şi care au permis în special, în opinia sa, distrugerea a 21 de rachete Scud.

Începând de joi, miliţia şiită houthi, care controlează aeroportul din Sanaa şi vaste regiuni din Yemen, este vizată de o operaţiune aeriană de anvergură condusă de Riad, care a luat conducerea unei coaliţii a ţărilor arabe, venită să-l ajute pe preşedintele Abd Rabbo Mansour Hadi, aflat în colimatorul rebelilor.

Arabia Saudită a mai anunţat sosirea, ieri, în portul Jeddah a zeci de diplomaţi evacuaţi miercuri pe două nave ale marinei sale din Aden (sudul Yemenului), în ajunul declanşării raidurilor sale aeriene împotriva miliţiilor rebele şi a aliaţilor lor în această ţară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb