Yuanul s-a apreciat, vineri, cel mai mult după anul 2005, când China a renunţat la cotarea strictă a monedei faţă de dolar, după ce banca centrală a anunţat că analizează relaxarea controlului capitalului, printr-un program pilot în zona comercială liberă din Shanghai, relatează Bloomberg, conform Mediafax.
În cadrul programului, investitorii individuali din Shanghai vor putea să facă plasamente directe în active din străinătate.
Yuanul s-a apreciat cu 0,62%, cel mai mult după iulie 2005, şi a încheiat tranzacţiile de la Shanghai la 6,3175 unităţi pentru un dolar, potrivit preţurilor stabilite în cadrul China Foreign Exchange Trade System.
La Hong Kong, yuanul a urcat cu 0,51%, la 6,326 unităţi pentru un dolar.
Banca Populară Chineză a îmbunătăţit cursul de referinţă al yuanului cu 0,16%, la 6,3495 dolari pe unitate.
Decizia de vineri a băncii centrale marchează un nou pas al instituţiei în eforturile de eliminare a restricţiilor aplicate circulaţiei capitalului, urmărind creşterea utilizării yuanului la nivel global şi includerea monedei în coşul de rezerve valutare al FMI.
China ar putea renunţa la controlul capitalului până în 2020, au declarat săptămâna trecută persoane apropiate situaţiei.
Reprezentanţi ai FMI au afirmat, recent, că yuanul chinezesc ar putea fi inclus în curând în coşul de rezerve valutare al Fondului.