Autorităţile turce au emis astăzi mandate de arestare pentru 78 de persoane din cauza presupuselor legături cu o platformă de tranzacţionare a criptomonedelor, al cărei fondator a fugit din ţară cu aproape două miliarde de dolari din activele investitorilor, a anunţat astăzi agenţia de presă Anadolu, informează Agerpres.
Poliţia turcă a arestat aproximativ 62 de suspecţi din opt oraşe, inclusiv în Istanbul, unde are sediul platforma Thodex, iar alţi 16 suspecţi sunt căutaţi în continuare.
Platforma Thodex şi-a suspendat tranzacţiile după ce miercuri a postat un mesaj în care anunţă că are nevoie de cinci zile pentru a gestiona o investiţie exterioară neprecizată. Potrivit presei din Turcia, Thodex şi-a oprit operaţiunile într-un moment în care deţinea active în valoare de cel puţin două miliarde de dolari provenite de la 391.000 de investitori, iar aceste active au devenit imposibil de recuperat.
Într-o declaraţie dintr-o locaţie nedezvăluită, directorul general de la Thodex, Faruk Fatih Ozer a promis că va rambursa banii investitorilor şi că va reveni în Turcia pentru a apărea în faţa justiţiei, după ce Guvernul a blocat conturile companiei iar poliţia a efectuat o percheziţie la sediul centrul din Istanbul, notează sursa citată.
Oficialii turci au dat publicităţii o fotografie a lui Faruk Fatih Ozer în timp ce trece prin controalele de securitate la aeroportul din Istanbul pentru a se deplasa într-un loc care nu a fost dezvăluit dar, potrivit unor surse, Ozer s-ar afla în Albania.
Avocatul investitorilor, Oguz Evren Kilic, a declarat că sute de mii de investitori nu au putut să îşi acceseze portofoliile digitale. "Am demarat procedurilor legale şi am depus o plângere la procuratură", a spus avocatul. La rândul său, parchetul a informat că a demarat o anchetă asupra omului de afaceri pentru "fraudă agravată şi înfiinţarea unei organizaţii criminale".
Un număr mare de cetăţeni turci s-au îndreptat spre criptomonede în încercarea de a-şi proteja economiile pe fondul scăderii valorii lirei turceşti şi al inflaţiei ridicate. În luna martie, inflaţia în Turcia a fost de 16,2%, de peste trei ori mai mult decât ţinta de 5% a Băncii centrale. În paralel, lira turcească s-a depreciat cu 10% în raport cu dolarul în acest an, continuând o tendinţă care a început în urmă cu opt ani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2021, 18:44)
Cam acelasi sfarsit vor avea toti investitorii in monede fantoma(criptomonede)