Zero Hedge: "Riscul de bail-in în sistemul bancar al Italiei rămâne ridicat"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 decembrie 2016

Zero Hedge: "Riscul de bail-in în sistemul bancar al Italiei rămâne ridicat"

"Monte dei Paschi di Siena" SpA, cea mai veche bancă din Italia aflată încă în funcţiune, face, în prezent, o ultimă încercare de a obţine, până la finele anului, fonduri de la investitori privaţi, care să-i asigure supravieţuirea, respectiv să nu pună în pericol economiile a mii de italieni şi să nu fie naţionalizată.

Banca a devenit îngrijorarea majoră pentru sistemul bancar italian, afectat de credite neperformante de 360 de miliarde de euro, acumulate în ultimii ani, conform publicaţiei Zero Hedge, care menţionează că "Monte dei Paschi" vrea ca 40.000 de investitori şi deponenţi să ia parte la schema complexă de salvare în sumă de 5 miliarde de euro. Banca a informat că va încerca să-i convingă pe investitorii privaţi să-şi convertească bondurile în acţiuni, proces care trebuie finalizat până la sfârşitul lui 2016.

"Riscul de bail-in în sistemul bancar al Italiei rămâne unul ridicat, iar dacă încercările actuale de bail-out (n.r. salvare cu bani publici) vor eşua, atunci este de aşteptat ca UE să oblige guvernul de la Roma să aplice normele de bail-in, care presupun confiscarea parţială a banilor deponenţilor individuali, inclusiv ai companiilor mici şi mijlocii", scrie Zero Hedge.

Conform publicaţiei citate, statul garantează depozitele de până la 100.000 de euro, însă este important de adus în atenţie că această "garanţie arbitrară" poate fi redusă semnificativ în cazul în care o bancă majoră sau mai multe bănci majore intră în faliment.

Zero Hedge arată că, în asemenea condiţii, deponenţii trebuie să se pregătească prin diversificarea economiilor, respectiv "să nu ţină toate ouăle în acelaşi coş". O modalitate importantă de protejare a investiţiilor şi economiilor este diversificarea, respectiv alocarea sănătoasă a acestora în aur, ori în instrumente non-bancare, potrivit publicaţiei amintite.

Banca Italiei a dat ieri asigurări că instituţiile naţionale şi europene sunt angajate să găsească soluţii la problemele din sistemul bancar naţional.

Guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco, a declarat: "Dificultăţile unor bănci au fost gestionate printr-un angajament solid, nu doar din partea băncilor, ci şi a autorităţilor naţionale şi europene, care identifică soluţii rezonabile şi satisfăcătoare într-un context de reglementare complex şi variat".

"Monte dei Paschi" a lansat luni majorarea de capital de cinci miliarde de euro şi trebuie să obţină banii până la sfârşitul anului, altfel va intra în faliment. Dacă nu va reuşi să găsească investitori din sectorul privat, Guvernul de la Roma va fi forţat să intervină.

Surse guvernamentale au declarat pentru Reuters, săptămâna trecută, că Executivul este gata să injecteze 15 miliarde de euro în "Monte dei Paschi" şi alte bănci care se confruntă cu dificultăţi financiare.

Dar, Guvernul are nevoie de aprobarea Parlamentului pentru majorarea nivelului datoriei publice.

Conform noilor prevederi europene privind ajutoarele de stat acordate băncilor, investitorii trebuie să suporte unele pierderi înainte ca banca să poată primi bani publici. Cu toate acestea, surse citate de Reuters afirmă că deţinătorii de obligaţiuni subordonate "Monte dei Paschi", în valoare de 2,1 miliarde de euro, ar urma să fie scutiţi sau despăgubiţi pentru pierderile lor.

Potrivit directorului financiar al "Monte dei Paschi", Francesco Mele, UE va accepta ca doar unii acţionari şi deţinători de obligaţiuni subordonate să suporte pierderi înainte ca "Monte dei Paschi" să beneficieze de ajutoare de la stat, conform Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb