Zhangulov: "Ne aşteptăm ca Guvernul să aprobe în ianuarie memorandumul cu Rompetrol"

Alina Toma Vereha
Companii / 30 decembrie 2013

Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al The Rompetrol Group

Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al The Rompetrol Group

Conducerea Grupului Rompetrol se aşteaptă ca Guvernul să aprobe, în perioada următoare, hotărârea prin care avizează memorandumul de înţelegere privind vânzarea acţiunilor deţinute de stat la rafinăria Petromidia.

Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al The Rompetrol Group (TRG), a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă: "În urmă cu o săptămână, Curtea Constituţională a publicat motivaţia deciziei în privinţa legii de aprobare a memorandumului. Este o finalizare bună a acestei poveşti. Decizia Curţii este clară: Guvernul trebuie să-şi asume responsabilitatea în avizarea memorandumului. Presupunem că pasul următor este adoptarea, în cursul lunii ianuarie, a unei hotărâri de Guvern privind aprobarea memorandumului. Decizia Curţii este un semn foarte bun pentru că putem merge mai departe".

Domnia sa a precizat că memorandumul semnat între TRG şi statul român expiră pe 31 ianuarie şi apreciază că nu sunt motive pentru ca Guvernul să nu ia o decizie în perioada următoare: "Condiţiile memorandumului au fost agreate la un nivel înalt între România şi Kazahstan şi nu sunt valabile la infinit. Guvernul român ştie acest lucru. Dezbaterea pe marginea acestui memorandum nu a fost axată pe conţinutul înţelegerii, ci doar pe modalitatea de aprobare. Legea românească nu este simplă".

Vicepreşedintele TRG a mai spus că grupul are 200 milioane de dolari blocaţi în trezorerie pentru plata a circa 27% din acţiunile deţinute de stat la Rompetrol Rafinare SA, conform condiţiilor memorandumului. De asemenea, Azamat Zhangulov a subliniat: "Conform înţelegerii din memorandum, TRG este pregătit să investească până la aproximativ un miliard de dolari în sectorul energetic românesc, printr-un fond de investiţii unde-l are ca partener pe statul român. TRG deţine 80% din acţiunile acestui fond, iar statul are restul de 20%. Primele investiţii identificate valorează 150 milioane de dolari şi vizează extinderea lanţului de benzinării şi construirea unei centrale electrice în congenerare la Petromidia. Aceste investiţii ar putea fi demarate anul viitor. Astfel, valoarea totală a investiţiilor Rompetrol în România în 2014 ar putea ajunge la 200 milioane de dolari".     

Oficialul Rompetrol a explicat că valoarea investiţiilor realizate prin acest fond ar putea ajunge la un milliard de dolari în următorii şapte ani, dacă piaţa energetică din România oferă suficiente oportunităţi: "Oportunităţile de investiţii din România oferă randamente mai mici decât în alte ţări europene, decât în Kazahstan sau Rusia şi alte pieţe din Asia unde KazMunaiGas, acţionarul majoritar al TRG este activ. De aceea pentru România acest memorandum şi acest fond de investiţii este important. Ne-am angajat că vom investi în România şi nu în altă parte şi ne vom respecta acest angajament".

Azamat Zhangulov susţine că centrala electrică şi extinderea lanţului de benzinării vor crea 2.000 de noi locuri de muncă şi că TRG vrea să demareze cât mai curând aceste proiecte.

Conform reprezentantului Rompetrol, statul poate vinde participaţia de 20% din acest fond după cinci ani de funcţionare sau poate rămâne acţionar ca să încaseze dividende.

Costurile de rafinare şi distribuţie reprezintă aproape 10% din preţul combustibilului, potrivit lui Azamat Zhangulov, care a spus că producătorii nu pot suporta creşterile de taxe şi accize, acestea fiind transferate consumatorilor. Domnia sa susţine că este o competiţie dură pe piaţă şi că marjele operatorilor sunt mici, astfel că majorările de accize sunt transferate la pompă.

Oficialul TRG estimează că grupul va avea, anul viitor, o cifră de afaceri de circa 12 miliarde de euro, în scădere cu circa un miliard de euro faţă de 2013: "Cifra de afaceri este influenţată de preţul petrolului, iar estimările noastre sunt bazate pe prognoze asupra evoluţiei cotaţiilor ţiţeiului. Pentru anul viitor, apreciem că preţul petrolului se va deprecia uşor".

Azamat Zhangulov preconizează că Rompetrol Rafinare va intra pe profit peste 2-3 ani, după ce în 2012 a finalizat programul de modernizare a rafinăriei Petromidia. Pentru anul viitor, Rompetrol şi-a propus să crească la 5,4 milioane tone materii prime procesate în cadrul Petromidia, de la nivelul actual de 4,5 milioane tone pe an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa tragem o LINIE si sa vedem ce-i mai avantajos pentru statul roman? atat pe termen scurt cat si lung??? Dar fara sa ascultam atatia VITEJI (dupa Razboi)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb