Liderii social-democraţi vor stabili, astăzi, în şedinţa Consiliului Naţional Politic, dacă PSD va intra singur în competiţia privind alegerile parlamentare din 6 decembrie sau dacă va încheia o alianţă puternică împreună cu alte partide de stânga, alianţă menită să le suplimenteze numărul de voturi obţinute şi, eventual, să îi propulseze la guvernare.
Referitor la încheierea unei astfel de alianţe, prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu a precizat, joia trecută, după şedinţa liderilor social-democraţi: "Există partidele cu care am avut şi în trecut alianţe - ALDE, PPU-SL - sau colaborări punctuale în Parlament, aşa cum este cazul cu cei de la Pro România. Vom discuta în zilele următoare, iar luni vom avea un tablou complet şi vom lua o decizie. Nu excludem, în acest moment, nicio alianţă cu vreunul dintre cele trei partide politice".
Conform legislaţiei în vigoare, constituirea alianţelor trebuie depuse în termen de 5 zile de la înfiinţarea Biroului Electoral Central, cel mai târziu la data de 15 septembrie. Practic, partidele mai au termen până mâine pentru a-şi decide politica de alianţe, iar apoi se va merge separat.
Atât Victor Ponta, cât şi Călin Popescu Tăriceanu au anunţat public că ar fi benefică o alianţă cu PSD la alegerile parlamentare, asta pentru a maximiza şansele.
"Din punctul meu de vedere şi din punctul de vedere al celor care gândesc strategic, ar trebui să ne unim eforturile şi să ne luptăm cu PNL. Nu ni le unim? Probabil că o să pierdem separat", a afirmat Victor Ponta.
Dacă PSD va merge în alianţă cu Pro România, ALDE şi PPU-SL, procentele aduse de aceste partide nu se traduc în raport direct de unu la unu cu numărul de mandate. Astfel, PSD poate obţine un scor mai mare decât ar obţine individual, dar mai puţine mandate.
Pe de altă parte, pentru Pro România, ALDE sau PPU-SL această alianţă ar îndepărta grija pragului electoral. Pro România depăşeşte în toate sondajele pragul electoral de 5%, dar ALDE se află la limită, în timp ce PPU-SL nu a mai candidat la alegeri naţionale.
Arătăm că PSD a încheiat deja o serie de protocoale şi înţelegeri cu privire la politica de alianţe pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020.
Astfel, potrivit Listei semnelor electorale admise de Biroul Electoral Central (BEC), la 8 august 2020, social-democraţii au încheiat înţelegeri electorale locale, în diferite formule, cu Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Partidul PRO România, Partidul Puterii Umaniste (social - liberal) - (PPU-SL), Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), Partidul Ader la Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie (ADER), precum şi cu Partidul Republican.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2020, 19:54)
Chiar daca psd se va alia cu toate partidele mici pentru a forma o alianta pentru parlamentare,nu are nici o sansa sa ajunga la guvernare! PNL impreuna cu alianta USR-PLUS vor forma noul guvern! Mafua psd nu va mai ajunge la guvernare in deceniul urmator!