ZI IMPORTANTĂ PRIVIND FINANŢELE ŢĂRII Rectificarea bugetară, în plenul Parlamentului

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 22 septembrie 2020

Rectificarea bugetară, în plenul Parlamentului

Raportul comisiilor reunite de buget-finanţe prevede majorarea valorii punctului de pensie cu 40% Primăriile ar urma să primească încă 1,5 miliarde lei 400 milioane lei pentru Start-up Nation Premierul Ludovic Orban: "PSD, prin această modificare a rectificării bugetare, a transmis că vrea să nu se mai poată plăti salariile, pensiile, (...) şi să bage România în incapacitate de plată"

Majoritatea parlamentară coagulată în jurul PSD se grăbeşte să modifice rectificarea bugetară apro­bată de Guvern în şedinţa din 14 august şi să pună în practică majorarea de 40% a valorii punctului de pensie.

Dacă în urmă cu o săptămână Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, anunţa că va solicita Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului să fixeze pentru miercuri şedinţa de plen pentru dezbaterea şi votarea legii privind rectificarea bugetară, ieri, social-democraţii şi aliaţii lor au stabilit ca plenul Legislativului să aibă loc astăzi, începând cu ora 13:00.

Graba cu care aleşii din partea stângă a eşichierului politic doresc să modifice rectificarea bugetară aprobată de Guvern poate fi pusă pe seama alegerilor locale care vor avea loc duminică, iar PSD - într-o scădere evidentă în opţiunile alegătorilor conform sondajelor de opinie - doreşte să puncteze astfel pe ultima parte a campaniei electorale sperând să mai poată salva ceva.

Amintim că săptămâna trecută în comisiile reunite de buget-finanţe, parlamentarii PSD au propus şi au obţinut votarea abrogării articolului 42 din ordonanţa de rectificare bugetară, cel care prevede că, începând cu data de 1 septembrie 2020, punctul de pensie este în valoare de 1442 lei, în loc de 1772 lei, cât prevedea legea adoptată tot de PSD anul trecut. Cu alte cuvinte, în comisii a fost aprobată revenirea la majorarea cu 40% a pensiilor, în loc de doar 14%, cum decisese guvernul.

Cu toate că senatorii şi deputaţii PNL şi USR din respectivele comisii s-au opus, amendamentul referitor la pensii a fost admis cu 20 de voturi "pentru". Comisiile reunite de buget-finanţe au mai aprobat şi majorarea, începând cu acest an, a salariilor profesorilor, deşi guvernul amânase majorarea lor pentru 1 septembrie 2021.

Reprezentanţii majorităţii parlamentare coagulată în jurul PSD au mai aprobat, la comisiile de buget-finanţe, alocarea a încă 1,5 miliarde de lei pentru finanţarea cheltuielilor bugetelor administraţiilor publice locale.

Concret, dacă rectificarea va trece de plenul Parlamentului se vor majora cu un miliard lei sumele repartizate unităţilor administrativ-teritoriale, iar municipiile reşedinţă de judeţ vor primi suplimentar, în total, 500 de milioane lei, care vor fi repartizaţi în mod egal, indiferent de culoarea politică a administraţiei locale.

Printr-un alt amendament adoptat, comisiile au alocat suplimentar 5,63 milioane de lei, în bugetul Camerei Deputaţilor, pentru achiziţionarea echipamentelor necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii.

Bani ar urma să primească şi Ministerul Agriculturii, pentru care parlamentarii au prevăzut o majorare de 67 milioane lei, sumă destinată finanţării Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor. Nu în ultimul rând, 400 milioane lei vor fi alocaţi pentru programul Start-up Nation.

Referitor la solicitările stângii politice din Parlament, premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, că bugetul "nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă" şi a făcut apel la toate forţele politice să nu sprijine în Legislativ raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetară.

"În urma zilei negre de la Parlament în care pesediştii din Comisia de buget-finanţe au adoptat nişte modificări la ordonanţa de rectificare, la ora actuală România se află într-un pericol extrem de mare. Fac apel către toate forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul adoptat de Comisia de buget-finanţe pentru că asta va atrage consecinţe nefaste pentru economia românească, inclusiv pentru capacitatea României de a atrage investiţii, fonduri europene, de a fi considerat un partener solid. Cred că este de ajuns şi trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politică", a afirmat Ludovic Orban.

Şeful Guvernului a precizat că se gândeşte chiar să sesizeze Curtea Constituţională dacă modificările propuse de PSD privind rectificarea bugetară vor trece de votul Parlamentului.

"Orice fel de lege care nu prevede sursa de finanţare, în conformitate cu decizii anterioare ale CCR, este neconstituţională şi noi, ca Guvern, avem obligaţia de a ataca la CCR toate legile pe care le considerăm neconstituţionale", a mai spus premierul Ludovic Orban.

Domnia sa a arătat că amendamentele adoptate la ordonanţa de rectificare bugetară provoacă o creştere a cheltuielilor publice cu 1,7% din Produsul Intern Brut (PIB) pe anul 2020 şi cu 4,8% din PIB pe anul 2021.

Premierul Ludovic Orban a spus: "Este total nesustenabilă şi asta este însoţită şi de amendamentul bizar al lui Orlando (n.r. - Eugen Teodorovici) care reduce de la la 44% la 40% din PIB limita de îndatorare a bugetului, ceea ce aruncă practic România în faliment. (...) De fapt PSD, prin această modificare a rectificării bugetare, a transmis că vrea să nu se mai poată plăti salariile, pensiile, să nu mai poată fi susţinute investiţiile şi să bage România în incapacitate de plată".

Referitor la suplimentarea alocărilor bugetare pentru primării, şeful Guvernului a menţionat că aproape toate localităţile din ţară au primit bani prin rectificarea bugetară.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. SICA,termina cu minciunile !(Ar trebui sa ai porecla PINOCHIO)Majorarea pensilor cu 40% inseamna circa 1% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb