ZI ISTORICĂ PENTRU FRANC Francul creşte puternic după ce Elveţia elimină plafonul impus cursului

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 ianuarie 2015

Francul creşte puternic după ce Elveţia elimină plafonul impus cursului

"Swatch Group": "Decizia SNB este un tsunami"

Indicele Bursei elveţiene a coborât cu 10%

Monedele din Europa de Est se depreciază

Francul elveţian s-a apreciat puternic ieri, pe pieţele externe, faţă de euro şi dolar, după ce Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a decis, în mod surprinzător, să abandoneze plafonul de 1,20 franci/euro, impus cursului de schimb în urmă cu trei ani.

În luna septembrie 2011, SNB a stabilit un curs minim de schimb de 1,20 franci pentru un euro, ca să lupte împotriva aprecierii monedei naţionale, respectiv să contracareze ameninţările de recesiune şi deflaţie.

"Această măsură excepţională şi temporară a protejat economia elveţiană. Chiar dacă francul elveţian este în continuare la un nivel ridicat, supraevaluarea a scăzut per ansamblu de la introducerea cursului minim de schimb", a informat SNB ieri, menţionând: "Economia noastră este capabilă să profite de această fază şi să se adapteze noii situaţii".

După anunţul băncii centrale, francul a trecut rapid peste nivelul de paritate cu moneda europeană, ajungând la 0,8052 centime pentru un euro. Totodată, moneda elveţiană s-a apreciat cu 25% în raport cu dolarul, fiind tranzacţionată la 0,74 centime/dolar.

Decizia SNB nu era aşteptată, analiştii estimând, în repetate rânduri, că banca centrală a Elveţiei nu va renunţa nici în 2015 la acest plafon, în condiţiile în care oficialii instituţiei au afirmat chiar recent că pragul va rămâne unul dintre elementele de bază ale politicii monetare ale SNB.

"Este o mişcare foarte riscantă. Se poate vedea acest lucru în reacţia pieţei, care este una extremă", a apreciat Alessandro Bee, economist la "Sarasin".

Tot ieri, SNB a decis să reducă dobânda la depozitele la vedere constituite de băncile comerciale cu 0,5 puncte procentuale, la -0,75%.

În opinia unor specialişti, SNB a fost supusă presiunilor să elimine plafonul de 1,20 franci/euro, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Banca Centrală Europeană (BCE) va lansa un program de achiziţii masive de obligaţiuni, care au dus la slăbirea monedei euro. Decizia SNB a venit cu numai o săptămână înainte de momentul la care este aşteptat să fie lansat planul BCE.

Ipek Ozkardeskaya, analist la "Swissquote", este de părere că decizia SNB a fost determinată de costurile mari presupuse de intervenţiile în piaţă pe care banca centrală le-a avut în ultimele luni: "Intervenţiile Băncii Naţionale pe piaţa valutară, din ultimele zile, trebuie să fi costat destul de mult, împingând instituţia spre decizia surpriză de astăzi (ieri - n.r.). Date fiind presiunile puse pe cursul euro/franc, o încălcare accidentală a plafonului minim ar fi afectat mai serios credibilitatea băncii centrale".

Potrivit analiştilor de la "Capital Economics", SNB va fi obligată în curând să intervină ca să împiedice o apreciere rapidă a francului în raport cu euro.

Acţiunile exportatorilor elveţieni, în declin semnificativ

Renunţarea la plafonului impus cursului franc/euro a adus scăderi masive la Bursa elveţiană, ieri. Indicele de referinţă SMI a coborât cu 10% la ora locală 15:18, acesta fiind cel mai important declin din 1997 până în prezent.

Scăderea a fost determinată, în primul rând, de faptul că exportatorii elveţieni vor fi afectaţi puternic de aprecierea cursului, întrucât produsele lor vor fi mai scumpe.

Titlurile "Swatch Group" AG, exportator major de ceasuri la nivel mondial, s-au depreciat cu 16%, la 383,70 franci, iar cele ale producătorului de bijuterii "Richemont" SA - cu 15,7%, la 74,75 franci.

"Decizia SNB este un tsunami; pentru industria exportatoare, pentru turism, pentru întreaga ţară. Nu am cuvinte", a declarat directorul executiv al "Swatch", Nick Hayek.

Acţiunile "Holcim" Ltd., cel mai mare producător mondial de ciment, au coborât cu 11%, la 63,90 franci.

Monedele din Europa de Est, afectate de decizia SNB

Zlotul polonez s-a depreciat cu 16% faţă de franc, ieri, iar forintul maghiar cu 15%, monedele din Europa de Est înregistrând scăderi puternice după decizia SNB de a elimina plafonul minim. Scăderile au fost provocate de îngrijorarea investitorilor că împrumutaţii în franci elveţieni vor avea probleme să ramburseze creditele, în urma aprecierii monedei.

Zlotul s-a depreciat cu 16%, la 4,1968 unităţi/franc, la Varşovia, la ora 14:39, redresându-se uşor după un declin de până la 28%.

"Va fi un an dureros pentru polonezii cu credite în franci. Deprecierea zlotului ar putea alimenta temerile legate de stabilitatea financiară a Poloniei", a declarat Piotr Matys, analist la "Rabobank International" din Londra.

Zlotul, forintul, leul şi leva bulgărească au înregistrat cele mai mari deprecieri faţă de franc în rândul monedelor a 24 de state în dezvoltare analizate de Bloomberg.

În Polonia, băncile aveau în portofolii, la sfârşitul lunii noiembrie, credite ipotecare în franci elveţieni în valoare de 131 de miliarde de zloţi (36 miliarde de dolari), reprezentând 46% din totalul împrumuturilor pentru locuinţe, potrivit datelor autorităţii poloneze de reglementare a pieţei financiare.

Cea mai mare expunere din Europa Centrală şi de Est a grupului bancar austriac "Raiffeisen Bank International" (RBI) la împrumuturile în franci elveţieni se înregistrează în Polonia, transmite Reuters. "Raiffeisen" a precizat că, la 30 septembrie, avea împrumuturi în franci elveţieni în valoare de 2,9 miliarde de euro în Polonia, 360 milioane de euro în România, 270 milioane de euro în Croaţia, 80 milioane de euro în Serbia şi credite acordate companiilor în Ungaria în valoare de aproximativ 220 milioane de franci.

Ungaria le-a impus băncilor, anul trecut, să transforme credite ipotecare în valută în valoare de 14 miliarde de dolari în monedă locală. Rata de schimb care va fi folosită pentru convertirea acestor credite a fost stabilită la 256,5 forinţi pentru un franc elveţian şi la 309,5 forinţi pentru un euro.

Grupul bancar austriac "Erste" a dat asigurări că decizia SNB de a elimina pragul de 1,20 franci pentru un euro nu reprezintă o problemă pentru împrumuturile acordate de "Erste" în Ungaria.

Forintul s-a depreciat ieri cu 15% faţă de francul elveţian, la 314,505 unităţi.

Decizia SNB de a elimina plafonul minim de schimb valutar faţă de euro provoacă probleme investitorilor speculativi care au pariat pe supremaţia dolarului, conform Bloomberg.

Fondurile de hedging şi alţi traderi deţineau, la data de 6 ianuarie, 24.171 de contracte de investiţii care mizează pe deprecierea francului în raport cu dolarul, cel mai mare volum din 2013 până acum, potrivit Commodity Futures Trading Commission (CFTC) din SUA.

Francul era favorit pentru operaţiunile în care investitorii cumpără valută în ţări cu monede cu randamente scăzute, pentru finanţarea achiziţiilor acolo unde dobânzile sunt mai mari.

"Nu ştim sigur câţi împrumutaţi în franci elveţieni au probleme în acest moment. Francul ar putea continua să se întărească, pe termen scurt", a declarat Stephen Lewis, economist şef la "ADM Investor Services International" Londra.

Admiral Markets: "Cea mai sigură victimă a evenimentelor din Elveţia va fi economia acestei ţări. Pe de o parte, exportatorii vor fi influenţaţi puternic negativ de aprecierea cursului de schimb, pe de altă parte, depozitele în băncile elveţiene şi în franci vor fi din ce în ce mai scumpe. Dobânda negativă anunţată de SNB va fi transmisă şi către clienţi, care vor primi fie dobânzi zero, fie chiar vor trebui să platească bani pentru a depozita bani în băncile elveţiene. Sistemul bancar este principala ramură economică a Elveţiei, aşa că dobânzile negative vor afecta puternic atractivitatea acestui sector.

Conform raportărilor internaţionale, o serie de fonduri de investiţii macroeconomice au pariat pe deprecierea francului şi mişcarea bruscă i-a luat prin surprindere. Este foarte posibil ca o parte din aceste fonduri să înregistreze pierderi masive, ceea ce ar putea declanşa o criză în sectorul fondurilor de investiţii internaţionale.

Fluctuaţiile de astăzi (ieri - n.r.) sunt fără precedent în piaţa valutară internaţională. Principalele valute internaţionale fluctuează maxim 10% într-un an, dar francul s-a apreciat dupa anunţ cu până la 30% faţă de euro, stabilizându-se la 15%.

Practic, caţiva ani de tranzacţionare au fost comprimaţi într-o singură zi, pragul de 1,20 fiind stabilit în 2011. Având în vedere că în piaţa valutară se tranzacţionează în marjă, ieri au putut fi posibile şi câştiguri cu randamente de câteva mii de procente. Cine a reuşit să anticipeze o astfel de mişcare a câştigat sume fabuloase pariind pe aprecierea francului, aşa că este posibil să vedem în perioada următoare ştiri cu traderi deveniţi milionari peste noapte".

Mark Haefele, director global de investiţii în cadrul băncii elveţiene UBS AG, consideră că impactul măsurii SNB asupra economiei va fi major, urmând să fie influenţată evoluţia inflaţiei. Totodată, spune acesta, vor fi afectaţi exportatorii. "Piaţa pare că va rămâne extrem de volatilă pe termen scurt (...) Credem că francul rămâne supraevaluat", spune Mark Haefele.

Euro a coborât cu 1,7% ieri, la ora 11:37, la New York, ajungând la 1,1587 dolari.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Trebuie luate masuri urgente. nu se poate sa ingropam economia atator state si sa ramana oameni nevinovati in strada. Este indmisibil ce se intampla cu creditele in franci elvetieni. poate BNR va lua pozitie si nu va sta cu mainile in san. Speram cu totii.

    1. din cauza indiferentei celor din BNR si a celor ce trebuia sa supravegheze piata financiara se intampla aceste lucruri. Daca BNR nu ar fi permis bnacilor sa faca ce vor nu s-ar fi ajuns aici. Trebuia impuse bancilor obligativitatea informarii clientilor in contractele de credit ca CHF este o moneda cu risc valutar major si atunci nimeni nu ar fi contractat aceste credite. Cei din BNR sunt niste excroci ca si cei din bancile comerciale. Si-au batat joc de proprii cetteni, insa acum vrea creditatre. Sa ii ia naiba pe toti in frunte cu Isarescu si Cinteza

    Ursul daca nu are ce manca ia un credit si plateste dublu sau ... hiberneaza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb