La fel ca în România pe timpul lui Liviu Dragnea, animat de motive similare cu Beniamin Netanyahu să purceadă la schimbarea legilor justiţiei, reforma judiciară evreiască a expus o prăpastie enormă în Israel.
Supravieţuirea politică a lui Beniamin Netanyahu, care s-a întors la putere la sfârşitul anului trecut în timp ce era judecat pentru acuzaţii de mită, fraudă şi abuz de încredere, depinde de reforma sistemului judiciar pe care a declanşat-o imediat după preluarea acestui al şaselea al său mandat de premier al Israelului.
Guvernul susţine că sistemul judiciar interferează prea mult cu legislaţia, este părtinitor cu liberalalismul şi este nedemocratic în modul în care sunt selectaţi judecătorii.
Partenerii conservatori religioşi ai lui Beniamin Netanyahu au ameninţat cu rebeliunea dacă nu promovează legislaţia, iar criticii spun că Netanyahu ar putea folosi reforma ca să scape de acuzaţii.
Guvernul a adoptat deja, în iulie, prima lege reformistă cunoscută sub numele de "legea rezonabilităţii", care reduce puterea Curţii Supreme să anuleze deciziile guvernamentale considerate "extrem de nerezonabile".
Protestele au escaladat şi au implicat zeci de mii de oameni din întreaga ţară, în ultima jumătate de an.
La 3 septembrie 2023, "Youth Against Dictatorship" a publicat o scrisoare deschisă semnată de 230 de elevi de liceu israelieni din Tel Aviv, care au refuzat colectiv să servească în IDF("Israeli Defense Forces"), invocând opoziţia faţă de reformele judiciare şi refuzul de a servi în aşezările israeliene.
Unul dintre membrii grupului a declarat pentru ziarul "Haaretz" că reforma judiciară i-a determinat pe protestatari să asocieze reforma judiciară cu ocupaţia, după ce au analizat politicienii care susţin reformele şi care sunt toţi colonişti.
La 9 septembrie 2023, o declaraţie semnată de peste 3.500 de academicieni, artişti, scriitori şi foşti oficiali israelieni a cerut preşedintelui SUA Joe Biden şi secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, să evite întâlnirea cu Netanyahu, susţinând că guvernul de conducere subminează democraţia israeliană şi "ignoră conflictul istoric care sfâşie Israelul - dominaţia forţată a poporului palestinian".
Acesta este un conflict, într-un conflict.
Netanyahu se confruntă cu o numeroasă parte a propriilor cetăţeni, ceea ce sugerează că atacul Hamas asupra Israelului îl favorizează.
Prezentăm fazele istorice ale evoluţiei scenariului prin care devine verosimil că atacurile Hamas se declanşează în momentele de cumpănă ale carierei politice a lui Beniamin Netanyahu.
În mod normal, această se numeşte "scenarită" şi este privită că o boală.
Şi aşa ar fi, dacă datele istorice nu s-ar alinia şi dacă...
Există o învăţătură talmudică ce promovează cinismul sacrificării propriei populaţii, ca să asigure supravieţuirea conducătorului politic, atribuindu-i lui Dumnezeu următorul îndemn adresat lui Iosua, moştenitorul lui Moise la conducerea poporului lui Israel, care, zice-se, s-ar fi făcut vinovat de uitarea a 300 de Porunci dumnezeieşti:
"Dar ca să te salvezi de poporul evreu care vrea să te omoare, du-te şi epuizează-i în război, ca să te lase în pace".
(Talmudul Babilonian, Temurah 16a:7.)
Lipsa de scrupule a autorului talmudic (Rav Yehuda) din secolul al III-lea pare să aibă ecouri astăzi.
• Istoria recentă
Februarie 2019:
- Înaintea alegerilor generale din aprilie 2019, în aşteptarea unei audieri, procurorul general al Israelului şi-a anunţat intenţia să-l acuze pe premierul Beniamin Netanyahu pentru luare de mită, fraudă şi încălcare a încrederii;
- Sondajul relatat de "Times of Israel" din acea lună, atribuia 23% din preferinţele electoratului partidului "Kahol Lavan" (Albastru alb) şi doar 19% partidului "Likud" (Unitate) al lui Netanyahu.
Martie 2019:
- Confruntări între israelieni şi palestinieni, în special în zona Fâşiei Gaza; schimburi de focuri între militanţi palestinieni şi forţele israeliene, rachete lansate din Fâşia Gaza asupra teritoriului israelian şi în răspuns, bombardamente aeriene israeliene asupra obiectivelor din Fâşia Gaza.
Aprilie 2019:
- Rezultatele alegerilor:
- 26,46% - "Likud" (Benjamin Netanyahu) recuperează handicapul şi îşi întrece rivalul cu 0,33%;
- 26,13% - "Kahol Lavan" (Benny Gantz).
- Politicieni din opoziţie şi ziarişti observă că Netanyahu a fost favorizat de conflictul cu palestinienii
Noiembrie 2019:
- După anchete îndelungate care au provocat polemici furtunoase ce au divizat opinia publică, Netanyahu a fost pus sub acuzare pentru "mită, fraudă şi abuz de încredere" în urmă mărturiilor asupra legăturilor sale cu:
- Arnon Moses, magnat al presei, proprietarul gazetei "Yediot Aharonot" şi al site-ului de ştiri Ynet;
- Shaul Elovitch, proprietarul de atunci al companiei de telefoane Bezek şi al site-ului de ştiri "Walla";
- Arnon Milczen, multimilionar, sub suspiciunea că primit de la acesta numeroase şi copioase cadouri.
Martie 2020:
- În alegerile parlamentare (repetate), "Likud" (Netanyahu) a obţinut 36 de mandate, dar "Kahol Lavan" (Gantz) a obţinut recomandările a 61 de deputaţi pentru a formă un guvern.
- În contextul impasului politic şi al pandemiei de COVID-19, Gantz şi o parte a partidului său au semnat un acord de coaliţie cu Netanyahu, în care au obţinut numărul de portofolii egal cu Likud; Gantz a fost numit prim-ministru de alternanţă, iar Knessetul a aprobat o schimbare în legea fundamentală pentru a permite această rotaţie în funcţia de prim-ministru.
- Curtea Supremă a respins un apel care solicită interdicţia lui Netanyahu să conducă guvernul din cauza acuzaţiilor penale împotriva să;
- în schimb, a stabilit că Netanyahu nu va avea autoritate în numirile din sistemul judiciar pentru a evita un conflict de interese.
Noiembrie 2022:
- Netanyahu câştigă din nou alegerile şi formează o coaliţie cu 64 de mandate în Knesset.
- După instalarea guvernului a început o reforma accelerată a sistemului judiciar, care a provocat într-o parte din publicul israelian un amplu val de proteste şi demonstraţii sub lozinca împotrivirii la schimbarea de regim.
- Reforma judiciară încearcă să limiteze influenţa judiciară asupra elaborării legilor şi politicii publice, prin restrângerea puterii Curţii Supreme să exercite controlul judiciar, acordând guvernului control asupra numirilor judiciare şi limitând autoritatea consilierilor săi legali.
- Opozanţii lui Netanyahu susţin că aceste reforme ameninţă democraţia şi ar putea proteja premierul, care este în proces pentru presupuse acte de corupţie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2023, 08:47)
Scenariul este plauzibil.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2023, 17:08)
Foarte tendentios,
un politician reales de multe ori,
marita mai mult respect
1.2. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 09.10.2023, 20:46)
...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2023, 21:12)
Daca scenariul ar fi adevarat, atunci ce respect ar mai merita realesul tau?
2. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 09.10.2023, 09:18)
...
2.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 09.10.2023, 13:49)
...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2023, 10:27)
ca si putler. cand pierde din popularitate, face un razboi. in 2012-2013 erau demonstratii in strada impotriva lui, a atacat ucraina, crimea. dupa covid la fel lumea nemultumita de stuatia din spitale stc, a atacat ucraina.
si netaniahu face la fel: demosstrarii impotriva lui, dar ii salveaza el pe israelieni de un atac , care normal nu trebuia sa se intample(trebuia prevenit).
sa vedeti ca si xi la fel va face. economia pe butuci, imobiliarele pe butuci si cand vor incepe sa comenteze chinezii, va pune placa cu patriotismul si va ataca taiwanul.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 09.10.2023, 13:14)
In mod normal eu nu cred in conspiratii si nu sufer de scenarita. Si, ca regula, nu cred ca evreii isi fac rau unii altora, date fiind nenorocirile prin care au trecut si trec. Dar, avand in vedere stadiul in care se afla societatea israeliana in acest moment (divizare profunda din cauza asa-zisei reforme initiate de un politician corupt, chestii de nemaiauzit - extrema dreapta evreiasca, care mai si agreseaza pelerinii crestini, un oarecare confort al noii generatii, cu un trai mai bun si mai putin dispusa la sacrificii decat vechile generatii de dupa intemeierea statului), nu cred ca suntem intr-o situatie normala. Si de aia tind sa nu ignor ideea indusa de acest articol, indiferent cat de deplasata poate parea unora.
Off-topic, mi-ar placea daca Bursa ar face cateva articole care sa ne ajute sa intelegem mai mult societatea israeliana, mai ales cum este influentata deosebirile de ramura (ashkenazi, mizrahi, etc), cum e posibil sa avem "extrema dreapta" in Israel, ce impact au evreii ultra-ortodocsi, ce influenta au colonistii din teritorii, etc.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2023, 13:23)
Netanyahu si toti cei care-l susțin au dreptate ! NETANYAHU SI TOTI CEI CARE-L SUSTIN .ar trebui să impună prin alegeri o CONSTITUTIE pentru ISRAEL .Acest stat nu are o CONSTITUTIE cum au toate statele lumii in secolul XXI -lea .Asta cred ca ar fi cea mai extraordinară reformă juridică pentru toți evreii lumii.
6. Prostimea manipulată
(mesaj trimis de Neamțul53 în data de 09.10.2023, 14:07)
Un conflict creat de servicii și cercuri obscure la fel ca cel din Ucraina, șeful din Israel iese cel mai bine din acest conflict se renaște politic,acum câteva zile sute de mii de oameni cereau demisia pe stradă, totul este manipularea prostimii, prostimea întotdeauna plătește aceste șmecherii,mii de morți apoi criză economică.