Zimbabwe are o nouă Constituţie

Dan Andres
Internaţional / 25 mai 2013

Zimbabwe are o nouă Constituţie

Robert Mugabe, preşedintele statului Zimbabwe, a semnat, săptămâna aceasta, noua Constituţie care a fost aprobată în referendumul din luna martie a anului acestuia, notează Reuters. Votul la referendumul de anul acesta a marcat un început de detensionare a crizei statului, după violenţele de la alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2008.

Ceremonia oficializării noii Constituţii a avut loc la Palatul Prezindeţial din Harare, capitala ţării, şi au participat, alături de Mugabe, premierul Zimbambwe, Morgan Tsvangirai, şi vicepremierul, Arthur Mutambara.

Actul constituţional reduce exercitarea puterii preşedintelui şi stabileşte o limită de două mandate pentru acesta, însă aceasta nu se aplică retroactiv, ceea ce îi permite lui Mugabe să îşi prelungească şederea de trei decenii în fruntea ţării,

Noua Constituţie a fost rescrisă pe fondul relaţiei tensionate dintre Mugabe şi Tsvangirai, doi vechi adversari politici. În anul 2008, au avut loc alegerile prezindeţiale la care au participat Mugabe, reprezentat al Uniunii Naţionale Africane din Zimbabwe-Frontul Patriotic (ZANU-PF), şi Tsvangirai, reprezentatul Mişcării Democratice pentru Schimbare-Tsvangirai (MDC). Actualul premier s-a retras din cursa prezindeţială în turul al doilea, cu o săptămână înainte de alegeri, după ce l-a acuzat pe Mugabe că i-a bătut, torturat şi omorât susţinători. În ciuda protestelor, Mugabe a redevenit preşedinte. Drept rezultat, liderii regionali l-au forţat pe acesta să formeze o coaliţie cu adversarul său, care a devenit astfel şeful Guvernului din Zimbabwe. Ulterior, Morgan Tsvangirai, alături de partidul său, MDC, a cerut reînoirea Constituţiei pentru ca disensiunile alegerilor din anul 2008 să nu se mai repete.

Manadatul Guvernului urmează să expire la sfârşitul lunii iunie, iar alegerile parlamentare şi cele prezindeţiale ar trebui să aibă loc la 90 de zile după încetarea mandatului prim-ministrului. Problemele cu care se confruntă organizarea viitoarelor alegeri sunt multiple. Una dintre acestea este costul alegerilor, estimat la 130 milioane dolari, sumă pe care Guvernul din Zimbambwe nu o deţine. Robert Mugabe a refuzat oferta Naţiunilor Unite sau asistenţa unor posibili donatori, după ce a acuzat membrii naţiunilor din Comunitatea de Dezvoltare a Africii de Sud (CDAS), care au fost mediatorii în criza din Zimbabwe, că încearcă o imixtiune în probeleme intene ale ţării.

Tendai Biti, ministrul de finanţe al statului african, a declarat, în luna ianuarie, că Guvernul din Zimbabwe mai deţine doar 217 dolari în trezorerie, după ce a plătit salariile către angajaţii din sectorul public. "Finanţele guvernamentale sunt într-o stare de paralizie în acest moment. Eşuăm în atingerea ţintelor pe care ni le-am propus", a afirmat domnia sa în faţa jurnaliştilor, cărora le-a spus că unii dintre ei au o situaţie bancară mai bună decât Guvernul din care face parte.

O altă problemă a alegerile este la nivel organizatoric, existând temeri în privinţa unei noi coerciţii din partea actualului preşedinte. "Vom avea grijă să nu mai fie violenţe, şi nici fraudă", a încercat preşedintele să îi liniştească pe jurnalişti după ceremonia de semnare a noii Constituţii.

La finele ceremoniei, Robert Mugabe nu a făcut nicio o menţiune referitoare la data alegerilor, însă Morgan Tsvangirai le-a declarat reporterilor că alegerile vor avea loc mai târziu, din cauza necesităţii de a modifica legile electorale şi de a permite o perioada de 30 zile în vederea înregistrării noilor votanţi mandataţi prin Constituţie.

Economia Zimbabwe a înregistrat o creştere accelerată după obţinerea independenţei, în anul 1980, care s-a oprit, însă, în 1997, când Robert Mugabe a cedat presiunii venite din partea veteranilor de război, care au cerut majorarea pensiilor. Confiscarea fermelor deţinute de cetăţenii albi ai ţării, începând cu anul 2000, a stârnit haos în sectorul agricol, ceea ce a făcut ca PIB-ul să fie redus la jumătate. În 2008, hiperinflaţia de 231.000.000% a devalorizat puternic moneda naţională şi a crescut gradul de sărăcie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb