ZIUA ÎN CARE VIN PEŞTII / BANK OF AMERICA: Intrarea Chinei în războiul valutar - cel mai mare risc al anului

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 martie 2015

Intrarea Chinei în războiul valutar - cel mai mare risc al anului

Diferenţele de politică monetară apreciază masiv dolarul şi slăbesc celelalte valute

Diferenţele de politică monetară dintre SUA şi restul lumii generează aprecierea puternică a dolarului, moneda americană câştigând teren semnificativ de la începutul anului curent, faţă de celelalte valute majore.

Mai multe bănci centrale de la nivel mondial, dar în special Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Japoniei, au lansat măsuri de relaxare cantitativă, care presupun achiziţii masive de obligaţiuni în vederea stimulării creşterii economice, ceea ce influenţează în mod negativ dinamica monedelor din zonele respective. În schimb, banca centrală americană (Fed) a pus punct programului de achiziţii de bonduri, în octombrie anul trecut, iar piaţa aşteptă ca aceasta să înceapă să majoreze dobânzile în 2015, ceea ce impulsionează moneda SUA.

Analiştii spun că băncile centrale ar putea răspândi deflaţia prin relaxarea politicilor monetare şi slăbirea monedelor, însă cea mai mare ameninţare este intrarea Chinei "în câmpul de luptă", pe care deja unii specialişti îl văd un război valutar.

Un număr de 24 de bănci centrale şi-au relaxat politica monetară anul acesta, pe fondul semnelor de încetinire a creşterii economice şi al presiunilor deflaţioniste, în condiţiile în care preţul petrolului a coborât la nivelul minim al ultimilor şase ani. În februarie, banca centrală a Chinei (PBoC) a redus dobânda pentru depozitele pe un an cu 0,25 puncte procentuale, la 5,35%.

Acum, autorităţile din China continuă să menţină yuanul într-o bandă îngustă de tranzacţionare faţă de dolar. Astfel, yuanul a pierdut numai 0,9% faţă de moneda americană, anul acesta. În schimb, wonul sud-coreean s-a depreciat cu 3,3% faţă de dolar, iar dolarul singaporez - cu 4,2%.

Dar, euro a pierdut aproape 12% faţă de moneda SUA de la începutul anului curent, ceea ce, în opinia specialiştilor "Bank of America Merrill Lynch", pare că va pune mai multă presiune pe China să-şi devalorizeze yuanul, fapt care va semnala că "şi China se va alătura războiului valutar". În opinia celor de la "Bank of America Merrill Lynch", cel mai mare risc al anului curent este intrarea Chinei în acest "război".

La rândul său, Nicholas Ferres, director de investiţii la "Eastspring Investment", spune, conform presei internaţionale: "Marea întrebare este, acum, dacă Banca Populară a Chinei (PBoC) va permite yuanului să se deprecieze şi să exporte propria dezinflaţie în restul lumii, declanşând o serie de devalorizări competitive în regiune".

Analiştii avertizează că este posibil ca statul chinez să intre în "războiul valutar" în condiţiile în care monedele a doi parteneri comerciali majori ai săi - zona euro şi Japonia - sunt mult mai slabe.

Euro a scăzut puternic după ce BCE a anunţat programul său de relaxare cantitativă, în ianuarie, pe care l-a şi lansat în 9 martie. Evoluţia monedei a determinat numeroşi analişti să anticipeze că euro va ajunge la paritate cu dolarul anul acesta. Unii estimează că acest prag va fi atins chiar luna viitoare.

În acelaşi timp, yenul nipon s-a depreciat cu peste 11% faţă de dolar, după ce Banca Japoniei a extins programul de relaxare cantitativă, la finele lui octombrie 2014.

În luna februarie, "Bank of America Merrill Lynch" avertiza: "Riscul în creştere de deflaţie în China, respectiv deprecierea viitoare a euro şi a yenului ar putea schimba calculele Beijingului".

În ianuarie, inflaţia anuală din China a încetinit la 0,8%, însă a mai crescut luna următoare, când a ajuns la 1,4%.

Oficialii din China au stabilit o ţintă de creştere economică de circa 7% pentru 2015, mai mică decât cea de aproape 7,5%, pentru 2014.

Euro a pierdut mai bine de 3% faţă de dolar săptămâna trecută, în condiţiile în care traderii valutari au ignorat datele ecomice slabe anunţate de SUA, fiind optimişti cu privire la măsurile pe care urmează să le ia banca centrală americană (Federal Reserve - Fed).

Fed a avut o reuniune de politică monetară în zilele de 17 şi 18 martie. Specialiştii de pe pieţele valutare aşteptau, ieri, ca oficialii Fed să dea semnale pentru o viitoare majorare de dobândă anul acesta, pentru prima oară după 2006.

Euro a crescut cu 0,1% ieri dimineaţă, la ora 08.28, pe piaţa din New York, ajungând la 1,0606 dolari. În ultima zi a săptămânii trecute, moneda unică a coborât până la 1,0465 dolari, cel mai redus curs din ianuarie 2003 până în prezent.

Banca americană de investiţii "Goldman Sachs Group" Inc. şi-a modificat vineri, în scădere, estimările pentru cursul euro/dolar. Analiştii instituţiei financiare preconizează că euro va continua să scadă faţă de moneda SUA şi va atinge paritatea cu aceasta în luna septembrie. Conform "Goldman Sachs, cursul euro va fi, peste şase luni, de un dolar, faţă de 1,10 dolari, cât anticipa anterior. Banca estimează că, peste trei luni, cursul va fi de 1,02 dolari/euro, comparativ cu 1,12 dolari/euro, cât era previziunea precedentă. Estimarea pe 12 luni este de 95 cenţi/euro, faţă de 1,08 dolari/euro, cum anticipa banca anterior. Analiştii "Goldman" sunt de părere că euro va coborî la 80 de cenţi până la sfârşitul anului 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb