Reporter: Care sunt noutăţile Ionelei Bran, din ultima perioadă?
Ionela Bran: Sunt o persoană foarte activă, aşa încât mereu fac ceva nou. Cea mai mare bucurie, în ultima perioadă, mi-a adus-o introducerea serviciului de recondiţionare a costumelor populare, în atelierul nostru. Este cea mai frumoasă provocare - să dai viaţă unui obiect vestimentar, cu o încărcătură simbolistică aparte, purtat cândva şi abandonat din cauza deteriorării.
Ce-i drept, nu am urmat niciun curs de specialitate, în acest sens, dar am stat suficient de mult timp lângă bunica mea, pentru a putea identifica tipurile de ţesături, materia primă din care sunt confecţionate, varietatea cromatică şi altele.
Pentru a putea recondiţiona un costum popular, consider că trebuie să ai o experienţă vastă, un talent aparte...să fii maestru!
Am avut parte de experienţe frumoase, dar cea mai interesantă, pentru întreaga echipă, a atelierului nostru, a fost recondiţionarea unor păpuşi, folosite de către saşi, la sărbătoarea lor tradiţională, Roaina.
Acestea au fost aduse dintr-un pod, într-o stare avansată de degradare, urmând ca noi să refacem inclusiv ţinuta lor, ispirându-ne din bucăţile de ie sau fustă, care se deşirau continuu...
Reporter: Ce proiecte aveţi pentru acest an?
Ionela Bran: Avem în discuţie un proiect măreţ, care sper sa ne şi reuşească. Este un proiect de suflet, alăturând activităţile mele: creator de artă tradiţională şi modernă, interpret de muzică populară, coordonator de ansamblu folcloric şi etnolog, strânse într-un buchet frumos şi apoi trecute peste graniţele ţării.
Recunosc faptul că sunt superstiţioasă şi nu voi dezvolta răspunsul acesta.
Reporter: La ce evenimente aţi participat în ultimul an?
Ionela Bran: Am participat la majoritatea activităţilor reprezentative pentru comunitatea mea şi pentru domeniul meu de interes, din judeţul Braşov şi din România, dar destinul m-a purtat şi peste ocean, iar ziua de 1 decembrie 2017 am sărbătorit-o cântând românilor din America, alături de îndrăgita interpretă Valeria Arnăutu şi fiica domniei sale. La invitaţia domnului Consul General al României la New York, în cadrul aceleiaşi festivităţi, am prezentat o expoziţie de artă tradiţională şi modernă, iar în momentul de faţă, în sala de protocol a Consulatului, se află o expoziţie de costume populare din colecţia proprie, printre care şi costumul popular din zona Branului, cu fota de Moieciu, unica în ţară.
De asemenea, în această primăvară, alături de Consiliul Judeţean Braşov, am participat la festivalul "Primăvara românească la Bruxelles", în cadrul căruia, judeţul Braşov a evidenţiat cea mai completă şi complexă ofertă turistică, prin standuri de prezentare tematice.
Reporter: Cu ce produse noi v-aţi îmbogăţit colecţia?
Ionela Bran: Suntem în plin sezon estival, aşa încât am creat rochii din pânză topită, fuste din in şi ii din borangic şi marchizet, pentru a fi cât mai aproape de doleanţele clienţilor, respectând, bineînţeles, canoanele noastre: doar materiale naturale şi unicat.
Reporter: Ce perspective vedeţi pentru domeniul în care aţi ales să activaţi?
Ionela Bran: Aş vrea să raspund din prisma creatorului popular, care, în anul 2010, nu putea şti că va veni un designer vestimentar francez şi va scoate la lumină costumul popular, atât de mult încât să ajungă inspiraţie pentru cei mai vestiţi creatori de modă.
Meşterul popular nu va ţine niciodată cont de perspective, el va pune suflet în tot ceea ce face şi ştie, iar asta nu înseamnă decât ascensiune.
Reporter: Cum caracterizaţi ia românească?
Ionela Bran: Ia românească este un întreg talisman. Nici nu trebuie să ştii să-l descifrezi, căci el te protejează, doar purtându-l. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu ia, are în ea simbolistica întregului univers, culorile naturii şi bucuria creatoare. Este cea mai rafinată, elegantă şi deosebită piesă vestimentară.
Reporter: Ce mesaj aveţi pentru cei care iubesc portul naţional?
Ionela Bran: Să nu se dezmintă niciodată de la identitatea noastră naţională, de la cartea noastră de vizită, folclorul. Când spun folclor, mă gândesc atât la doinele neamului nostru, la costumele populare, cât şi la tradiţiile şi obiceiurile moştenite din străbuni.
Acestea, înglobate, arată istoria îndelungată a unui popor.
Vreau să mă înclin în faţa meşterilor populari, să le sărut mâinile muncite, pentru că ei sunt cei care lasă o urmă adâncă, de trecere a unui neam pe acest pământ.
Reporter: Mulţumesc!
1. fără titlu
(mesaj trimis de grasutu de la 7 în data de 22.06.2018, 07:10)
N-ar trebui ca "ia" sa se scrie altfel avand in vedere accentul pe i? Adica iia de exemplu pentru ca noi n-avem semne de accent ca francezii. Altfel nu e nici o diferenta intre "ia paharul" si "ia e a mea" ca pronuntie.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.06.2018, 07:50)
Ar trebui, ai dreptate, dar Academia a facut revolutie, dupa Revolutie.