ZIUA UNIVERSALA A IEI Licitaţie cu costume populare

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 23 iunie 2023

Licitaţie cu costume populare

În săptămâna care stă sub semnul iei, Casa A10 by Artmark a scos la licitaţie o impresionantă selecţie de ii, costume populare din colecţii renumite. Licitaţia de Artă Românească Veche a reunit, pe lângă articolele vestimentare, şi alte aproximativ 200 de piese de artă tradiţionale, care reflectă bogăţia culturii populare româneşti.

Cel mai valoros costum popular din licitaţie, format din cămaşă brodată cu fir metalic şi două oprege cu fir metalic, a avut preţul de pornire de 500 de euro. Piesa ce provine din colecţia Dr. Arh. Ana Maria Crişan a fost realizată în perioada interbelică în centrul Muscel. Din aceeaşi colecţie face parte şi costumul popular săsesc format din trei piese: sumna din lână, şorţ faţă şi cămaşă cu ciupag. Piesa datează din 1910 şi a fost realizat în localitatea Viscri. Acum 100 de ani era îmbrăcat în zilele de sărbătoare, iar astăzi este scos la licitaţie pentru preţul de pornire de 400 de euro costumul format din ie cusută cu fir metalic, fluturi metalici şi fotă din lână ţesută cu fir metalic, care a fost realizat în zona Vrancea. Din licitaţie nu au lipsit costumele şi cămăşile ce provin din colecţia Iuliei Gorneanu. Pentru preţul de pornire de 400 de euro a fost scoasă la licitaţie o inedită cămaşă cu poale, minuţios brodată cu simboluri de fertilitate, solare şi de protecţie din Ţinutul Pădurenilor, Hunedoara. Un alt costum de excepţie, din aceeaşi colecţie, este cel format din ie cu poale din batist, brodată manual în culorile naţionale, şi fotă din mătase brodată cu fir metalic. Exemplarul datează din 1920. Iile şi costumele populare sunt completate de o impresionantă selecţie de covoare româneşti. O apariţie impresionantă este covorul oltenesc din lână, decorat cu păsări şi peşti, motive alese cu mâna printre fire şi în tehnica karamani. Piesa, realizată la sfârşitul sec. XIX, a avut preţul de pornire de 700 de euro. O altă piesă de excepţie este covorul otoman de Transilvania, decorat cu pomul vieţii. Exemplarul reprezintă o replică după piesele din Anatolia de Vest expuse în Biserica Neagră din Braşov, fiind atribuit celebrului Teodor Tuduc.

Piesele de artă tradiţională românească, costumele tradiţionale, covoarele din toate zonele ţării, lăzile de zestre, vasele şi mobilierul tradiţional ori deosebitele paftale şi podoabe, considerate instrumente de diplomaţie culturală, pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb