Letonia, prima ţară care a fost salvată de un împrumut de la Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi care în prezent înregistrează cea mai mare rată de creştere economică, îşi doreşte să adere, în 2014, la Zona Euro.
"Încă ne menţine dorinţa de a adopta moneda unică la 1 ianuarie 2014, încă din luna septembrie (n.r. a acestui an) am îndeplinit aproape toate condiţiile", a declarat prim-ministrul Valdis Dombrovskis într-un interviu pentru publicaţia EUobserver.
Potrivit domniei sale, nu ne confruntăm cu o criză a monedei, rata de schimb în raport cu dolarul rămânând stabilă şi anumite state membre, precum Germania sau Finlanda, păstrându-şi atractivitatea pentru investitori. Astfel, urmând modelul Estoniei, care a adoptat euro în 2011, renunţarea la lats ar putea aduce mai mulţi investitori şi ar diminua costurile de tranzacţie.
Restabilirea creşterii economice este imposibilă fără reforme structurale "dureroase", este de părere premierul Letoniei care pune pe primul plan restabilirea stabilităţii financiare, urmată de o regândire a structurii economiei, abordare al cărei succes s-a dovedit în propria ţară.
În ciuda poziţiei fruntaşe ocupate printre statele europene, modelul de reformă aplicat de Letonia, care a inclus măsuri drastice de austeritate, reducerea cheltuielilor bugetare sau majorarea taxelor, nu este lipsit de controverse. Potrivit unui studiu al Centrului de Cercetare pentru Politici Economice (CEPR), în perioada de criză, Letonia a înregistrat cel mai drastic declin al produsului intern brut (PIB) din lume, rata şomajului a crescut de patru ori, iar 10% din populaţie a părăsit ţara.
Cu o rată de creştere de peste 5% în 2010 şi 2011, nivelul PIB dinainte de criză nu a fost încă atins, iar rata şomajului a fost, în 2011, de 15,4%.