Zona Golfului - noul Eldorado pentru politicienii români

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 17 aprilie 2024

Zona Golfului - noul Eldorado pentru politicienii români

English Version

Zona Golfului pare că a devenit un fel de Eldorado pentru politicienii din ţara noastră, mai bine zis pentru factorii de decizie care, în ultimii şase ani, au efectuat mai multe vizite oficiale în Emiratele Arabe Unite, Dubai şi Qatar, în speranţa că vor atrage petrodolarii în investiţiile în infrastructură din ţara noastră.

Cea mai recentă vizită oficială are loc în aceste zile în Qatar, ţară în care s-a deplasat premierul Marcel Ciolacu şi o parte dintre membrii Guvernului ( Sorin Grindeanu - ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Luminiţa Odobescu- ministrul de Externe, Ştefan-Radu Oprea - ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Florin Barbu - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Sebastian Burduja - ministrul Energiei şi Bogdan Ivan - ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării), precum şi cu preşedintele ANCOM, preşedintele ANSVSA, preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, şi directorul Portului Constanţa, cu speranţa atragerii unor finanţări de 15 miliarde euro de la fondul suveran de investiţii al ţării din zona Golfului.

Banii respectivi ar urma să fie utilizaţi pentru realizarea în România a cinci mari proiecte de infrastructură: dezvoltarea Portului Constanţa, autostrada Comarnic-Braşov, modernizarea tronsonului de cale ferată Predeal-Braşov, dezvoltarea aeroportului Traian Vuia din Timişoara prin construcţia unui terminal cargo şi construirea unui parc eolian offshore cu sprijinul celor de la Qatar Energy.

Amintim că, în urmă cu aproape doi ani, în perioada 20-21 iunie 2022, premierul Nicolae Ciucă (actualul preşedinte al Senatului) s-a deplasat şi el împreună cu o parte din membrii Executivului în zona Golfului, mai precis în Emiratele Arabe Unite unde a discutat cu oficialii de la Abu Dhabi despre aceleaşi teme: finanţarea unor proiecte în domeniul energiei, infrastructurii portuare, agriculturii şi IT.

Potrivit comunicatului de presă emis de Guvern după vizita fostului premier Ciucă, "dialogul a stabilit reperele concrete pentru soluţii privind diversificarea resurselor de aprovizionare cu petrol şi gaze, în contextul situaţiei tensionate din regiunea Mării Negre şi a embargoului european faţă de livrările ruseşti de petrol şi produse petroliere; totodată, au fost abordate şi oportunităţile de investiţii în România în domeniul energiei regenerabile, atât off-shore, cât şi on-shore".

Tot în Emiratele Arabe Unite s-a aflat în vizită oficială în 19 martie 2023 preşedintele Klaus Iohannis care a fost însoţit şi el de membrii de atunci ai Guvernului, printre care s-au numărat ministrul Energiei - Virgil Popescu, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Sebastian Burduja, precum şi ministrul Educaţiei - Ligia Deca.

Potrivit comunicatului de presă emis de Administraţia Prezidenţială, în cadrul vizitei de anul trecut s-a discutat despre realizarea unor proiecte inovative care să se încadreze în tranziţia energetică şi tranziţia digitală în care se află ţara noastră, precum şi în trecerea la o economie verde şi sustenabilă.

Şi fostul premier Ludovic Orban a fost în zona Golfului. La mijlocul lunii decembrie 2021, Ludovic Orban şi o parte din membrii Cabinetului său au fost în Dubai, cu prilejul Expoziţiei internaţionale care ar fi trebuit să se desfăşoare în anul 2020, dar a fost amânată cu un an din cauza pandemiei Covid-19. Cu acel prilej, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, prim-ministrul Orban şi oficialii din Emiratele Arabe Unite au discutat despre consolidarea cooperării dintre cele două state în toate domeniile, îndeosebi economic şi investiţional.

Anterior lui Ludovic Orban, în Emiratele Arabe Unite s-a deplasat, în 17-18 octombrie 2018, fostul premier social-democrat Viorica Dăncilă. Tot în vizită oficială, desigur, în cadrul căreia a discutat despre finanţarea unor proiecte de interes în domeniul construcţiilor industriale şi civile, în domeniul transferului tehnologic, în agricultură şi securitate alimentară, în utilizarea energiei nucleare şi energiei neconvenţionale verzi, în apărare, sănătate şi IT, dar şi despre dezvoltarea Portului Constanţa. Vizita respectivă a avut loc în contextul în care în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2019 ţara noastră urma să deţină preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Nu avem o statistică despre rezultatele reale ale tuturor acestor vizite oficiale, dar ţinând cont că în 2018 şi în 2024 se discută tot despre dezvoltarea Portului Constanţa şi despre investiţii în energie, şi luând în considerare faptul că dezvoltarea Portului Constanţa a fost realizată în ultimii doi ani doar prin fonduri europene şi fonduri alocate de la bugetul de stat, se pare că majoritatea deplasărilor oficialilor români în zona Golfului au fost făcute degeaba, mai mult în interes turistic.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bravo. Well said. It is their holidays before they are all replaced.

    Ce are tronsonul CFR Predeal-Brasov ? Este primul din tara reabilitat ptr 160km/h, s-a stricat intre timp ? Mai sunt si alte tronsoane de cale ferata in tara asta, Romania nu se invarte in jurul Bucurestenilor care merg in wkd pe Valea Prahovei la ski si gratare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb