Agenţia pentru Dezvoltare Intercomunitară a Zonei Metropolitane Bucureşti anunţă că a organizat în premieră la Bucureşti, Conferinţa de Toamnă METREX 2024.
Potrivit comunicatului primit la redacţie, evenimentul internaţional este dedicat regiunilor metropolitane, zone de care depinde calitatea vieţii a 60% din populaţia Uniunii Europene (UE). Generând 70% din PIB-ul UE, regiunile metropolitane sunt esenţiale pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU şi pentru implementarea Pactului Ecologic European al Uniunii Europene, care răspunde provocărilor urbane şi rurale ale Europei, precum mobilitatea urbană şi periurbană, accesibilitatea locuinţelor, utilizarea sustenabilă a terenurilor sau finanţarea şi implementarea proiectelor verzi.
Conferinţa s-a desfăşurat la ARCUB Gabroveni, sub titlul "Valorificarea potenţialului metropolitan: beneficiile parteneriatelor teritoriale". La eveniment au participat peste 100 de persoane, inclusiv actuali şi foşti membri ai Parlamentului European, primari din diverse oraşe şi regiuni europene, practicieni şi experţi în problematica metropolitană, precum şi lideri locali.
"Este o onoare şi o plăcere pentru mine ca acest eveniment să fie organizat la Bucureşti. Ariile metropolitane sunt zone de care consider că depinde dezvoltarea unei ţări şi starea de
bine a cetăţenilor ei. În România, diferenţele dintre mediul urban şi cel rural sunt foarte mari, de la sistemul de sănătate, până la oportunităţile oferite persoanelor cu studii superioare. Este foarte important ca aceste diferenţe să fie diminuate", a declarat Corina Creţu, Comisar pentru Politica Regională al Comisiei Europene între 2014 şi 2019, preşedinte interimar la AMEPIP, în încheierea evenimentului.
"Zonele metropolitane joacă un rol vital în inovaţie şi în transformarea digitală. Ele reprezintă centre universitare şi contribuie la alinierea cu priorităţile Uniunii Europene legate de cercetare, educaţie şi iniţiativele dedicate oraşelor inteligente," a adăugat ea.
Conferinţa METREX Bucureşti 2024 a reuşit să aducă în atenţia publicului român preocuparea privind zonele metropolitane, prioritate a administraţiilor publice din Europa şi de a căror dezvoltare strategică depinde modul în care ne desfăşurăm activităţile de fiecare zi.
Concluziile Conferinţei METREX Bucureşti 2024 au evidenţiat priorităţile zonelor metropolitane europene, printre care se numără:
1. Mobilitatea metropolitană
Mobilitate echitabilă: o strategie sustenabilă a zonelor metropolitane trebuie să aibă în vedere soluţii pentru comunităţile fără acces la autoturisme şi dezvoltarea de politici de mobilitate incluzive, care să se adreseze nevoilor tuturor categoriilor populaţiei, de la elevi până la persoanele vârstnice. Integrarea mobilităţii electrice şi active: regiunile trebuie să armonizeze transportul electric cu opţiuni de transport activ, precum mersul pe jos şi ciclismul, pentru un ecosistem de mobilitate coerent.
2. Importanţa păstrării unui echilibru între densificare şi menţinerea spaţiilor verzi pentru a proteja biodiversitatea şi a combate schimbările climatice. Extinderea urbană necontrolată poate pune presiune pe fluiditatea traficului şi pe costurile de furnizare a energiei. Strategiile de densificare trebuie să includă accesibilitatea locuinţelor şi a serviciilor de bază.
3. Finanţarea proiectelor verzi
Municipalităţile trebuie să colaboreze cu sectorul privat, instituţiile de cercetare şi hub-urile de inovare, pentru a dezvolta şi implementa proiecte verzi, inclusiv prin intermediul parteneriatelor sprijinite de Agenda Urbană a UE.
METREX sprijină oraşele în identificarea provocărilor comune şi poate propune modele pentru proiecte similare, pentru a ajuta sectorul bancar să înţeleagă şi să evalueze mai bine proiectele. Astfel, pot fi dezvoltate soluţii financiare la nivel european, care să contribuie la reducerea costurilor de pregătire a proiectelor.
Conferinţa METREX Bucureşti 2024 reprezintă un pas important pentru avansarea concluziilor principale desprinse în cadrul acesteia către Parlamentul European, într-un moment în care se stabileşte agenda acestuia pentru următorii cinci ani, astfel încât expertiza şi propunerile Reţelei Regiunilor şi Zonelor Metropolitane Europene (METREX) să servească unor politici publice cât mai aliniate cu nevoile locuitorilor zonelor metropolitane.