• Managementul nu infirmă vânzarea
Raul Petre Ciurtin, unul dintre principalii acţionari ai "Albalact" Alba Iulia, precum şi preşedintele Consiliului de Administratie, nu a confirmat, însă nici nu a negat zvonurile privind vânzarea companiei, care au făcut, ieri, înconjurul pieţei.
Pe lista potenţialilor cumpărători se află unii dintre cei mai influenţi jucători din domeniu, respectiv Lactalis - care deţine în ţara noastră Dorna Lactate - şi Müller Dairy Romania.
Müller este unul dintre cei mai importanţi jucători europeni în piaţa lactatelor, fiind pe locul doi în Germania, ţara în care a fost iniţiat businessul.
Pe fondul zvonurilor de vânzare, cotaţia acţiunilor "Albalact" Alba Iulia (simbol ALBZ) a înregistrat, de la începutul acestui an, o apreciere semnificativă, de 8%, ajungând la 0,407lei/titlu, volumele consemnate fiind semnificative.
Compania are, în prezent, o capitalizare de circa 59 de milioane de euro.
Potrivit brokerilor, volumele ridicate de acţiuni tranzacţionate şi creşterea preţului acţiunilor pot fi coroborate cu speculaţiile de vânzare ale producătorului de lactate.
Paul Brendea, senior analist la Prime Transaction, este de părere că zvonurile de vânzare nu au luat prin surprindere piaţa, mai ales că "în sectorul alimentar, trendul este de concentrare".
Domnul Brendea ne-a spus: "Capitalizarea companiei este justificată pentru Albalact, însă atunci când va avea loc o tranzacţie, cred că va fi pes-te nivelul pieţei, mai ales ţinând cont de perspectivele sectorului alimentar din ţara noastră".
Andreea Gheorghe, analist şef la casa de brokeraj "Intercapital Invest", consideră că Albalact a fost întotdeauna o ţintă interesantă prin prisma domeniului de activitate şi a poziţiei pe care o deţine pe piaţa lactatelor, acest lucru fiind susţinut şi de intrarea unui fond important de inves-tiţii în acţionariat.
"Multiplii de evaluare la care se tranzacţionează în prezent Albalact explică poziţia pe piaţă a companiei, dar includ şi o primă pentru o eventuală schimbare viitoare a acţionariatului", ne-a explicat doamna Gheorghe.
Producătorul de lactate Albalact a anunţat pentru primele nouă luni din 2009 o cifră de afaceri de 167,8 milioane lei, în creştere cu peste 25% faţă de perioada similară din 2008, în timp ce profitul companiei, în intervalul analizat, a urcat de la un milion de lei, la 1,72 milioane lei.
Pentru 2010, preşedintele companiei, Raul Ciurtin, ne-a spus că se aşteaptă la o evoluţie a pieţei lactatelor similară finalului anului 2009, în condiţiile în care preţurile la produsele lactate vor continua să fie sub presiune.
"Sperăm ca piaţa să-şi revină abia după a doua jumătate a anului, şi presiunea pe preţuri să se atenueze până atunci", ne-a explicat domnul Ciurtin.
Capitalul social de 65,27 milioane de lei al societăţii "Albalact" este împărţit în 652.708.867 de acţiuni, cu valoarea nominală de 0,1 lei.
Titlurile "Albalact" Alba Iulia sunt listate la categoria a III-a a Bursei Rasdaq, de la data de 19 noiembrie 1996. Potrivit raportării din 29 decembrie, Ciurtin Petru avea o participaţie de 31,73% din capitalul social al emitentului, Ciurtin Petru-Raul deţinea 16,64% din acţiuni iar "RC2 ( Cyprus) Limided" 25,44%, în timp ce restul de 26,16% din titluri erau tranzacţionate liber pe Bursă de alţi acţionari.
Societatea "Albalact" Alba Iulia îşi desfăşoară activitatea în cadrul industriei alimentare, având ca obiectiv colectarea laptelui materie primă, precum şi industrializarea şi desfacerea produselor rezultate din prelucrarea acestuia, fiind în prezent unul dintre primii cinci producători de lapte şi produse lactate din România.