Austria şi Banca Mondială, dispută juridică în urma anulării obligaţiunilor Hypo Alpe Adria

E.D.
Internaţional / 18 iulie 2014

Austria şi Banca Mondială ar putea apela la justiţie după ce autorităţile de la Viena au decis să forţeze creditorii să suporte pierderi pentru salvarea Hypo Alpe Adria Bank, a declarat joi ministrul austriac de Finanţe, Michael Spindelegger, transmite Bloomberg.

Într-un interviu acordat postului public de radio ORF, Michael Spindelegger, s-a declarat "surprins" de faptul că Banca Mondială, prin divizia sa Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, deţine obligaţiuni subordonate la Hypo Alpe Adria Bank în valoare de 150 de milioane de euro. Spindelegger a mai spus că autorităţile de la Viena analizează solicitările Băncii Mondiale potrivit cărora ea nu poate fi expropriată. "Ceea ce trebuie să facem acum este să vedem dacă ceea ce spune Banca Mondială este corect. Dacă va fi nevoie, va trebui să clarificăm acest lucru în justiţie", a subliniat ministrul austriac de Finanţe.

Săptămâna trecută, Camera inferioară a Parlamentului austriac a adoptat un proiect de lege prin care ar urma să fie anulate obligaţiuni subordonate de 890 de milioane de euro ale Hypo Alpe Adria, garantate de provincia Carinthia. Camera superioară a Parlamentului Austriei ar urma să se pronunţe asupra proiectului de lege în data de 24 iulie. Partidele de la putere au majoritatea în ambele camere. După votul din Camera superioară, preşedintele Austriei Heinz Fischer trebuie să semneze legea.

Planurile Guvernului austriac sunt complicate de statutul Băncii Mondiale care protejează activele instituţiei financiare mondiale de expropriere. 'În prezent, purtăm discuţii cu autorităţile austriece, care s-au angajat să demareze o analiză juridică a situaţiei. Revizuirea va confirma că obligaţiile legale internaţionale ale Austriei, incluse în articolele de fundamentare ale IBRD, au prioritate faţă de legislaţia internă', a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Mondiale, Frederick Jones.

Deşi aproximativ 70% din populaţia Austriei declară că ar prefera să lase Hypo Alpe în insolvenţă, decizia de anulare a obligaţiunilor subordonate garantate de stat a dat naştere la critici din partea agenţiilor de rating şi a Fondului Monetar Internaţional. Şeful misiunii FMI în Austria, Bas Bakker, a subliniat că, deşi Guvernul de la Viena susţine că situaţia de la Hypo Alpe este un caz izolat, încălcarea unei promisiuni riscă să afecteze încrederea investitorilor în garanţiile publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb