Anul 2024 a fost unul plin de evenimente care au modelat evoluţia pieţei de capital din SUA, aducând randamente de invidiat investitorilor, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille care prezintă o scurtă recapitulare a anului 2024, în timp ce arată care sunt aşteptările şi prognozele pentru 2025, dar şi companiile care pot prezenta un potenţial pentru investitori.
• S&P 500 a urcat cu peste 25%
Indicele S&P 500 reprezintă un punct de referinţă pentru piaţa din SUA, fiind un bun barometru al sănătăţii economice şi a pieţei de capital. Din acest indice fac parte aproximativ 500 de companii din SUA, care, luate împreună, sunt considerate un mix reprezentativ al economiei americane.
Anul 2024 a fost unul prielnic pentru piaţa americană, S&P 500 marcând o creştere de la începutul anului şi până la data redactării acestui raport, de 25,3%, în timp ce a continuat trendul ascendent început în 2023. Anul 2024 a fost marcat de o serie de evenimente importante pentru piaţa de americane la niveluri record, după ce Donald Trump a revenit la Casa Albă după o pauză de patru ani.
Unul dintre factorii care au contribuit semnificativ la avântul indicelui în 2024 a fost boom-ul inteligenţei artificiale (AI), de care au beneficiat Nvidia, Microsoft şi alţi giganţi ai tehnologiei. Sectoarele care au înregistrat cele mai mari creşteri în 2024 au fost cel financiar, cu circa 35%, urmat de cel al tehnologiei, cu 33%.
Conform celor mai recente sondaje realizate de Reuters, analiştii se aşteaptă ca în cursul anului 2025, S&P 500 să crească cu aproape 8,5%, în contextul în care continuarea reducerii ratelor de politică monetară şi posibila reducere a reglementărilor din timpul mandatului lui Donald Trump ar putea prelungi parcursul puternic al pieţei. Cel mai favorizat sector în 2025 este cel financiar, unul dintre motive fiind perspectivele de dereglementare sub Trump.
Nici "Cei 7 magnifici" nu au fost trecuţi cu vederea. Strategul şef pentru acţiunile americane de la Goldman Sachs, David Kostin, a precizat că se aşteaptă ca acest grup să înregistreze performanţe superioare anul acesta, dar cu o magnitudine mult mai redusă faţă de 2024, comparativ cu restul de 493 de companii din indice.
Printre temele care vor rămâne de actualitate în 2025 se numără AI, care va continua să fie o mega-tendinţă, energia curată şi utilităţile, creşterea cheltuielilor de apărare şi extinderea industriei de energie tradiţională (combustibili fosili), notează TradeVille.
• Cum se poziţionează companiile faţă de piaţă
În 2024, printre companiile care s-au remarcat prin cea mai mare performanţă a acţiunilor se numără Palantir (+370%), Vistra (+265%), Nvidia (+182%), Axon (+142%) şi United Airlines (+141%).
Palantir şi Nvidia au beneficiat în cursul anului de cererea fără precedent de cipuri AI şi soluţiile tehnologice bazate pe programe de AI, în timp ce Vistra a prosperat datorită investiţiilor în energie regenerabilă şi fluxurilor de numerar puternice. Axon, la rândul ei, a profitat de cererea mai mare pentru tehnologia de securitate publică.
La celălalt capăt al spectrumului se află companiile care au marcat scăderi importante, printre care se numără Walgreens Boots Alliance (-64,4%), Moderna (-60,2%), Intel (-59,8%), Celanese (-55,5%) şi Estee Lauder Co. (-48,9%).
Walgreens a avut dificultăţi în 2024 din cauza traficului scăzut de oameni în magazine şi a concurenţei mediului online, în timp ce Moderna s-a confruntat cu provocări în menţinerea creşterii după succesul iniţial al vaccinurilor împotriva Covid-19, iar Estee a fost afectată de întreruperi ale lanţului de aprovizionare şi de schimbări în obiceiurile consumatorilor. Intel a fost afectată de schimbările tehnologice din industria semiconductorilor, iar Celanese a fost trasă în jos de cererea slabă din sectoarele auto şi industrial.
• Preţuri ţintă şi evaluări
Mediana multiplului P/E pentru companiile care fac parte din componenţa indicelui S&P 500 este de 24,2x, în timp ce media aritmetică se situează la 38,9x. Din cele 503 companii, 477 au un P/E pozitiv.
Printre companiile cele mai "ieftine" care fac parte din indice se numără APA Corp. (3,1x), FMC Corp. (4,3x), General Motors Co. (5,6x), Everest Group (5,6x) şi Devon Energy Corp. (5,7x). Toate cele cinci companii enumerate au un preţ ţintă de consens mai mare faţă de ultimul preţ de închidere.
Având în vedere faptul că atât multiplii, cât şi preţurile ţintă ar indica un potenţial de creştere a acţiunilor, acestea pot fi luate în considerare de către investitori.
La polul opus, companiile cu cel mai mare multiplu P/E sunt KeyCorp (1565,5x), Gilead Sciences (1053x), CrowdStrike Holdings (713,9x), Incyte Corp. (494,6x) şi Palantir Technologies (408,6x). Dintre acestea, doar Palantir are un preţ ţintă de consens situat mai jos faţă de ultimul preţ de închidere, în timp ce la restul companiilor acesta este aproape de preţul de închidere.
Un factor important de care trebuie ţinut cont este că valoarea P/E poate fi semnificativ influenţată atât de modificări bruşte ale preţului acţiunii, cât şi de creşteri sau scăderi mari ale profitului net.
Sursele menţionate de TradeVille TradeVille în acest raport sunt: Reuters, home.saxo, FactSet.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului