Marea Britanie nu va relaxa standardele de siguranţă alimentară în cadrul niciunui acord menit să obţină tarife mai mici pentru exporturile britanice către Statele Unite, a declarat duminică ministrul britanic al economiei, Jonathan Reynolds, relatează news.ro, de la care transmitem următoarele infromaţii.
Preşedintele american Donald Trump a impus un tarif de 10% pentru majoritatea importurilor din Marea Britanie şi un tarif mai mare, de 25%, pentru automobile, oţel şi aluminiu.
Deşi tarifele aplicate Regatului Unit se situează la capătul inferior al spectrului tarifar american, reflectând un flux comercial relativ echilibrat între cele două ţări, Reynolds a precizat că noile bariere comerciale sunt "dezamăgitoare".
La începutul acestei luni, imediat după anunţarea tarifelor, Reynolds a declarat pentru BBC că "nu este inexact" să se afirme că Statele Unite şi Marea Britanie au convenit asupra conturului general al unui posibil acord, deşi Trump nu îl văzuse încă. Însă, de atunci, nu au fost semne clare de progres, iar săptămâna trecută ministrul de finanţe Rachel Reeves a anunţat că intenţionează să se întâlnească "în curând" cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent.
Încercările de a încheia un acord comercial bilateral în primul mandat al lui Trump (2017-2021) au fost blocate de opoziţia guvernului conservator britanic de atunci faţă de măsurile care vizau relaxarea standardelor de protecţie a animalelor şi a celor de mediu.
Reynolds a subliniat duminică faptul că, şi sub guvernul laburist actual, o astfel de relaxare rămâne exclusă, deoarece ar încălca promisiunile din campania electorală din 2024.
"Nu ne vom modifica niciodată standardele sanitare şi fitosanitare (SPS) pentru alimente. Am transmis foarte clar acest lucru Statelor Unite," a declarat el într-un interviu pentru Sky News.
Practici frecvente în industria alimentară din SUA şi Canada, precum spălarea puiului crud în apă clorinată sau administrarea de hormoni de creştere bovinelor, sunt interzise în Marea Britanie şi Uniunea Europeană.
Totuşi, Reynolds a menţionat că unele sectoare din industria alimentară americană respectă deja standardele britanice, sugerând că acestea ar putea reprezenta o zonă de negociere privind tarifele.
Săptămâna trecută, ministrul culturii din Marea Britanie a exclus orice modificare a noii Legi privind siguranţa online, care permite autorităţilor britanice să amendeze companiile mari de tehnologie, în mare parte americane, cu până la 10% din cifra lor de afaceri globală, dacă nu moderează conţinutul conform cerinţelor autorităţilor de reglementare din Regat, precizează news.ro.