De ce 2025 poate să fie anul aşa-numitelor "altcoin-uri"?

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 ianuarie

De ce 2025 poate să fie anul aşa-numitelor "altcoin-uri"?

English Version

Andrew Baehr, CoinDesk: "Mai multe proiecte cripto vor apărea în Statele Unite, în condiţiile în care piaţa se aşteaptă ca SEC să facă paşi în spate"

Citi: "Bitcoin este clasificat drept marfă şi are deja ETF-uri spot şi contracte futures, în vreme ce definiţia altor active cripto este mai neclară"

Bitcoin a înregistrat o creştere puternică anul trecut, dar în 2025 alte segmente ale pieţei cripto vor performa, conform experţilor din industrie, scrie Business Insider.

În opinia lor, aşa-numitele "altcoin-uri" sau monede alternative - adică criptomonede care nu sunt Bitcoin - vor creşte în acest an, pe fondul promisiunilor lui Donald Trump privind o reglementare mai redusă a activelor digitale.

Anul trecut, Bitcoin s-a apreciat cu circa 120%, evoluţia fiind favorizată de lansarea ETF-urilor pe Bitcoin spot, de aşa-numita "înjumătăţire" a recompenselor pe care le primesc minerii pentru susţinerea reţelei blockchain şi de vitcoria lui Trump din noiembrie. Pe parcurs, Bitcoin a depăşit pragul de 100.000 de euro şi s-a apreciat cu 50% într-o singură lună, perioadă în care şi multe "altcoin-uri", cum ar fi Ethereum cu un plus de 59%, XRP sau Solana, au avut creştere masive.

Dar aprecierea Bitcoin s-a temperat în urma comentariilor "hawkish" (n.r. ce indică perspectiva unei politici monetare mai restrictive) a oficialilor Rezervei Federale, în vreme ce pentru alte monede cripto există semne că impulsul continuă, potrivit Business Insider.

În urma declaraţiilor "hawkish" venite din partea Fed, Bitcoin a pierdut 15% în ultimele două săptămâni, în timp ce ETF-urile au înregistrat ieşiri imense, pierzând doar într-o zi 680 milioane de dolari, potrivit datelor agregate de Bloomberg.

"Având în vedere că Ethereum este cealaltă criptomonedă majoră pentru care au fost aprobate ETF-uri spot, aceasta a reprezentat probabil o ţintă de rotaţie", au scris analiştii Citi într-o notă publicată la începutul săptămânii.

Alte criptomonede au înregistrat performanţe şi mai bune, crescându-şi cotele din capitalizarea globală a pieţei cripto. În plus, respondenţii unui sondaj realizat recent văd 2025 drept un an cu performanţe mai bune pentru "altcoin-uri", potrivit echipei băncii. "Unii participanţi ai pieţei se bazează pe un «sezon alternativ» în 2025, după un an puternic pentru Bitcoin", au spus analiştii.

Conform experţilor, mişcările divergente între Bitcoin şi alte monede cripto sunt rezultatul unei diferenţe fundamentale în legătură cu factorii care influenţează cele două segmente ale pieţei. Bitcoin are o reglementare destul de solidă, având contracte futures, ETF-uri, opţiuni şi altele, astfel încât creşterea preţului este dată de entuziasmul privind o adopţie mai amplă, crede Andrew Baehr, de la CoinDesk Indices.

Dar "altcoin-urile" se află mai degrabă într-o zonă gri, fiind vizate de-a lungul timpului de Comisia de Valori Mobiliare şi Burse (SEC), care a considerat multe cripto drept titluri mobiliare neînregistrate. Prin urmare, perspectiva unor reglementări cripto favorabile va fi principalul motor al mişcării preţurilor pentru aşa-numitele "altcoin-uri" în 2025. O dovadă în acest sens a fost evoluţia jetonului XRP care în ultimii ani a fost ţinta unui proces intentat de SEC, dar care a crescut puternic după alegerea lui Trump şi anunţul că Gary Gensler va demisiona din fruntea Comisiei.

"În condiţiile în care piaţa se aşteaptă ca SEC să facă paşi în spate în 2025, mai multe proiecte cripto vor apărea în Statele Unite", spune Baehr. "Proiectele descentralizate vor avea nevoie de un blockchain pentru a rula, iar Ethereum pare candidatul probabil".

Baehr a punctat că, după alegeri, evoluţia Ethereum a fost parţial în ton cu a celorlalte criptomonede, motivul specific fiind că perspectivele proiectelor cripto sunt mult mai bune sub noua administraţie de la Casa Albă.

În opinia analiştilor Citi, susţinerea politicului ar contribui la consolidarea legitimităţii "altcoin-urilor", ceea ce va duce probabil la creşterea preţurilor. "Bitcoin este clasificat drept marfă şi are deja ETF-uri spot şi contracte futures, în vreme ce definiţia altor active cripto este mai neclară, iar gama opţiunilor de investiţii este, de asemenea, mai limitată", au spus analiştii Citi, în opinia cărora sprijinul care va veni din zona politică va da un impuls enorm "altcoin-urilor", faţă de Bitcoin, scrie Business Insider.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb