Intenţiile de extindere teritorială ale lui Donald Trump au fost întâmpinate cu scepticism şi ironie pe scena internaţională. Germania şi Franţa au lansat avertismente ferme către preşedintele ales al SUA, Donald Trump, în urma declaraţiilor acestuia privind posibila utilizare a forţei militare sau a tarifelor economice pentru a prelua controlul asupra Groenlandei, teritoriu administrat de Danemarca. Reacţiile liderilor europeni reflectă îngrijorările profunde privind respectarea dreptului internaţional şi a inviolabilităţii graniţelor.
Potrivit cotidianului britanic The Guardian, într-o declaraţie televizată, cancelarul german Olaf Scholz a subliniat că remarcile lui Trump au provocat "neînţelegere" printre liderii europeni. Olaf Scholz a declarat: "Principiul inviolabilităţii graniţelor se aplică tuturor statelor, indiferent de mărimea sau puterea acestora".
Sursa citată mai arată că ministrul de externe francez, Jean-Noel Barrot, a afirmat pe postul de radio France Inter că Europa va apăra cu fermitate legea internaţională: "Uniunea Europeană nu va permite nimănui să ameninţe graniţele suverane ale statelor membre". Barrot a adăugat că, deşi nu crede că SUA "vor invada" Groenlanda, "am intrat într-o eră care vede revenirea legii celor mai puternici".
La rândul său, Antony Blinken, actualul Secretar de Stat american, a spus că "ideea exprimată de Trump despre Groenlanda nu este, evident, una bună, dar ce este mai important este că nu vom asista la o anexare, aşa că nu ar trebui să irosim timp pe acest subiect".
Jurnaliştii britanici mai notează că Danemarca, prin intermediul ministrului său de externe, Lars Lokke Rasmussen, a adoptat o poziţie temperată, respingând orice ameninţare de forţă sau coerciţie, dar deschizând calea dialogului. Rasmussen a precizat că Groenlanda, deşi parte a Regatului Danemarcei, are propriile aspiraţii politice, sugerând că independenţa ar putea fi următorul pas logic.
"Dacă aspiraţiile Groenlandei se vor materializa, independenţa ar putea deveni o realitate, dar fără ambiţia de a deveni un stat federal al Statelor Unite", a spus Lokke.
Sursa citată menţionează că, în ciuda acestor reacţii, fiul preşedintelui ales, Donald Trump Jr., a efectuat zilele trecute o călătorie în Groenlanda. Potrivit Neew York Times, fiul preşedintelui ales a aterizat în capitala Groenlandei, Nuuk, a vizitat câteva atracţii, inclusiv o statuie a unui misionar danez-norvegian din secolul al XVIII-lea şi a fost găzduit de un susţinător danez al lui Donald Trump. El a spus că motivul călătoriei a fost personal, nu oficial, dar preşedintele ales a făcut o postare despre această vizită cu menţiunea "MAKE GREENLAND GREAT AGAIN". Conform celor de la The Guardian, Donald Trump Jr. a declarat în urma vizitei efectuată în Groenlanda: "Aceştia sunt oameni care simt că au fost exploataţi. Nu au fost trataţi corect de Danemarca. Ei sunt împiedicaţi să-şi exploateze resursele naturale, fie că este vorba de cărbune, uraniu, pământuri rare, aur sau diamante. Este cu adevărat un loc grozav".
Aki-Matilda Hoegh-Dam, deputatul groenlandez care reprezintă partidul Siumut în parlamentul danez, a declarat pentru The Guardian că dedclaraţiile lui Donald Trump trebuie privite ca fiind mai mult "îndreptate mai mult către Panama decât spre Groenlanda", dar nu a negat că în acest moment importanţa geopolitică a insulei este în creştere.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2025, 01:06)
E doar un bluff din partea lui Trump…uite asa ii face pe astia din UE sa aloce 5% din PIB pentru NATO:-)…ca sa nu le “ia” Groenlanda”:-)…parca si europenii astia si-au facut studiile la SNSPA:-)
2. Ei, dar ce s a intimplat cu.... apararea legii si
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2025, 06:58)
Chiar ieri a fost, poate inca este sedinta de razboi la Ramstein, in Germania, ca sa alimenteze cu fonduri, munitie si armament un razboi in curs, declansat ca sa apere ordinea mondiala democratica, bazata pe reguli, tratate si legi! Ca sa fie pedespsita o operatiune speciala de invadare s au impus sanctiuni devastatoare pt interesele europenilor, si cel putin un milion de barbati sunt morti sau schloditi! Si Romaniei i se impune inarmare accelerata, desi toti vedem cam la ce a dus un program similar Ucrainei intre 2014 si 2025! Pace domnilor politicieni, nu aventuri nelegitime militare care aduc numai devastare!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2025, 07:42)
A fost “Pace” pana sa inceapa Putler “Special Military Operation”…sa se care inapoi in vagauna lui si e Pace iarasi in secunda doi:-)
3. Latrau
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 10.01.2025, 07:08)
Latraul Tramp ar cam trebui lasat sa latre de unul singur. Nu inteleg de ce toata lumea se grabeste sa ii dea replica mai ales ca se cunoste stilul ofensiv si suprarealist al lui Donald inca din primul mandat.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2025, 08:11)
Pentru siguranta, suprematia SUA, se poate, este democratic.