BNR menţine rata dobânzii dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an

A.L.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 ianuarie 2016

 BNR menţine rata dobânzii dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an

Actualizare 19:50 Isărescu: "Creşterea salariilor este inevitabilă în România, dar trebuie făcută prudent"

Creşterea salariilor este inevitabilă în România, în contextul integrării europene, însă "concubinajul" acesteia cu reducerea taxelor trebuia evitat, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, adăugând că ar fi bine ca veniturile să urce "câte puţin", prudent, pentru a nu fi reduse ulterior, transmite Mediafax.

Mugur Isărescu a precizat într-o conferinţă de presă, organizată după o şedinţă de politică monetară, că: "În România, în condiţiile adâncirii integrării, a libertăţii mişcării forţei de muncă, cred că este inevitabilă creşterea salariilor. Din acest motiv şi pentru că vedem această majorare de salarii ca un lucru pe care niciun guvern nu va putea să-l evite decât cu mari riscuri, politice, sociale dar şi economice, am considerat că relaxarea fiscală este exagerată şi nu foarte prudentă. Uitaţi, se întâmplă ceea ce nu este de dorit, două lucruri care nu este bine să intre în concubinaj au intrat, creşteri mari de venituri concomitent cu reduceri importante de impozite".

Un risc pentru anul 2016, un an electoral, ar fi ca autorităţile să dea prea mult, a spus Mugur Isărescu.

"Politic, tot timpul trebuie să dai ceva şi în orice caz nu trebuie să iei. Întrebarea este aşa: Dacă se dă prea mult, cine mai are curajul să ia? (...) Cine mai are curajul politic să iasă să spună: Trebuie luat că s-a dat prea mult? Ca să nu ajungem într-o astfel de situaţie, care înseamnă o ajustare de piaţă, în care ia piaţa, întrucât echilibrele se restabilesc în economie, (...) este bine să se dea câte puţin, cu prudenţă, ca să nu fim în situaţia să luăm, mai ales într-un an electoral este greu de luat. Este greu de luat oricând. O viziune mai atentă cu procentele de creştere şi la venituri şi la alte lucruri care se dau este necesară", a afirmat guvernatorul BNR.

(I.D.)

------

Actualizare 18:10 Isărescu: "Sunt premise ca leul să rămână stabil, dacă România evită problemele economice interne"

Contextul internaţional este mai tulbure decât anul trecut, iar volatilităţi mai mari sau mişcări ample de capitaluri pot crea dezechilibre temporare în piaţă, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.

"Leul a fost stabil deoarece condiţiile macroeconomice din 2015 au fost stabile. Am avut situaţie macroeconomică bună şi aceasta s-a reflectat fără să fie nevoie de intervenţii susţinute ale BNR. Aceste condiţii stabile s-au reflectat într-o stabilitate a pieţei şi, deci, o relativă stabilitate a leului. Pentru viitor - în ciuda faptului că economia internaţională şi zona în care ne situăm nu au fost stabile, indirect spunem ca acesta este cadrul, contextul în care trebuie să gândim şi viitorul - dacă situaţia macroeconomică internă se va menţine stabilă, nu vom asista la deteriorări de indicatori şi la dezechilibre mai mari. Există premisa ca leul să fie în continuare stabil", a precizat Mugur Isărescu.

El a adăugat că influenţele externe pot dezechilibra situaţia.

"Am trăit în 2014 asemenea situaţie: criza din Turcia, din Ucraina şi ştim ce înseamnă. Ca să nu lungesc vorba, un context internaţional tulbure sau mai tulbure decât anul trecut în acest an, volatilităţi mai mari, mişcări mai ample de capitaluri ne vor influenţa, ca şi până în prezent, pot crea dezechilibre temporare pe piaţă. Problema este să nu potenţăm un asemenea mediu extern instabil cu probleme economice interne, cu dezechilibre interne mai greu de administrat", a explicat guvernatorul BNR.

(I.D)

------

Actualizare 16:59 Isărescu: "Macrostabilitatea este precum sănătatea, îţi dai seama cât de importantă este după ce o pierzi"

Guvernatorul BNR a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că "macrostabilitatea este precum sănătatea, îţi dai seama cât de importantă este după ce o pierzi". Acesta a adăugat că din acest motiv "este de dorit să fim mai prudenţi".

"Cei care vorbesc cu uşurinţă despre faptul că BNR insistă prea mult pe macrostabilitate, că ar fi un cuvânt general şi fără conţinut nu au dreptate. Greşesc profund. Orice creştere economică devine o umbră în lipsa macrostabilităţii. Mai devreme sau mai târziu este erodată fie de creşteri de dobânzi, fie de creşteri de inflaţie, deprecieri de curs. Fiind la început de an spun că macrostabilitatea este precum sănătatea. Îţi dai seama cât de importantă este când o pierzi. Când o ai aşa, şi e din plin, ţi se pare că e un fapt de viaţă şi că o ai pentru totdeauna. Numai când începi să dai cu capul de pereţi şi să ajungi prin spital îţi dai seama cât de importantă este sănătatea. Nu trebuie să ajungem într-o asemenea situaţie", a spus Mugur Isărescu.

În ceea ce priveşte creşterea salariului minim, guvernatorul BNR a precizat că este "inevitabilă creşterea salariilor".

"În România, în condiţiile adâncirii integrării, a libertăţii mişcării forţei de muncă, creşterea salariilor este inevitabilă. Din acest motiv, pentru că vedem această majorare de salarii ca un lucru pe care niciun Guvern nu va putea să-l evite decât cu mari riscuri şi politice, şi sociale, dar şi economice, am considerat că relaxarea fiscală este exagerată şi nu foarte prudentă. Se întâmplă ceea ce nu e de dorit, două lucruri care e bine să nu intre în concubinaj, dar au intrat oricum: creşteri mari de venituri, concomitent cu reduceri importante de impozite. Acum este bine să zicem şi ce s-a câştigat în urma disputelor de astă vară. Probabil că s-a mai tuns aşa, s-a mai 'bretonat', s-a atenuat relaxarea fiscală. Dacă ar fi să lansăm aşa o cifră, vedeţi că şi Guvernul actual cu 2,95% (deficit bugetar n.r.), adică cu obiectivul să nu depăşească 3%, stă pe undeva în cei 0,4% - 0,5% cât a reuşit să economisească după dezbaterile de astă vară", a mai explicat guvernatorul BNR.

(I.D.)

---

Actualizare 16:40 Mugur Isărescu: "Politicienii trebuie să dea cu prudenţă în an electoral"

Politicienii trebuie să dea cu prudenţă în an electoral, pentru a nu se ajunge în situaţia de a se lua, a declarat astăzi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit unor surse din presă.

"Politic, tot timpul trebuie să dai ceva şi în niciun caz nu trebuie să iei. Dacă se dă prea mult cine mai are curajul să ia? Cine mai are curajul să iasă că trebuie luat, că s-a dat prea mult? Ca să nu ajungem într-o situaţie ca asta, pentru că înseamnă o ajustare de piaţă, ia piaţa, iar echilibrele se restabilesc în economie, este bine să dea câte puţin, cu prudenţă, să nu fim în situaţia să luăm, mai ales într-un an electoral, greu de luat. Greu de luat oricând", a afirmat Isărescu.

Acesta a precizat că politicul trebuie să aibă o viziune "mai atentă" cu procentele de creştere la venituri.

"O asemenea viziune cred că este necesară. Nu ne apucăm să dăm sfaturi de aici. Ştim ce înseamnă să fii în faţa electoratului, în faţa unor nevoi în creştere, dar de aceea suntem la BNR şi de aceea ne ocupăm de macrostabilitate ca să spunem prudenţă maximă", a explicat guvernatorul BNR.

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:06 Guvernatorul BNR prezintă, la ora 15:00, deciziile adoptate de Consiliul de Administraţie

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, susţine o conferinţă de presă, la ora 15:00, pentru a prezenta deciziile adoptate astăzi de Consiliul de Administraţie.

Conferinţa va avea loc la sediul Băncii Naţionale a României.

------------

Actualizare 12:38

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât în şedinţa de astăzi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, potrivit unui comunicat al BNR remis redacţiei.

De asemenea, BNR a mai hotărât: gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 12% de la 14% începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2016. "Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menţine la nivelul de 8 la sută", se arată în comunicatul citat.

(A.L.)

------------

Banca Naţională a României (BNR) anunţă, astăzi, deciziile de politică monetară, după şedinţa Consiliului de administraţie.

Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR), BNR ar putea menţine dobânda de politică monetară la 1,75% pe an.

"Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că atât ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei cât şi cele pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute pe 7 ianuarie. Politica monetară ar putea fi relaxată în 2016 numai prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit la 6% în decembrie 2016 şi a celor pentru pasivele în valută la 12%. Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj estimează o dobândă de politică monetară constantă la 1,75% pe tot parcursul anului 2016", se arată într-un comunicat al AAFBR.

Analiştii estimează că anul 2017 ar putea aduce majorarea dobânzii de politică monetară la 2,5% în decembrie.

Pe de altă parte, procesul de convergenţă a cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii către standardele europene ar putea continua iar rezervele minime sunt estimate de cei mai mulţi participanţi la sondaj la 4% pentru lei şi 10% pentru valută la finalul anului 2017.

Banca Naţională a României (BNR) a decis în data de 5 noiembrie 2015 menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 1,75% pe an. De asemenea, în şedinţa de politică monetară, s-a hotărât păstrarea ratelor actuale ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută şi gestionarea adecvată a lichidităţii în sistemul bancar.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte peste 70 de profesionişti care activează în sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital, companii din economia reală.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. In 2008 cand eram asigurati ca Criza nu vine si sistemul bancar e stabil.

    Cam ciudat cand s- a infiintat asociatia. 

    1. Asociației Analiștilor Financiar - Bancari din România

      S-a creat pentru a fi o voce ce ajuta BNR in media. 

    iese ISARESCU pe post? nici nu mai stiu cum arata de cand nu l-am mai vazut. Nu ca mi-ar fi dor de el..........

    Cine zice Doamne iami? Toata lumea zice Doamne dami!

    Tataie Criza din China vine acum? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb