Actualizare 14:46 Dragnea: "Vom analiza oportunitatea moţiunii pe sănătate după ce se va încheia criza"
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, astăzi, că social-democraţii vor analiza oportunitatea depunerii unei moţiuni simple pe sănătate, "dacă mai este cazul", după ce se va încheia situaţia de criză generată de bebeluşii bolnavi.
El a menţionat că oportunitatea depunerii unei astfel de moţiuni a fost discutată în cadrul Biroului Permanent Naţional al partidului.
"Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătăţii, ne-a explicat situaţia de criză în care ne aflăm. (...) A spus - şi am fost de acord cu el - că cel mai important pentru noi acum ar fi să sprijinim cu ceea ce putem rezolvarea acestei situaţii şi contribuţia noastră prin câţiva colegi la identificarea cauzelor care generează această situaţie", a spus Dragnea în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.
Preşedintele social-democrat a afirmat că Nicolae Bănicioiu, Florian Popa şi Florin Buicu, "medici recunoscuţi", şi-au exprimat disponibilitatea să sprijine celula de criză guvernamentală şi Ministerul Sănătăţii cu expertiza lor pentru a contribui la rezolvarea crizei.
"După ce această situaţie de criză se va încheia, vom analiza atunci oportunitatea depunerii unei moţiuni, dacă mai este cazul. Nu dorim sub nicio formă ca un astfel de gest să fie interpretat că încercăm să speculăm politic o situaţie pe care nu şi-o doreşte nimeni", a completat liderul PSD.
-
-------------------
Cei şapte copii cu sindrom hemolitic-uremic sunt bine şi fac progrese vizibile, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.
"Copiii sunt mai bine, fac progrese vizibile. Părinţii cu care am vorbit sunt încrezători, medicii îşi fac datoria. Fac apel la responsabilitate şi le mulţumesc pentru efort", a declarat ministrul într-o conferinţă de presă la Spitalul "Marie Curie", potrivit Agerpres.
Şeful Secţiei de Nefrologie, Mihaela Bălgrădean, a precizat că unul dintre copii va pleca marţi din spital, urmând să revină la control.
"Dintre cei şapte copii care sunt încă în spital la momentul actual, unul va pleca acasă. Este vorba de unul dintre copiii internaţi pe Secţia de Nefrologie. Alţi doi au întrerupt procedurile de dializă în cursul zilei de astăzi. Faţă de ziua de ieri nu mai avem decât trei copii dializaţi, în care includem şi copilul de la Terapie intensivă. Ceilalţi copii, în funcţie de cum evoluează procedurile acestea tehnice de scoatere a cateterului şi de introducere a alimentaţiei şi a celorlalte recomandări pentru externare, vor pleca probabil în zilele următoare. Copilul care va fi externat astăzi este o fetiţă care are un an şi lună", a spus medicul.
Potrivit medicului Bălgrădean, lucrurile merg bine şi pentru copilul internat la Terapie intensivă.
"Lucrurile merg bine şi pentru cel din Terapie intensivă, care a început uşor să îşi dea drumul la diureză. Problemele sunt legate de alimentaţia pe cale orală, este încă alimentat pe sondă naso-gastrică. În momentul în care va primi alimentaţie pe cale orală, sigur că lucrurile vor începe să meargă din ce în ce mai bine", a apreciat şeful de secţie.
Potrivit acesteia, este devreme ca medicii să se pronunţe dacă aceşti copii vor rămâne cu sechele.
"Este foarte devreme să stabilim în acest moment, în care nici nu s-a încheiat bine boala acută, care ar fi semenele de progresie a bolii renale pe viitor. Sunt lucruri pe care le urmărim, cunoaştem aceste lucruri şi din cazurile pe care le-am avut anterior. În funcţie de ceea ce se vede la controale se va stabili dacă există sau nu un impact asupra funcţiei renale. Apropo de durata dializei la aceşti copii, la cei la care s-a suprimat deja dializa, ea nu s-a încadrat în parametri în care să ne facă teamă pentru nişte sechele renale viitoare. Pentru cei care sunt încă cu proceduri de dializă, monitorizăm cu atenţie acest lucru, ştiut fiind că în general peste 20 de zile de dializă reprezintă un semnal de atenţie pentru tot ceea ce înseamnă pe viitor funcţia renală a acestor copii", a explicat medicul.