Dan Suciu se aşteaptă la deschiderea unor renegocieri ale contractelor de credit între bănci şi clienţi

C.B.
Bănci-Asigurări / 27 martie 2020

Dan Suciu

Dan Suciu

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu, a declarat, vineri la Digi24, că se aşteaptă la deschiderea unor renegocieri ale contractelor de credit între bănci şi clienţi, "dacă lucrurile nu revin într-un culoar de creştere acceptabil".

"Sunt absolut convins că se va deschide un culoar de renegociere, dacă lucrurile nu revin la normal, dacă lucrurile nu revin într-un culoar de creştere acceptabil, pentru că e greu de crezut că actualul ansamblu economic, aşa cum s-a constituit el, va reveni netulburat la dimensiunea actuală. Aşa că mă aştept să existe disponibilităţi masive de discuţie între clienţi şi bănci, dar, repet, vorbim pe baza unui contract bilateral, între două părţi care au angajat acest contract. Intervenţia statului (...) într-un contract bilateral ridică ceva semne de întrebare. Sigur, în condiţiile speciale în care vorbim, poate că ridică mai multe semne de întrebare o neintervenţie de acest gen a autorităţii publice. Dar e o situaţie cu totul specială în acest moment", a afirmat, vineri, Dan Suciu

În opinia sa, dacă băncile nu înţeleg că lucrurile se schimbă în economie într-un ritm alert şi într-o direcţie complet necunoscută, riscă să rămână cu cât mai puţini clienţi.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al BNR a făcut referire la posibilitatea de amânare a plăţii ratelor şi a precizat că trebuie să vedem normele de aplicare ale acestei ordonanţei de urgenţă, pe care Ministerul Finanţelor urmează să le publice.

"În primul rând, trebuie să remarcăm faptul că orice vom plăti, vom plăti în decursul unei perioade lungi de timp, din câte înţeleg, pentru că trebuie să vedem şi normele de aplicare ale Ministerului de Finanţe. Dar, dacă acest lucru se va întâmpla în, să spunem, decursul a 5 ani, asta va însemna, se împarte toată chestiunea aceasta la 60 de rate. Cred că suma va fi redusă într-un fel, pentru că împărţirea la 60 de rate inevitabil duce la reducerea acestei sume. Dar rămâne să vedem normele de aplicare aici, pentru că îmi e greu să spun cum va considera Ministerul de Finanţe că se va face acest calcul", a explicat Suciu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Domnule Suciu stiu că înțelegeți perfect economia! VA urmăresc de mult timp si va respect. Recomandați băncilor (amenințați dacă e cazul!) să reducă rapid comisioanele, dobânzile si să nu dea dividende in acest an(eventual să facă majorări de capital).Altfel vor crăpa si vă vor cere să le ajutați ( vă vor si ameninta, vor avea tupeul ăsta!

    Veți avea astfel ca ,atunci cândva, să le amintiți recomandările si să puteți negocia! 

    1. Parcă îl văd pe Macron pe aici !

      Problema e mult mai grava! Cei care au avut intarzieri/ restante la plata ratelor la data intrarii ordonantei nu vor putea beneficia de amanari a ratelor. Oamenii astia au intarzieri ca deja aveau probleme financiare. E stare de urgenta...amanan la toata populatia care doreste amânare. Pe cei cu restanțe nu-i afectează coronavirusul? Va fi jale! De ce bătrânii fugeau de banci ca dragul de tamaie?

      Dacă suciu înțelege perfect economia și tu crezi că băncile vor crapa și vor cere ajutorul bnr, mă întristează că indivizi ca tine vorbesc în public în loc să aibă decența să își ventileze cretinismele cel mult acasă în fața oglinzii. Am citit multe prostii pe aici, dar nu vreau sa te jignesc cred că ce scrii tu este un minim istoric. Habar nu ai pe ce lume trăiești, deși mi-ar părea bine sa înveți și apoi să scrii/vorbești. Succes la școală!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb