Ministerul Finanţelor Publice a vândut luni obligaţiuni pe zece ani de 241,5 milioane lei şi a încheiat astfel a treia licitaţie consecutiv în care a atras mai puţin decât avea planificat, în timp ce costul finanţării a crescut faţă de lunile iulie şi august.
Trezoreria a decis să vândă doar uşor peste jumătate din obligaţiunile în valoare de 400 de milioane de lei pe care le-a propus investitorilor, după ce a primit oferte de 401,5 milioane de lei.
Randamentul mediu pe an pentru titlurile cu scadenţă în februarie 2025 a crescut la 4,36%, de la 4,28% pe an în luna august şi 4,23% pe an în iulie. Finanţele au lansat emisiunea în iulie, când au vândut obligaţiuni de 687 milioane de lei, şi au redeschis-o în august pentru a împrumuta 200 de milioane de lei. Totalul urcă la 964,3 milioane de lei dacă sunt incluse şi rezultatele licitaţiilor suplimentare.
Ministerul Finanţelor are planificat să redeschidă marţi emisiunea printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia va accepta numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat în urma celei de luni. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 60 de milioane de lei, potrivit Mediafax.
Trezoreria a împrumutat în ambele licitaţii de referinţă derulate săptămâna trecută mai puţin decât intenţiona, la randamente în urcare.
Astfel, luni a vândut obligaţiuni cu scadenţa în iunie 2021 de 244 milioane de lei, 60% din suma vizată de 400 de milioane de lei, în timp ce joi a atras prin titluri pe cinci ani 234,8 milioane de lei, mai puţin de jumătate faţă de suma planificată, de 500 de milioane de lei.
De la începutul lunii septembrie, statul a împrumutat 500 milioane lei prin certificate de trezorerie cu scadenţă la 12 luni, şi 1,382 miliarde de lei prin vânzarea de obligaţiuni, inclusiv 172,2 milioane lei prin licitaţii suplimentare.
Ministerul Finanţelor a programat pentru luna septembrie împrumuturi de 2,8 miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, la care se poate adăuga suma de 270 milioane lei din alocările prin licitaţii suplimentare.
Statul a împrumutat în august 600 milioane lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu maturitatea la 12 luni şi 250 milioane euro prin obligaţiuni, precum şi 800 milioane lei prin vânzarea de obligaţiuni, la care se adaugă din licitaţii suplimentare 120 milioane lei.
De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat din piaţa internă 29,150 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat, inclusiv prin licitaţia de vineri. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.