Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, astăzi, că legea dării în plată va schimba modul în care este acordat, în ţara noastră, creditul ipotecar, adăugând că reacţia băncilor e una prudenţială.
"Noi discutăm cu băncile în calitate de supraveghetor, dar nu am cunoştinţă de nicio înţelegere între bănci. Credem că ce au anunţat unele bănci, în condiţiile în care legea va fi aprobată în forma actuală, mi se pare o reacţie actuală la o propunere legislativă majoră. Legea dării în plată, dacă va fi aprobată în concordanţă cu expunerea de motive, adică să se refere la cei care au probleme reale, şi nu la alte imobile sau terenuri, cred că nu ar strica. Pe de altă parte, dacă mă întrebaţi pe mine, este foarte bine ce am văzut în ultimele zile, în sensul că se vine cu informaţii corecte. Numai în Spania se găseşte o astfel de lege. România, însă, nu are o totdeauna tradiţie legislativă şi bancară să venim cu inovaţii. Această lege, aşa cum este în prezent, nu spune nimic despre garanţia pe care statul o dă prin programul Prima casă. Trebuie să ieşim din starea obsesivă că băncile se răzbună", a afirmat Isărescu.
Potrivit oficialului BNR, Legea dării în plată nu face neapărat dreptate între debitori şi bancă, iar instituţiile bancare îşi asumă riscuri enorme atunci când acordă credite din banii deponenţilor.
'Reacţia băncilor la Legea dării în plată este o reacţie prudenţială şi normală şi nu trebuie interpretată ca un fel de răzbunare, aşa cum am văzut că se discută prin presă. Odată pentru totdeauna trebuie să înţelegem cum funcţionează o bancă. Ea dă credite din banii pe care îi atrage de la deponenţi, iar la deponenţi nu există negocieri. Dacă dumneavoastră vă duceţi la bancă să cereţi să vă retrageţi banii la ora 3,00 şi banca întârzie cu explicaţii că are dificultăţi, atunci nu e bine. Băncile îşi asumă riscuri şi trebuie să aibă grijă de banii deponenţilor, bani pe care îi ia şi îi dă credit. Riscul de neplată, care oricum există, ar urma să fie legiferat. Banca reacţionează dacă apar asemenea riscuri şi se gândeşte în ce condiţii poate gestiona un asemenea risc. Un alt risc pe care şi-l asumă este riscul de dezechilibru între ce are pe pasiv şi ce dă mai departe, mai ales la credite ipotecare. A spune că această lege vrea să facă dreptate între debitori şi bancă nu e adevărat. E un risc enorm din partea băncii să iei un credit pe 2-3 luni şi pe de altă parte să plaseze banii pe o perioadă foarte lungă, de 30 de ani. Este o reacţie absolut normală la o propunere legală care schimbă cadrul de acordare a creditului în România. Mulţi consideră că aceasta ar fi o derogare la noul Cod Civil', a explicat Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a subliniat, totodată, că poziţia Comisiei Europene pe marginea acestei legi este un punct de vedere de care trebuie să se ţină seama.
"Văd poziţia Comisiei Europene ca o poziţie a Comisiei Europene de care trebuie să ţinem seama. Mai văd această poziţie ca o chestiune serioasă, sub nicio formă nu trebuie să promovăm idei de tipul că această Comisie Europeană a fost influenţată de X sau de Y din ţară. Are o grămadă de experţi care monitorizează situaţia. Mai văd această luare de poziţie în contextul în care într-o formă sau alta s-a exprimat pe această temă Banca Europeană Centrală, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie, dar şi preşedintele ţării. Aceasta însă nu trebuie, sub nicio formă, ca o consideraţie internaţională, ci pe puncte de vedere care coincid şi care trebuie luate în serios. Banca Naţională păstrează acelaşi limbaj, nu ne-am schimbat poziţia în niciun fel", a precizat oficialul.
Potrivit previziunilor economice date publicităţii de Comisia Europeană, în data de 4 februarie, principalul motor al creşterii economice pentru România, în 2016 şi 2917, va rămâne cererea internă, în timp ce contribuţia netă a exporturilor va rămâne negativă.
"Un risc major la adresa prognozei macroeconomice reprezintă o posibilă implementare a legii dării în plată aşa cum a fost aprobată iniţial de Parlament. Aplicarea retroactivă a legii ar putea avea un impact negativ asupra creşterii creditului, încrederii consumatorilor şi investitorilor precum şi asupra cereri interne", se arată în raportul CE.
La începutul săptămânii, deputatul PNL Daniel Zamfir, unul dintre iniţiatorii legii privind darea în plată, susţinea că există o formă clară de presiune a băncilor referitor la acest act normativ.
"Există o formă clară de presiune, pentru că ei transmit practic că nu vor în continuare să îşi asume riscul creditării. (...) Îi anunţ că la principiul de împărţire a riscului nu vom renunţa cu toate presiunile şi ameninţările pe care le vor face băncile", a declarat, marţi, la Senat, deputatul Daniel Zamfir.
Acesta speră ca respectiva cerere de re-examinare adresată Parlamentului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru acest act normativ să fie adoptată de Senat până la sfârşitul lunii februarie.
Deputatul PNL a precizat că printre amendamentele pe care le-a formulat la acest act normativ aflat la reexaminare în Parlament se numără cel prin care sintagma 'persoană fizică' este înlocuită cu aceea de 'consumator'.
"Sintagma «persoană fizică» este înlocuită cu cea de 'consumator' tocmai pentru a-i exclude de la aplicarea legii pe profesionişti. Profesioniştii sunt, conform Codului civil, persoanele fizice care iau credite pentru dezvoltarea de afaceri. Deci, ca să fie fără echivoc, samsarii imobiliari, dezvoltatorii imobiliari care au luat credite pentru afaceri nu beneficiază de această lege. Darea în plată se aplică tuturor creditelor, inclusiv creditelor de nevoi personale cu ipotecă. Pentru tot ce s-a constituit ipotecă face obiectul dării în plată", a explicat Zamfir.
Cererea de re-examinare a preşedintelui a fost amânată, marţi, de Comisia juridică şi de Comisia de buget-finanţe, aceasta urmând să fie inclusă pe ordinea de zi a comisiilor, din nou, săptămâna viitoare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2016, 16:53)
Ce prodential mai idiotule, dar cand au dat credite neexplicand mnimic, totul pe fuga inainte unde era prudentialitatea, toti va faceti ca nimic nu se intampla cand totul este atata de evident.Toti cetatenii furati pe fata.3/4 din utilizatorii de produse bancare habar nu au cum ii fura banca prin comisioane abuzive , prin credite toxice si tu mare sef de BNR bagi pe gat numai intoxicatii, numai minciuni.ai lasat toate marile banci sa dea credite prin IFN-uri care au fost reziliate in f putin timp de la inchiderea programului-credite in franci.CREDIT EUROP-prin IFN Ipotecar,vezi doar acest caz simplu.
De asemenea, Comisia Europeana sa nu-si mai bage nasul la noi pt ca nu a venit cu prudentialitate cand s-au dat aceste credite masiv.
1.1. nu mai aveti jurisdictie in Romania (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 05.02.2016, 17:24)
stimate domnule Guvernator Isarescu,
incepand cu septembrie 2012, conform raportului financiar semnat de catre domnul Manfred Wimmer Dumneavoastra at trebui sa actionati prudential pentru BCR Chisinau, Moldawien. Daca nu credeti va rog cereti o copie a participatiilor BCR incepand cu anul 2011. BCR Bucuresti, Romania nu mai exists. Pe cine supravegheati actual?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2016, 20:50)
Moldova sunt fratii nostri, deci are; trebuie sa fie in UE se rezolva, un imprumut sa ii civilizam.
1.3. pai atunci sa afle si nea Draghi (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 05.02.2016, 21:33)
CE ma sfatuiesti? Sa-I spunem SI Lui ca NEA Isarescu are atributii SI pentru Moldova?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2016, 16:56)
Ne este scarba de aceste marionete ale cartelului din afara tarii care ne manevreaza asa cum doreste.Ne este scarba de tot ce au facut in toti acesti acnd am fost asupriti oamenii sus pusi care trebuia sa verifice ce se intampla in sistemul nostru bancar si care acum apara acesti sacali nanorociti care indraznesc sa iasa cu declaratii in presa ca renunta la programul Prima casa. Pai mai sacalilor , acel program v-a dat de mancare, programul prima casa este sustinut de nopi, toti romanii ca sa avetio voi ce baga in conturile din afara , sa ziceti mersi ca sunteti lasati sa scoateti bani de la noi.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2016, 17:04)
Prostia ta e monumentala?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2016, 17:05)
Mai stai mult în libertate?știi ce te așteaptă, nu?sper ca ești constient
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2016, 17:07)
Mai [...], ai distrus viața oamenilor cu opiniile tale cretine.De ce nu ți faci dracu un control medical? Nu ți a zis nimeni pana acum ca ești absolut nebun?
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2016, 17:10)
Mă [...] în spania legea este in aplicabila tocmai din cauza criteriilor pe care vrei sa le introduci tu. Mă [...] ma
7. fără titlu
(mesaj trimis de eu în data de 05.02.2016, 17:12)
Nesimtit mai poti sa fii isarescule, dar dumnezeu e sus iti vine si tie randul sa platesti [...].
8. The Borș
(mesaj trimis de Bibi de la Poplaca în data de 05.02.2016, 17:21)
Măi [...] penali imobiliari care vă dați săraci ..., ia ascultați aici:
Spuneți-i lui BIberea și ZamFURIcă să scire la legea ceva de genul :
Prezenta lege se va aplica doar consumatorilor care au sau au avut în ultimii 7 ani o singură autorizație de construcție pe numele lor, al soțului/soției sau rudelor de gr.I ori o singură unitate locativă pe familie ...
Altfel sunteți nișthe ordinari, care profitați de fraierii cu adevărat săraci pt a lansa această Bombă salvatoare a mafiei imobiliare pe perosoană fizică ...!
8.1. O sa ii transmit bancherule (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2016, 20:37)
Asa a zis BCE ca e bine?
Eu as adauga Bancile sa o aplice Daca Vor. ,( cu litere mici, cauta un model pe goagle- Vangelioane)
8.2. ptr.bibi sugiuc (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de nu te lua dupa lavuste în data de 06.02.2016, 18:41)
Domnule bibi aceasta lege este corecta,esti atat de r......t incat as suna la 112 sa vina sa te ia d...u bancherule.....te iubesc pa
9. Bancile - niste sacali ordinari
(mesaj trimis de Axa în data de 05.02.2016, 17:56)
Si nu ai cum sa te astepti la altceva din partea lor decat la ce e mai josnic; sunt asimilate unui bisnitar de cea mai joasa speta.
Ne-am fi asteptat la altceva de la [...] pus sa reglementeze si sa supravegheze domeniul, dar el a inteles sa fie trup si suflet cu sacalii, impotriva unor romani tot mai neajutorati
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2016, 17:57)
Hai sictir!
11. fără titlu
(mesaj trimis de vasile în data de 05.02.2016, 18:21)
D-le Make ...mai vezi cum stai cu selectarea acestor comentarii...parca astfel de expresii nu auzi nici la usa cortului Civilizatia si cultura la ..romani.
11.1. Expresiile par dure, dar sunt fidele (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de Anonim în data de 05.02.2016, 18:36)
si ii reprezinta cel mai bine pe cei caracterizati
11.2. niste imbecili, nea Vasile (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de The Brute în data de 05.02.2016, 19:11)
ce poti Sa te astepti de la jegurile aistea brutale. Niste scursuri...
11.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2016, 20:43)
Niste analfabeti au prins la tastatura, oare poti sa le descifrezi pt d- nul Isarescu, pt Bce te rog sa le traduci si sa zici ca romani mai vreau credite multe si in special cu multe Clauze Speciala, doar e Est " sunt obisnuiti cu ... Vb lui nea Therhil"
12. fără titlu
(mesaj trimis de Dragos în data de 05.02.2016, 20:01)
Trebuia sa zica si el ceva nu?
Prea isi dau toti cu parerea si el.....seful cel mare .......sa treaca in umbra?
Va dati seama ce presiuni se fac asupra acestui tradator de tara?....in ce situatie a ajuns? Cred ca va sfarsi tragic......si el stie asta...... Stai linistit nene vor plange dupa tine cativa prostanaci postaci platiti ....insa si aia in sinea lor se vor bucura.
13. Domnul Isarescu zice ca avem preturi mari la locui
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2016, 20:16)
La locuinte?
Scoateti Programul Prima casa din functionare. Inainte de criza NU a fost, acum nu trebuie sa existe. Casa cu 5% avans e o Prostie! Aceasta face ca pretul sa fie sus Artificial.
Avans 25-50% e ok, si perioada sa scada 5 - 10 ani maxim pt casa .
Interziceti credit peste 20 de ani e nesigur Si acesta face ca pretul sa fie mare.
Lasati preturile sa se aseze la puterea de cumparare Nu la cate comisioane vreau bancile + dezvoltatorii.
Cererea si oferta sa se intalneasca Natural intre doi privati daca ne-a trebuit democratie( parca ne-a intrenat cineva).
Votati rapid legea.
De dupa ,89 o lege de acest fel Trebuia sa existe natural, dar era in favoarea bancilor si inteleg ca bancile Nu au- o doresc, pierd profit cu orice mijloace.
Orice credit trebuie Sa Nu mai Poata Fii Executat a doua oara pe Diferenta.
Se pierd cateva locuri de munca la executori ( calai zilelor noastre?) care oricum scot banii afara din tara,poate prin paradisuri fiscale chiar in Eu?
Nu mai exista sinucideri,oameni care povestesc singuri, albiri pe cap, bani pt un termopan... Tva, impozit pt Tara e bine.
14. B N a Elvetiei, guvernatorul !
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2016, 20:30)
Ati omis sa o mentionati pe langa cele 3 banci?
Care bineanteles poate nu doresc aceasta Lege, cele din tara nu cred ca are rost sa le mentionam, poate toate?
15. Domnul Isarescu zice ca citeste presa
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2016, 21:15)
BT a preluat Wolksbank cu ToT cu depozite?
Wolksbank cum a creditat ,bine?
16. Frankalau pt?
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2016, 21:35)
Toni L. oare a fost concediat sau nu s-a inteles la spor?
16.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 16)
(mesaj trimis de Toni Ludovic în data de 11.02.2016, 01:17)
Sunt aici prietene, mereu cu ochii pe voi :)))
17. totul pleaca de la banci
(mesaj trimis de wlad în data de 05.02.2016, 22:24)
daca vom avea aceasta lege,sigur va fi mai rau decit in 2008-2009,chiar este asa greu de inteles ca bancile dicteaza cum trebuie sa functioneze economia unei tari,numai nationalizarea activitati acestor societati care adminstreaza " bani" poate duce la independenta statului
17.1. Credit d ca da (răspuns la opinia nr. 17)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2016, 04:19)
Chiar si mai multe,cum cwr straini " privatizare" pe bursa,
17.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 17)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2016, 14:40)
Poi daca nationalizam eu vreau si petrolul curentul gazul....
18. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2016, 01:13)
Foarte bine dle Isarescu, m-ar interesa cam cati franci aveau depusi deponentii in banci, daca se poate sa ne luminati ?
18.1. Asta si eu vreau sa stiu (răspuns la opinia nr. 18)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2016, 04:22)
In special Wolksbank
19. pt isarescu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2016, 10:43)
isarescule,lasa-ne vere cu ,,prudenta,,ta cu tot!Poate d-asta sunt contractele de credit pline de clauze abuzive,de comisioane abuzive dovedite in instantele de judecata! Din cauza ,,prudentei,,bancherilor.Du-te vere la mosia ta din Dragasani si lasa pe altul care gandeste mai romaneste.
19.1. Te rog sa nu jignesti guvernatorul ! (răspuns la opinia nr. 19)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2016, 14:36)
Are experienta in domeniu, a mai scapat un Wolksbank, un Bancorex nesemnificativ per total, suntem in grafic.
Crede si nu cerceta !