Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a afirmat, miercuri, că Germania va putea contracara o criză dacă va exista una, dar a adăugat că nu se aşteaptă la o scădere a activităţii economice atât de semnificativă ca în perioada 2008 - 2009, transmite Reuters.
"Suntem bine pregătiţi, avem resurse financiare decente, astfel încât, dacă va exista o criză economică, putem lua contramăsuri, dar în acest moment vedem doar o creştere mai lentă", a declarat Scholz.
Potrivit acestuia, dacă va apărea la orizont o criză serioasă, precum cea din perioada 2008 - 2009, Germania "va putea să facă tot ce va fi necesar", dar a dat asigurări că nu se preconizează o astfel de evoluţie, perspectivele indicând o îmbunătăţire a economiei, deşi într-un ritm mai lent decât se spera anterior.
Banca Centrală a Germaniei nu este îngrijorată că ţara se îndreaptă spre recesiune, în pofida scăderii activităţii economice, se arată în raportul lunar publicat săptămâna trecută de Bundesbank.
Deşi este posibil ca PIB-ul Germaniei să se contracteze din nou în trimestrul trei din 2019, asta nu înseamnă că ţara va intra în recesiune, apreciază Bundesbank.
Economiştii vorbesc de o "recesiune tehnică" dacă PIB-ul se contractează două trimestre consecutiv. În trimestrul doi din 2019, economia germană a înregistrat un declin de 0,1%, după un avans de 0,4% în primele trei luni din acest an.
"Dacă economia scade pentru al doilea trimestru consecutiv, acest fapt nu reprezintă un motiv de îngrijorare, nu înseamnă că întreaga fază de expansiune economică s-a încheiat", în condiţiile în care consumul privat şi rata angajării nu sunt afectate, se arată în raportul Bundesbank.