Oraşele din România mai au doar trei săptămâni pentru a intra în proiectul M100

F.D.
Miscellanea / 23 august 2024

 Oraşele din România mai au doar trei săptămâni pentru a intra în proiectul M100

Oraşele din România cu peste 50.000 de locuitori mai au doar trei săptămâni în care pot aplica la proiectul M100, prin care pot beneficia de sprijin pentru a deveni neutre climatic, termenul limită fiind 15 septembrie, după care 10 dintre cele înscrise vor fi selectate de un juriu internaţional, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Prin intermediul M100, misiunea oglindă a Misiunii UE "100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030" şi cu sprijinul partenerilor din Norvegia şi Islanda, 10 oraşe din România vor beneficia de informaţii, activităţi de dezvoltare a capacităţii (workshopuri, webinarii, sesiuni de asistenţă tehnică individuală) şi documentaţie (ghiduri şi modele de documente programatice) pentru elaborarea planurilor de acţiune pentru neutralitate climatică, a planurilor de investiţii şi a altor documente relevante. Oraşele vor putea face, astfel, paşi importanţi pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2035. Angajamentul oraşelor va fi acela de a nu mai contribui la poluarea care provoacă schimbările climatice.

După 15 septembrie 2024 va urma de un proces complex de evaluare care urmează etapele definite de Comisia Europeană pentru desemnarea oraşelor participante şi care este coordonat de un juriu internaţional format din profesionişti renumiţi din diverse domenii relevante, cum ar fi urbanismul, neutralitatea climatică sau dezvoltarea durabilă.

Numele celor 10 oraşe selectate vor fi anunţate oficial în cadrul evenimentului Climate Neutrality Forum M100 care va avea loc pe 29 şi 30 octombrie 2024, în Bucureşti, la Mina Museum. Oraşele selectate vor beneficia de expertiză, sprijin tehnic şi administrativ pentru creşterea capacităţii în vederea atingerii neutralităţii climatice.

În acest context în lunile iulie şi august sub egida Mirror Mission Cities Hub România, în parteneriat cu Urbanize Hub, Ordinul Arhitecţilor din România şi UEFISCDI, au fost organizate o serie de evenimente regionale, workshop-uri şi conferinţe în cinci oraşe din ţară, în cadrul Caravanei Neutralităţii Climatice M100.

Evenimentele au fost destinate atât administraţiilor publice, zonelor metropolitane şi zonelor urbane funcţionale din România, care doresc să se înscrie în apelul de selecţie M100, cât şi specialiştilor în dezvoltare urbană, mobilitate, mediul construit, energie sau sustenabilitate, dar şi organizaţiilor din mediul nonguvernamental care contribuie deja, prin proiectele lor, la atingerea ţintelor de neutralitate climatică a oraşelor din România.

Caravana Neutralităţii Climatice M100 a expus în faţa reprezentanţilor administraţiilor publice, în cadrul primei iniţiative M100 - Towards Climate Neutrality through Mutual Learning, Engagement and Capacity Building - oportunităţi pentru paşi concreţi în direcţia oraşelor sustenabile, în contextul Misiunii oglindă M100 pentru oraşe inteligente şi neutre climatic şi al Apelului de proiecte pentru selectarea celor 10 oraşe româneşti care se vor alătura Misiunii. Scopul principal al Caravanei a fost acela de a mobiliza actorii vieţii urbane pentru îndeplinirea obiectivelor Misiunii Oglindă a Misiunii UE "100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030", prin care oraşele din România vor primi susţinere pentru a dezvolta planuri concrete de acţiune pentru tranziţia verde.

Astfel, Caravana Neutralităţii Climatice M100 a ajuns pe 1 şi 2 iulie la Braşov, 8 şi 9 iulie la Timişoara, 23 iulie la Buzău, pe 29 şi 30 iulie la Iaşi şi pe 13 august la Constanţa. Au răspuns pozitiv la invitaţia M100 de a participa la Caravana Neutralităţii Climatice reprezentanţi la nivel administrativ, din mediul nonguvernamental, academic şi privat din 17 oraşe ale ţării: Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Sibiu, Iaşi, Oradea, Reşiţa, Suceava, Târgovişte, Timişoara şi Sfântu Gheorghe.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. NU STIAM CE NE LIPSESTE! VAI, VAI, VAI!

    P.S. CONTROL-PLUS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb