Fiecare universitate va pregăti un plan de acţiuni personalizat, gândit special pentru studenţii aflaţi în situaţii de risc, pentru a le oferi sprijin concret şi soluţii eficiente, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Declaraţia vine după avizarea în Comisia de Dialog Social a proiectului de hotărâre pentru organizarea şi finanţarea Programului Naţional de Reducere a Abandonului Universitar. Conform ministrului: "Continuăm să lucrăm pentru ca fiecare tânăr să aibă şansa de a-şi urma visul la facultate şi de a absolvi cu succes. Astăzi, proiectul de hotărâre pentru organizarea şi finanţarea Programului Naţional de Reducere a Abandonului Universitar, prevăzut în noua Lege a învăţământului superior, a fost avizat de Comisia de Dialog Social a Ministerului Educaţiei. (...) Reamintesc faptul că fiecare universitate va pregăti un plan de acţiuni personalizat, gândit special pentru studenţii aflaţi în situaţii de risc, pentru a le oferi sprijin concret şi soluţii eficiente".
Programul sprijină tranziţia de la liceu la facultate, inclusiv prin implementarea învăţământului superior dual, reducând bariere ce nu ţin de potenţialul lor, finanţează şi susţine centrele de consiliere şi orientare în carieră, integrează în norma cadrelor didactice activităţi dedicate pentru sprijinirea studenţilor în înţelegerea materiei şi depăşirea dificultăţilor de învăţare. De asemenea, programul creează oportunităţi de reînscriere la facultate pentru studenţii care au abandonat, prin programe de tip "A doua şansă" şi va dezvolta un sistem de monitorizare care să identifice din timp riscul de abandon şi să propună soluţii adaptate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2024, 12:58)
Credeam că planul e pentru angajați. Universitățile n-au fost în stare să se opună Guvernului când acela tăia finanțare directă.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2024, 20:00)
1. Nu toți elevii trebuie sa ia Bacalaureatul
2. Nu toți cei ce au luat Bacalaureatul trebuie sa devina studenți
3. Nu toți studenții trebuie sa termine Facultatea.
Susținerea continua a copiilor care nu pot sau nu vor sa facă școală e împotriva societăți.
Trebuie sa avem pentru fiecare loc de munca un om potrivit. Nici prea calificat Nici prea necalificat. Doar adecvat.
Occidentul, la care nu contenim sa ne mirăm , IMPORTĂ forță de muncă necalificata împreună cu toate problemele ce decurg de aici.
Nu ar fi mai bine ca profesorii să ii forțeze pe copiii care pot și vor ca să scoată din ei SPECIALIȘTI? Si nu ar fi mai bine ca profesorii sa nu se mai umilească dând note pe referate și copiat unora care nu vor fi în stare de nimic.
De ce sa ii susținem pe copiii care nu vor să învețe și sa ii trimitem în străinătate pe cei care vor.