Raport PwC: Peste două treimi dintre afacerile de familie din Europa Centrală şi de Est (ECE) sunt conduse de fondatori

R.S.
Macroeconomie / 22 mai

 Raport PwC: Peste două treimi dintre afacerile de familie din Europa Centrală şi de Est (ECE) sunt conduse de fondatori

Peste 40% dintre afacerile de familie Europa Centrală şi de Est (ECE) nu au un plan de succesiune, în condiţiile în care peste două treimi (64%) dintre acestea sunt conduse încă de prima generaţie de antreprenori care le-au înfiinţat, arată cel mai recent raport PwC CEE NextGen, realizat în rândul a 180 de antreprenori din regiune, inclusiv din România. Astfel, doar 36% dintre aceste afaceri au trecut de prima generaţie. Comparativ, la nivel global, 32% dintre afacerile de familie sunt conduse de fondatori, iar 68% au trecut la următoarele generaţii, conform unui comunicat transmis redacţiei.

"Ecosistemul afacerilor de familie din România este încă tânăr, fiind înfiinţat în urmă cu nici 35 de ani, astfel că majoritatea companiilor sunt la prima generaţie. Având în vedere că mulţi dintre antreprenorii din primul val au acum 60 sau 70 de ani, se pregătesc pentru succesiune, un proces care nu se concentrează doar pe simpla transmitere a proprietăţii către următoarea generaţie sau pe asigurarea averii prin stabilirea unei structuri juridice adecvate, ci înseamnă instituirea unei guvernanţe familiale şi transmiterea cunoştinţelor, a experienţei şi a valorilor către generaţia tânără. Deşi, aproape trei sferturi dintre fondatori spun că păstrarea afacerii în familie este un obiectiv cheie pe termen lung, conform sondajului NextGen, mulţi nu au luat încă măsuri pentru acest obiectiv, cum ar fi o politică de guvernanţă a afacerii", a declarat Mihai Aniţa, Partener şi Leader al serviciilor de Audit PwC România.

La originea acestei aparente lipse de planificare în numeroase afaceri de familie se pot afla mai mulţi factori. Majoritatea celor din generaţia următoare (NextGen) spun că o problemă cheie în planificarea succesiunii este indisponibilitatea generaţiei actuale de a se pensiona. Totodată, mai mult de jumătate (53%) spun că acest aspect este dificil de abordat, se menţionează în comunicat.

Următoarea generaţie crede că este pregătită să preia conducerea

Majoritatea respondenţilor din generaţia următoare (60%) arată că ştiu clar care sunt paşii pe care trebuie să îi facă pentru a se pregăti pentru viitorul rol în cadrul afacerii de familie, doar 11% fiind nesiguri.

"În contextul în care sondajul sugerează că ar exista probleme de comunicare între generaţii, întrebarea care se pune este dacă generaţia fondatorilor afacerilor de familie împărtăşeşte această încredere a NextGen că este pregătită să conducă întreprinderile de familie în următoarele decenii. De aceea, procesul de transfer trebuie să fie foarte bine pregătit, de la stabilirea unui cadru juridic şi decizional adecvat, la transmiterea cunoştinţelor, valorilor şi misiunii companiei către generaţiile următoare, mai ales în condiţiile în care mulţi vor păstrarea afacerii în familie", a explicat Ionuţ Simion, Partener PwC România, se precizează în comunicat.

Un factor esenţial în planificarea succesiunii îl reprezintă pregătirea noii generaţii pentru a prelua conducerea. Majoritatea (52%) dintre respondenţii NextGen apreciază că a fi lideri ai afacerii sau membri ai consiliului de administraţie reprezintă o provocare, iar 40% consideră că au capacitatea de a deţine un astfel de rol.

"NextGen din Europa Centrală şi de Est au, în general, o percepţie pozitivă asupra oportunităţilor de carieră şi a ambiţiilor în cadrul afacerii de familie. Trei sferturi (75%) au răspuns că au posibilitatea de a învăţa şi de a se dezvolta în cadrul afacerii de familie, doar 6% fiind în dezacord cu această afirmaţie. Acest lucru indică, probabil, o NextGen implicată, dornică de afirmare, care este puţin nesigură, dar şi entuziasmată în legătură cu propria carieră şi viitorul afacerii lor de familie", arată George Ureche, Director PwC România, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb