Tsai Ing-wen - aleasă pentru un al doilea mandat de preşedinte

A.M.
Internaţional / 11 ianuarie 2020

Tsai Ing-Wen (Sursă foto: Twitter)

Tsai Ing-Wen (Sursă foto: Twitter)

Preşedintele statului Taiwan, Tsai Ing-wen, a fost aleasă sâmbătă, în proporţie covârşitoare, pentru un al doilea mandat şi a transmis Beijingului că nu va ceda ameninţărilor şi încercărilor de intimidare, informează News.ro.

Porivit sursei citate, campania electorală a avut în centru China şi protestele din Hong Kong. Tsai a respins ferm oferta Beijingului de a introduce modelul "o ţară, două sisteme".

China consideră Taiwanul ca un teritoriu ce poate fi luat cu forţa, în caz de nevoie, ameninţare pe care preşdintele Xi Jinping a relansat-o în urmă cu un an, deşi el ar prefera o soluţie paşnică, scrie Reuters.

"O ţară, două sisteme", sistem folosit de China în cazul Hong Kongului, nu a fost niciodată popular în Taiwan, iar acum cu atât mai puţin după lunile de proteste din Hong Kong.

China a devenit şi mai antipatică după ce a încercat să intimideze militar Taiwanul. "Sperăm ca autorităţile de la Beijing să poată înţelege că un Taiwan democrat, cu un Guvern ales de oameni, nu va ceda ameninţărilor şi intimidărilor", a spus Tsai reporterilor după anunţarea victoriei.

Beijingul trebuie să înţeleagă dorinţa taiwanezilor şi că doar poporul îşi poate decide viitorul, a mai spus ea. Tsai a mai afirmat că "prietenii din Hong Kong" se vor bucura de victoria ei.

Tsai s-a impus în faţa contracandidatului, Han Kuo-yu, din partidul Kuomintang, care preferă relaţii strânse cu China, cu peste 2,6 milioane de voturi.

În total, ea a fost votată de 8,2 milioane de oameni, mai mult decât oricare preşedinte din Taiwan de la primele alegeri prezidenţiale directe organizate în insulă, în 1996.

Han, primar al oraşului Kaoshiung, a recunoscut înfrângerea. "Indiferent ce se întâmplă, sper să văd un Taiwan unit după ce ne vom trezi. Cer preşedintei Tsai Ing-wen să se concentreze să ofere oamenilor o viaţă sigură şi fericită".

Han, acuzat în multe rânduri în campania electorală că este marionetă a Beijingului, nu a menţionat China în discursul lui şi a anulat o conferinţă de presă.

Nu a apărut, deocamdată, o reacţie din partea Chinei la realegerea lui Tsai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb