Sondaj: 90% dintre antreprenoare nu aplică pentru programul Femeia Antreprenor 2024, considerându-l puţin avantajos

F.D.
Companii / 5 septembrie 2024

Carmen Mihalca, antreprenor şi fondatoarea Asociaţiei Antreprenoare

Carmen Mihalca, antreprenor şi fondatoarea Asociaţiei Antreprenoare

Peste 90% dintre antreprenoarele din România susţin că nu au aplicat şi că nu vor aplica pentru programul "Femeia Antreprenor" 2024, prin care sunt oferite fonduri nerambursabile de până la 40.000 de euro, deoarece îl consideră puţin avantajos, cu multe condiţii şi restricţii, arată un sondaj recent realizat de Asociaţia Antreprenoare.

Conform sondajului realizat într-o comunitate din care fac parte peste 15.000 de antreprenoare, peste 60% dintre respondente au menţionat că nu aplică din cauză că sunt prea multe condiţii şi restricţii în program.

"În opinia celor mai multor antreprenoare din ţară, programul Femeia Antreprenor 2024, care are ca scop susţinerea şi dezvoltarea afacerilor deţinute de femei, nu reuşeşte să atragă interesul majorităţii antreprenoarelor pentru că sprijinul financiar şi facilităţile oferite sunt prea limitate. De asemenea, sondajul nostru mai arată că pentru 25% dintre ele aportul propriu de 30% din suma pentru care aplică este prea mare, iar peste 15% îl consideră mai puţin avantajos per total faţă de alte programe de finanţare sau alte metode de a obţine fonduri nerambursabile", declară Carmen Mihalca, antreprenor şi fondatoarea Asociaţiei Antreprenoare.

Româncele antreprenor au mai menţionat că aleg din mai multe motive să nu aplice la programul "Femeia Antreprenor" 2024, printre care faptul că suma pe care o pot primi este mai mică decât prin alte programe. Multe dintre antreprenoare susţin că nu văd scopul acestui program, comparativ cu alte programe cum ar fi Start-Up Nation. De asemenea, unele antreprenoare care activează sub formă de PFA se simt discriminate având în vedere că programul "Femeia Antreprenor" finanţează IMM-urile cu angajaţi.

Întrebate cât de favorabil este mediul fiscal şi de business femeilor din România, peste 33% dintre ele au răspuns că este un nivel mediu, iar 25% că este puţin favorabil, respectiv 25% încurajant. Peste 8% susţin că mediul fiscal şi de business este deloc favorabil şi descurajant pentru femeile antreprenor, mai arată sondajul realizat de Asociaţia Antreprenoare.

Principalele condiţii pentru finanţare prin programul Femeia Antreprenor 2024

Persoanele care doresc să se înscrie în program trebuie să atingă un anumit punctaj minim pentru a fi eligibile, iar firmele lor să îndeplinească următoarele criterii principale:

Firma este înfiinţată înainte de 31 decembrie 2021 şi are activitate pe teritoriul României

Firma este un IMM, întreprindere autonomă şi are capital social integral privat

Cel puţin 50% din firmă să fie deţinută de o femeie

Firma nu are datorii la bugetul de stat

Firma nu a depăşit plafonul de minimis de 300.000 euro pe durata ultimilor 3 ani pentru o întreprindere unică

Firma nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operaţională, insolvenţă, faliment sau suspendare temporară a activităţii

Vine cu un aport de cel puţin 30% din suma pentru care aplică

Angajează cel puţin două persoane cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată după intrarea în vigoare a acordului de finanţare şi menţine locurile de muncă ocupate cel puţin 12 luni de la momentul emiterii acordului de plată de către AIMMT

Antreprenoarele din România se pot înscrie în programul "Femeia Antreprenor" până pe 12 septembrie 2024. Finanţarea totală de anul acesta este de 200 milioane de lei (40 mil. euro), fiind estimat un număr de 1.000 de beneficiare.

Ce provocări au femeile antreprenor în afaceri

Conform unui sondaj anterior, antreprenoarele din România se confruntă cu o serie de provocări în business, principala fiind faptul că trebuie să dovedească mai mult doar pentru că sunt femei, au răspuns aproape 42% dintre ele. În continuare, aproape 17% afirmă că simt că negociază mai greu, respectiv că obţin câştiguri mai greu deşi muncesc mult, doar pentru că sunt femei. Totodată, conform sondajului realizat de Asociaţia Antreprenoare, aproape 13% consideră că există manipulare sau desconsiderare din partea bărbaţilor în parteneriate în afaceri, iar peste 8% cred că femeile au mai multe provocări de rezolvat în business pentru că, pe lângă afacere, au şi alte responsabilităţi, în special faptul că se dedică mai mult copiilor, şi că iau decizii mai greu şi riscă mai puţin în afaceri.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb