Monedele meme - speculaţii cripto cu glume

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 septembrie 2024

Dogecoin a avut succes instantaneu la lansare, a căpătat popularitate pe platforme de social media şi a devenit un element important al spaţiului cripto la începutul anului 2021, când celebrităţi precum Elon Musk, Mark Cuban şi Snoop Dogg l-au susţinut, ceea ce a dus la o creştere bruscă a preţului său, episod care totuşi a fost de scurtă durată, potrivit sursei menţionate.

Dogecoin a avut succes instantaneu la lansare, a căpătat popularitate pe platforme de social media şi a devenit un element important al spaţiului cripto la începutul anului 2021, când celebrităţi precum Elon Musk, Mark Cuban şi Snoop Dogg l-au susţinut, ceea ce a dus la o creştere bruscă a preţului său, episod care totuşi a fost de scurtă durată, potrivit sursei menţionate.

English Version

Dogecoin, moneda meme originală, a fost creat în 2013 ca o glumă pentru a satiriza efervescenţa apărută în jurul Bitcoin şi a altor criptomonede, conform crypto.com

Monedele meme (engl. meme coins) sunt criptomonede, precum Bitcoin sau Ethereum, dedicate unei idei interesante sau amuzante surprinse într-o imagine, videoclip sau altă formă media (memă). Precum memele pe care se bazează, acestea sunt concepute pentru a deveni virale şi pentru a fi distribuite online, conform exchange-ului crypto.com.

Dogecoin, moneda meme originală şi cea mai importantă din punctul de vedere al capitalizării, a fost creat în 2013 ca o glumă pentru a satiriza efervescenţa apărută în jurul Bitcoin şi a altor criptomonede. Dezvoltatorii săi au dorit ca Dogecoin să fie un altcoin (criptomonedă alternativă la Bitcoin) distractiv şi uşor accesibil, motiv pentru care nu i-au setat o ofertă limitată. Dogecoin a avut succes instantaneu la lansare, a căpătat popularitate pe platforme de social media şi a devenit un element important al spaţiului cripto la începutul anului 2021, când celebrităţi precum Elon Musk, Mark Cuban şi Snoop Dogg l-au susţinut, ceea ce a dus la o creştere bruscă a preţului său, episod care totuşi a fost de scurtă durată, potrivit sursei menţionate.

La începutul acestei săptămâni, Dogecoin avea o evaluare de piaţă de circa 14,2 miliarde de dolari, fiind urmată de Shiba Inu, cu 7,9 miliarde de dolari, conform CoinMarketCap.

Volatilitate mare, ofertă nelimitată

Monedele meme funcţionează ca orice altă criptomonedă, fiind adesea construite pe blockchain-uri care folosesc contracte inteligente, precum Ethereum şi Solana, scrie crypto.com.

Potrivit Investopedia, site-urile majorităţii monedelor meme informează că sunt doar monede meme, fără altă scop decât distracţia. În cazul unor monede mai populare, dezvoltatorii pretind că acestea au o anumită utilitate şi indică faptul că sunt acceptate de unii comercianţi. Deoarece multe monede meme sunt listate la un exchange cripto, pot fi convertite în monedă fiat şi au o valoare de piaţă. Dar acest lucru nu înseamnă că au o utilitate, ci doar că prezintă convertibilitate.

Deoarece gravitează în jurul comunităţii pe care reuşesc să o coaguleze, cotaţia monedelor meme este volatilă, iar creşterile sunt considerate speculative. De pildă, când Elon Musk şi Mark Cuban au promovat Dogecoin, preţul său a crescut vertigions, dar odată ce entuziasmul s-a disipat, preţul a scăzut la fel de rapid. Mişcările extreme apar, într-o anumită măsură, din cauza modului în care acestea sunt proiectate - spre deosebire de monedele fiat şi de majoritatea criptomonedelor, oferta pentru cele mai multe monede meme este nelimitată, ceea ce înseamnă că au o natură inflaţionistă (o excepţie notabilă în acest sens este Shiba Inu), potrivit crypto.com.

Speculaţii, apartenenţa la o anumită comunitate sau distracţie

Există o varietate de motive pentru care oamenii cumpără monede meme, fiind vorba în primul rând de speculaţii, apartenenţa la o anumită comunitate sau distracţie, potrivit crypto.com.

Conform sursei menţionate, există monede meme ce au anumite utilităţi sau fac parte din ecosisteme mai largi de finanţe descentralizate (DeFi). De pildă, dezvoltatorii Shiba Inu intenţionează să creeze Shibaverse, un Metaverse pentru membrii comunităţii Shiba Inu.

Preţul monedelor meme prinde tracţiune datorită comunităţilor online ce le stimulează popularitatea prin intermediul reţelelor sociale, a meme-urilor sau a marketing-ului viral, ce poate crea un sentiment de apartenenţă şi de identitate comună între deţinători.

Potrivit crypto.com, iniţial se considera că monedele meme au o valoare intrinsecă redusă, dar conform altor surse nu au nicio valoare. Nu se bazează pe active corporale şi cele mai multe nu au un proiect în spate dar, cu toate acestea, uneori devin virale şi înregistrează creşteri bruşte de preţ, ce atrag speculatori în căutare de câştiguri pe termen scurt.

Cu toate că în prezent cotaţia unor monede meme mai importante precum Pepe, dogwifhat sau Bonk este în creştere faţă de momentul în care au devenit listate la un exchange, potrivit datelor afişate de investing.com, cele principale cu o istorie mai îndelungată, cum sunt Dogecoin şi Shiba Inu sunt cu mult sub recordurile atinse în 2021.

Tipuri de fraude

Monedele meme nu sunt reglementate, astfel încât sunt susceptibile unor fraude, printre cele mai cunoscute fiind, conform crypto.com:

1.Înşelătorii de tip "airdrop". Prin această schemă, escrocii promit jetoane gratuite în schimbul unor informaţii personale ale utilizatorilor, detalii ale portofelelor sau o mică taxă de "activare". De obicei sunt promovate pe reţelele sociale sau prin e-mailuri de phishing care imită proiecte legitime cripto. Odată ce se obţin informaţii ale utilizatorilor sau se face plata, escrocii pot să fure fonduri direct din portofelul utilizatorului sau să dispară.

2.Înşelătorii de tip "rug-pull". În acest caz, dezvoltatorii unei monede meme retrag brusc toată toată lichiditatea din proiect, lăsând deţinătorii cu jetoane fără valoare. Acest lucru duce la o prăbuşire dramatică a cotaţiei monedei, iar deţinătorii nu pot să-şi vândă jetoanele sau să-şi recupereze investiţiile.

3.Scheme de tipul "pump and dump". Prin astfel de tactici, grupuri de traderi umflă artificial preţul unei monede meme, cumpărând cantităţi mari şi răspândind informaţii pozitive, adesea înşelătoare, pentru a atrage mai mulţi cumpărători. Pe măsură ce preţul creşte, traderii ce participă la schemă îşi vând deţinerile cu profit, provocând prăbuşirea preţului. Cei care cumpără la final rămân cu jetoane devalorizate şi suferă pierderi substanţiale.

Potrivit unui articol apărut la finele săptămânii trecute în The Cryptonomist, ce se bazează pe date Lookonchain, un anonim poreclit "balena" datorită dimensiunii tranzacţiilor sale, a achiziţionat jetoane Solana în valoare de 1,03 milioane de dolari, pe care apoi le-a schimbat, printr-o singură tranzacţie, cu moneda meme MBAPPE, mişcare făcută evindent cu speranţa obţinerii unor câştiguri substanţiale. Doar că, la numai o oră după ce a făcut plasamentul, cotaţia s-a prăbuşit iar valoarea deţinerii sale s-a diminuat de la 1,03 milioane de dolari la doar 9.200 de dolari.

Conform unui articol publicat de CoinMarketCap, contul de X (fosta reţea Twitter) a fotbalistului Kylian Mbappe fusese spart, pentru a promova token-ul fraudulos.

Potrivit crypto.com, există demersuri prin care creşte probabilitatea identificării unor posibile fraude legate de monede meme, precum studierea echipei de dezvoltare şi a contextului proiectului; studierea comunităţii/membrilor reţelelor sociale în care moneda meme este promovată; analiza modului în care sunt distribuite, utilizate şi gestionate jetoanele, precum şi a comportamentului pieţei.

Conform unui raport al Chainplay din august, circa 97% dintre monedele meme ce au existat vreodată nu mai există, scrie Cointelegraph.

Notă: Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (dexonline.ro), o memă este o idee sau un tipar comportamental care se răspândeşte prin imitaţie în cadrul unui grup social; o idee, de obicei hazlie, materializată într-o imagine, un clip sau un text, care se răspândeşte prin intermediul internetului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Printarea de bani.. aici a dus, speculatie cu orice. 97% din monedele meme nu mai exista. si tot se mai gasesc amatori de astfel de "investitii". balonul se va sparge. e doar o chestiune de cand.

    Meme Stoica ce parere are?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb