Consum record de cărbune, în pofida orientării spre resurse verzi

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 5 septembrie

Consum record de cărbune, în pofida orientării spre resurse verzi

English Version

În ciuda faptului că multe ţări au trecut de la combustibilii fosili spre cei mai curaţi, consumul mondial de cărbune a atins 164 de Exajouli (EJ) în 2023, nivel record al tuturor timpurilor, conform unei analize Visual Capitalist care evidenţiază rolul cărbunelui în mixul energetic global, respectiv regiunile care consumă cantităţi mari de cărbune.

Cărbunele este un jucător important în mixul energetic global, contribuind cu 26% la energia mondială în 2023, ceea ce înseamnă mai mult decât toate sursele de combustibili nefosili la un loc. Singura sursă de energie care a avut o contribuţie mai mare la mixul energetic global a fost petrolul, potrivit sursei citate.

Consumul de cărbune pe regiuni arată astfel: China - 91,9 EJ, respectiv o cotă de 56,1% din totalul global; Asia-Pacific (fără China) - 43,8 EJ, cotă de 26,7%; Americi - 10 EJ, cotă de 6,1%; Europa - 8,4 EJ, cotă de 5,1%; Comunitatea Statelor Independente (CSI) - 5,5 EJ, cotă de 3,4%; Africa -4,1 EJ, cotă de 2,5%; Orientul Mijlociu - 0,4 EJ, cotă de 0,2%.

America de Nord şi Europa şi-au redus consumul de energie din cărbune

Consumul de cărbune a scăzut, totuşi, în multe regiuni, potrivit sursei citate. De exemplu, atât America de Nord, cât şi Europa şi-au redus consumul de energie din cărbune cu 16% în 2023. Cu toate acestea, o dependenţă puternică de cărbune în regiunea Asia-Pacific a făcut ca, pe plan global, consumul de cărbune să rămână în esenţă acelaşi în ultimii zece ani.

În 2023, China şi-a crescut consumul de cărbune de la 88 EJ la aproape 92 EJ, însumând 56% din consumul global de cărbune. Acest lucru a contribuit în mod semnificativ la faptul că Asia-Pacific este liderul mondial în domeniu, cu 83% din consumul global de cărbune.

Consumul de cărbune, susţinut de accesul uşor la infrastructură şi de preţurile rezonabile

Accesul uşor la infrastructura existentă şi preţurile rezonabile nu numai că au susţinut consumul global de cărbune în ultimii zece ani, dar au şi deschis calea pentru creşterea potenţială. Multe ţări în curs de dezvoltare îşi cresc acum consumul de cărbune, prezentând oportunităţi potenţiale pe piaţa cărbunelui, notează analiza menţionată.

De exemplu, conform Studiului Statistic al Energiei Mondiale 2024, Bangladesh şi Columbia au înregistrat, între 2022 şi 2023, creşteri procentuale de două cifre ale consumului de cărbune, în ritm anual: 41%, respectiv 53%.

Cărbunele continuă să joace un rol esenţial în mixul energetic global, în special în lumea în curs de dezvoltare, unde accesibilitatea sa îl face să fie sursa actuală de energie preferată.

Cererea globală de cărbune, estimată să rămână constantă până în 2025

În ciuda expansiunii rapide a surselor regenerabile, creşterea uriaşă a cererii de energie electrică în economiile cheie indică faptul că, în 2024 şi 2025, consumul mondial de cărbune va rămâne în mare parte stabil, potrivit AIE (Agenţia Internaţională a Energiei).

Cererea globală de cărbune va rămâne în general neschimbată în anii următori deoarece creşterea consumului de energie electrică în unele economii majore compensează impactul unei redresări treptate a energiei hidroelectrice şi al expansiunii rapide a energiei solare şi eoliene, potrivit AIE.

Sursa citată aminteşte că utilizarea cărbunelui la nivel mondial a crescut cu 2,6% în 2023, atingând un maxim istoric, în baza cererii din China şi India, cei mai mari consumatori de cărbune la nivel global. În timp ce cererea de cărbune a crescut atât în sectorul energiei electrice, cât şi în cel industrial, principalul motor a fost utilizarea cărbunelui pentru umplerea golului creat de producţia scăzută de hidroenergie şi cererea de energie electrică în creştere rapidă.

În China, care reprezintă mai mult de jumătate din consumul global de cărbune, generarea de energie electrică din hidroenergie şi-a revenit în 2024, de la nivelurile extrem de scăzute de anul trecut. Acest lucru, alături de extinderea energiei solare şi eoliene, încetineşte semnificativ creşterea consumului de cărbune în 2024. Dar, o altă creştere anuală majoră a cererii de energie electrică a Chinei, estimată la 6,5% în 2024, face improbabilă o scădere a consumului de cărbune al ţării.

În India, creşterea cererii de cărbune va încetini în a doua jumătate a anului 2024, pe măsură ce condiţiile meteorologice revin la mediile sezoniere, notează AIE. În prima jumătate a anului, consumul de cărbune al Indiei a urcat brusc, ca urmare a producţiei scăzute de hidroenergie şi a creşterii masive a cererii de energie electrică pe fondul valurilor de căldură extreme şi al expansiunii economice puternice.

Cererea de cărbune în Europa continuă tendinţa descendentă care a început la sfârşitul anilor 2000, în mare parte datorită eforturilor de reducere a emisiilor în producerea de energie. După ce s-a redus cu peste 25% în 2023, se estimează că producţia de energie din cărbune în Uniunea Europeană va scădea aproape la fel de mult şi în acest an. Utilizarea cărbunelui s-a redus, de asemenea, semnificativ în Statele Unite, în ultimii ani, dar cererea mai puternică de energie electrică şi trecerea nesemnificativă de la cărbune la gaze naturale ameninţă să încetinească această tendinţă în 2024.

Japonia şi Coreea de Sud continuă să-şi reducă dependenţa de cărbune, deşi într-un ritm mai lent decât Europa, conform AIE.

"Analiza noastră arată că este posibil ca cererea globală de cărbune să rămână în mare parte constantă până în 2025, pe baza politicilor actuale şi a tendinţelor pieţei", a declarat Keisuke Sadamori, director pentru pieţe energetice în cadrul AIE, adăugând: "Adoptarea rapidă, continuă, a energiei solare şi eoliene, combinată cu redresarea energiei hidroelectrice în China, pune o presiune semnificativă pe utilizarea cărbunelui. Dar, sectorul electricităţii este principalul motor al cererii globale de cărbune, iar consumul de energie electrică creşte foarte puternic în câteva economii majore. Fără o creştere atât de rapidă a cererii de energie electrică, am asista la o scădere a utilizării globale a cărbunelui în acest an. Tendinţele structurale de lucru arată că cererea globală de cărbune va ajunge la un punct de cotitură şi va începe să scadă în curând".

AIE: Producţia mondială de cărbune - aşteptată să scadă uşor, în 2024

Din punct de vedere al ofertei, producţia mondială de cărbune este aşteptată să scadă uşor în 2024, după o creştere constantă în anul anterior. În 2024, producţia de cărbune din China este moderată, după doi ani de creştere masivă. În India, impulsul de a stimula producţia de cărbune continuă, cu o creştere a ofertei de aproximativ 10% aşteptată în 2024. În economiile avansate, producţia de cărbune este în scădere, reflectând în general cererea.

AIE constată că volumele comerciale sunt la cele mai înalte niveluri înregistrate vreodată, în ciuda prăbuşirii importurilor în Europa şi a scăderii lor în Asia de Nord-Est, începând cu 2017. Cu toate acestea, alte ţări intervin pentru a prelua produsele disponibile să fie livrate. În 2024, Vietnamul urmează să devină al cincilea cel mai mare importator de cărbune, depăşind Taipeiul Chinez. În China şi India, importurile rămân la maxime istorice.

În ciuda scăderii producţiei interne în China, în prima jumătate a acestui an, a sancţiunilor mai severe asupra producătorilor ruşi şi a perturbărilor în câteva ţări exportatoare, piaţa globală a cărbunelui este bine aprovizionată, potrivit raportului. În condiţiile în care preţurile gazelor naturale sunt mai stabile decât în ultimii ani, cele ale cărbunelui au fost limitate în prima jumătate a anului 2024. Chiar dacă acestea au revenit la nivelurile anterioare crizei energetice globale, rămân ridicate din cauza presiunilor inflaţioniste.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb