Aministie fiscală - ce măsuri a aprobat ieri Guvernul pentru rău-platnici şi cum vor fi recompensaţi contribuabilii corecţi

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 5 septembrie

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a declarat, în briefingul de presă care a avut loc după şedinţa de ieri: "Este un pachet de măsuri extrem de complex care priveşte mediul de afaceri şi cheltuielile publice ale statului". (Sursa foto: facebook / Marcel Boloş)

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a declarat, în briefingul de presă care a avut loc după şedinţa de ieri: "Este un pachet de măsuri extrem de complex care priveşte mediul de afaceri şi cheltuielile publice ale statului". (Sursa foto: facebook / Marcel Boloş)

English Version

330.000 de firme şi 848.000 de persoane fizice vor putea să beneficieze de aministia fiscală parţială, potrivit informaţiilor prezentate de Marcel Boloş, ministrul Finanţelor Valoarea totală a debitelor principale restante ce ar trebui colectate la bugetul de stat se ridică la 60,1 miliarde lei

Companiile şi persoanele fizice care îşi achită debitele principale restante la bugetul de stat până la data de 31 august 2024 vor beneficia de anularea datoriilor accesorii calculate pentru obligaţiile plată, potrivit ordonanţei de urgenţă aprobate în şedinţa de guvern de ieri, prin care au fost aprobate mai multe măsuri fiscale, printre care şi alocarea unei bonificaţii pentru contribuabilii buni platnici.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, înaintea şedinţei de guvern: "Introducem facilităţi fiscale precum anularea restanţelor la buget şi pentru firme, şi pentru persoane fizice. Însă doar dacă se respectă anumite condiţii privind plata datoriilor. În premieră, venim şi cu bonificaţii pentru contribuabilii corecţi, cu taxele la zi. Cum am promis, ne-am consultat pe acest proiect şi cu mediul de afaceri şi vom face asta în continuare".

La rândul său, Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a declarat, în briefingul de presă care a avut loc după şedinţa de ieri: "Este un pachet de măsuri extrem de complex care priveşte mediul de afaceri şi cheltuielile publice ale statului. În privinţa faciltăţilor fiscale acestea sunt împărţite în două categorii. Prima priveşte contribuabilii buni platnici pentru care avem o bonificaţie de 3% care va fi acordată în mod automat prin decizie a ANAF şi va putea fi utilizată pentru plata taxelor şi impozitelor pentru anul 2025 sau pentru compensarea unor altor debite fiscale. Această măsură este un semn de respect pentru contribuabilii care şi-au achitat la timp impozitele şi taxele şi este o iniţiativă pentru a stimula conformarea voluntară. A doua categorie se referă la contribuabilii care au debite restante la bugetul de stat înregistrate până la 31 august 2024. Sub condiţia achitării debitelor principale până la 25 noiembrie 2024, companiile şi persoanele fizice vor beneficia de anularea în totalitate a accesoriilor la aceste debite, accesorii ce constau în penalităţi de întârziere, dobânzi, etc.. Persoanele fizice vor beneficia şi de anularea a unei părţi din debitul principal datorat, dacă achită până la 25 noiembrie 2024. (...) Din recuperarea valorii enorme a debitelor principale, de 60,1 miliarde lei, dorim să finanţăm proiectele de investiţii care se realizează în România. Nu putem să rămânem cu aceşti bani neîncasaţi, nerecuperaţi, şi să mai intervină şi prescripţia fiscală după cinci ani. Între a alege să pierdem totul sau a încasa creanţele, cred că amnistia fiscală parţială este o alternativă foarte bună. Sprijinim astfel şi firmele aflate în dificultate pentru a le da o şansă să îşi continue activitatea economică şi sprijinim şi statul prin încasarea sumelor respective care să intre în dezvoltarea economiei naţionale".

Ministrul Finanţelor a precizat că nu va mai exista pe termen scurt şi mediu o altă amnistie fiscală, pentru că statul nu doreşte încurajarea neconformării plăţii impozitelor şi taxelor la bugetul de stat.

Amnistie fiscală parţială

Actul normativ adoptat ieri introduce o amnistie fiscală parţială pentru persoanele fizice care înregistrează datorii la bugetul de stat la data de 31 august 2024. Principalele prevederi sunt:

- Persoanele fizice cu datorii mai mici de 5.000 de lei pot beneficia de anularea a 50% din suma principală restantă. Pentru a beneficia de această facilitate, contribuabilul trebuie să plătească jumătate din suma datorată şi să depună o cerere la ANAF până la 25 noiembrie 2024, după care dobânzile şi penalităţile aferente vor fi şterse. De exemplu, dacă un contribuabil datorează 2.000 de lei, acesta va trebui să achite 1.000 de lei, iar restul de 1.000 de lei, împreună cu dobânzile şi penalităţile, va fi anulat.

- Persoanele fizice cu datorii mai mari de 5.000 de lei pot beneficia de anularea a 25% din suma principală restantă, iar contribuabilul trebuie să achite 75% din această sumă şi să depună cererea până la aceeaşi dată.

- Pentru firme, ordonanţa de urgenţă prevede o schemă de amnistie similară, prin care acestea pot şterge dobânzile şi penalităţile aferente datoriilor dacă achită suma principală şi depun o cerere la ANAF până pe 25 noiembrie 2024.

În urma aplicării amnistiei parţiale, statul speră să colecteze în primă fază aproximativ 9,5 miliarde lei de la companiile şi persoanele fizice care beneficiază de această facilitate, având în vedere că totalul arieratelor recuperabile se ridică la 71,8 miliarde lei, din care 60,1 miliarde lei sunt obligaţii fiscale principale.

Potrivit datelor oferite ieri de ministrul Marcel Boloş, la 31 august 330.000 companii erau înregistrate cu debite restante a căror valoarea totală se ridica la 32,4 miliarde lei. În ceea ce priveşte persoanele fizice, ministrul Finanţelor a precizat că 31 august 2024 înregistrau obligaţii fiscale principale restante 848.000 persoane fizice, debitele totalizând 39,2 miliarde lei.

Bonificaţie pentru bunii platnici

Actul normativ mai prevede că firmele care au respectat termenele de plată a taxelor beneficiază de o bonificaţie de 3% din impozitul pe profit sau impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. În cazul grupurilor fiscale, bonificaţia se aplică la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă.

Condiţiile pentru a beneficia de această bonificaţie includ:

- Depunerea la termen a tuturor declaraţiilor fiscale.

- Stingerea integrală şi la termen a impozitelor aferente anului fiscal 2024.

- Lipsa oricăror obligaţii fiscale restante la data depunerii declaraţiilor.

ANAF va verifica din oficiu dacă firmele îndeplinesc aceste condiţii şi va emite decizii corespunzătoare. Sumele care fac obiectul bonificaţiei nu se restituie, ci se utilizează pentru compensarea cu alte impozite şi taxe. Procedura de aplicare a acestei măsuri va fi aprobată prin ordin al ministrului Finanţelor, la propunerea preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în termen de maxim 45 de zile după publicarea noului act normativ în Monitorul Oficial.

Susţinerea investiţiilor publice şi private

Ordonanţa de Urgenţă mai prevede şi o serie de măsuri menite să susţină investiţiile autorităţilor locale şi companiilor, dintre care enumerăm:

- Redistribuirea creditelor bugetare pentru a permite autorităţilor locale să îşi asigure finanţarea necesară pentru proiectele în derulare.

- Majorarea plafonului de contractare a împrumuturilor pentru unităţile administrativ-teritoriale de la 1 miliard la 2 miliarde de lei.

- Contractarea de împrumuturi prin euroobligaţiuni verzi pentru finanţarea proiectelor de transport feroviar şi metrou.

Aceste măsuri sunt menite să încurajeze investiţiile în infrastructură şi dezvoltarea proiectelor strategice de transport, cu un accent special pe sustenabilitate şi tranziţia ecologică.

Cheltuielile bugetare, diminuate prin noua OUG

O componentă esenţială a noului act normativ o reprezintă reducerea cheltuielilor bugetare, având în vedere că deficitul bugetar a depăşit 4% din PIB. Aceste măsuri includ:

- Limitarea cheltuielilor pentru bunuri şi servicii în perioada septembrie - decembrie 2024 la nivelul mediei cheltuielilor din perioada ianuarie - august 2024. Excepţii sunt prevăzute pentru domeniul sanitar şi de asistenţă socială.

- Interzicerea achiziţionării de mobilier, consultanţă şi pregătire profesională, cu excepţia celor necesare pentru proiectele finanţate din fonduri europene.

- Suspendarea investiţiilor publice, cu excepţia celor aflate deja în faza de finalizare şi care sunt finanţate din PNRR şi din alte fonduri europene.

- Plafonarea salariilor pentru companiile de stat, care vor putea majora cheltuielile salariale doar în condiţii stricte, cum ar fi existenţa unui profit net anual în ultimii trei ani şi reducerea subvenţiilor primite de la buget.

Prin acest pachet de măsuri fiscale, Guvernul încearcă să ţină sub control deficitul bugetar care la 31 iulie 2024 se ridica la 4,02% din Produsul Intern Brut în condiţiile în care ţinta prevăzută pentru finalul anului este de 5%.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Astept reducerea aparatului bugetar de la 1.350.00 la maximum 500.000 . Astept anulare pensiior speciale promisa de rares bogdan si de PNL. Dar pt ca PSD si PNL sunt partide corupte iar rares bogdan si cu iohanis si-au batut joc de votul meu voi vota ELENA LASCONI si USR.

    1. Inca o data PSDul isi bate joc de noi. Prin amnistia fiscala clientii PSDului beneficiaza de un regim fiscal preferential. Ei stiu ca periodic sunt lansate "amnistiile fiscale" (care de fapt sunt scutiri mascate de plata a datoriilor catre buget) si refuza plata datoriilor (desi au bani pentru a le achita), iar guvernul mafiot PSD tolereaza aceasta neplata (de care beneficiaza firmele de partid si persoanele asociate PSDului). Persoanelor fizice si juridice de rand li se blocheaza conturile atunci cand nu isi achita datoriile catre stat. Persoanelor fizice si juridice cu legaturi in PSD nu li se aplica acelasi tratament. Sunt lasate sa zburde libere pana la prima amnistie fiscala si tot asa, din amnistie in amnistie, ele pagubesc bugetul de stat cu ajutorul ... statului. Clanul borduristului Negoita (primarul a carui activitate se rezuma numai la schimbarea bordurilor si introducerea de taxe aberante precum cea de 5 lei/ora pentru parcarea intre blocuri!!!) este unul dintre campioni. Este sarac sarmanul si nu poate plati taxele catre stat normal, ca ceilalti romani. Ca el, "saraci si cinstiti", sunt sute de cumetri ai PSDului.

      Nu mai scapam odata de partidul asta mafiot! 

      corect! si eu votez la fel.

      Problema este 8% deficit bugetar pe 2024! Siria are 11% ca sa faci o comparatie. Si eu care credeam ca PSD-ul 'isi bate joc de voi' cu pensii de stat mai mari decat in UK? Cand ai o pensie de stat de 5000 de lei asa cum cunosc eu oameni ai muncii cu aceasta pensie nu te mai plangi ca isi bate cineva joc de tine, mai ales daca esti roman; 1000 Euro pensie de maistru cu stagiu complet de cotizare, este mai mare decat multe salarii in Europa. Dar nah, romanii cu smiorcaiala, smiorc , smiiorc saracutii!

    austeritate.. asta cu mobila si cu obiectele de inventar si cu investitiile, inghetarea salariilor si a angajarilor la stat am mai avut-o si-n 2008.

    si dc sunt restante de 60 mld de lei, din care se spera sa se incaseze 9 mld, inseamna ca economia e slaba rau. 33% din firme sunt cu datorii la stat. 

    in acelasi timp unii huzuresc, vedem depozite record si numar record de milionari in Romania si nu numai.

    asta e economia in forma de K bazata pe deficite si printare de bani, unde unii merg in jos, iar altii, in sus. 

    1. Asa arata economia cand hotii sunt la butoanele ei!

      Capusata, dezechilibrata, inechitabila si indatorata. 

      alt comentariu corect.

      da si cei 13.000 de persoane fizice care au datorii la stat in medie de 2.000.000 de lei/persoana, cred ca-s majoritatea spagari. cripto cica, iti spun sigur, cine-i suficient de destept sa faca 20.000.000/an profit din cripto, il declara si isi si plateste taxele ca nu vrea sa dea penalizari ca prostu. Dar spaga primita in bitcoini de ex, mai ales dc stii ca vine admistia, da ala e "profit din cripto", spalarea de bani cea mai usoara azi.

      sau albire de averi ilicite, declari niste milioane, "profituri din cripto". platesti taxa, la reducere, si puf, s-au albit banii.

      ca hai sa fim seriosi , ce puii mei in afara de spaga sau interlopeala poti face pe persoana fizica sa ai profit 4.000.000 euro/an? Si apoi, declari banetul dar nu platesti taxa pe venit?? Ce ai , chirii? pai la aproape 400.000 euro pe luna ce inchiriezi, jumate de orasel? pe persoana fizica. pfff. ne-am prostit cu totii sa credem asa aberatii. 

      n-a fost timp pentru colectare, s-a concentrat sa puna bete in roate la FP

    O masura in favoarea evazionistilor si interlopilor...si uite asa gasca "specialilor" protejati de rotativa PSDNL s-a largit semnificativ.

    Ce mai urmeaza? Pensii speciale pentru evazionisti si interlopi? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb