Vicepreşedintele Statelor Unite, JD Vance, efectuează vineri o vizită în Groenlanda, într-un moment tensionat în care preşedintele Donald Trump îşi reiterează dorinţa ca Washingtonul să preia controlul asupra teritoriului semi-autonom danez, transmite Reuters.
Conform planului revizuit, delegaţia americană va ajunge la baza militară Pituffik din nordul Groenlandei, o locaţie strategică esenţială pentru sistemul american de avertizare împotriva rachetelor balistice. Televiziunea daneză TV2 a relatat că aterizarea este programată în jurul orei 15:30 GMT.
Vizita are loc în baza acordului semnat în 1951, care permite Statelor Unite accesul liber la această bază, cu condiţia informării autorităţilor din Groenlanda şi Copenhaga.
Iniţial, planul de călătorie a inclus participarea soţiei vicepreşedintelui, Usha Vance, şi a consilierului pentru securitate naţională Mike Waltz la o cursă de sănii trase de câini, fără acordul autorităţilor locale. După reacţii critice din partea guvernelor danez şi groenlandez, planul a fost modificat. Totuşi, Waltz, aflat sub presiune din cauza implicării în discuţii sensibile pe aplicaţia Signal, va face parte din delegaţie, potrivit unor surse de la Casa Albă. Secretarul american al energiei, Chris Wright, va participa, de asemenea, la vizită.
Premierul danez Mette Frederiksen a calificat planurile iniţiale drept "inacceptabile", iar ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen a salutat ulterior revizuirea vizitei ca pe "un pas pozitiv de detensionare". La rândul său, premierul interimar al Groenlandei, Mute Egede, a considerat vizita o provocare, mai ales în contextul în care ţara nu a format încă un nou guvern după alegerile din 11 martie.
Trump a declarat miercuri că Groenlanda este "vitală" pentru securitatea internaţională şi că Statele Unite trebuie să o controleze. "Avem nevoie de Groenlanda şi lumea are nevoie ca noi să avem Groenlanda, inclusiv Danemarca", a spus el, potrivit aceleiaşi surse.
Ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, a condamnat afirmaţiile preşedintelui american, numindu-le o "retorică escaladată".
Potrivit expertului Andreas Oesthagen, de la Institutul Fridtjof Nansen din Oslo, este puţin probabil ca Statele Unite să recurgă la mijloace militare, însă "preşedintele Trump şi vicepreşedintele Vance vor continua probabil să folosească alte forme de presiune, precum declaraţiile ambigue şi vizitele semi-oficiale".
Kremlinul a reacţionat joi, preşedintele Vladimir Putin afirmând că intenţia declarată a lui Trump este "serioasă", subliniind că SUA vor continua să-şi afirme influenţa în regiunea arctică.
Potrivit expertei Catherine Sendak, de la Center for European Policy Analysis, modificarea vizitei este o încercare a administraţiei Trump de a recentra atenţia pe obiectivele de securitate ale SUA în Groenlanda şi regiunea Arctică. "Era nevoie de o schimbare de direcţie", a declarat aceasta.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2025, 11:53)
pofta in cui. britanicii si franci plus nemtii vor trimite curind trupe in groenlanda cu sprijinul danezilor .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 28.03.2025, 14:00)
acolo trebuie trimise trupe,ca e pace,nu mai tarziu cand o declara stat american,iar cine se opune,se lupta cu america!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2025, 12:00)
Extrem de curioasa prezenta nefortata a lui Vance in Groenlanda .Practic aceasta vizita ofera groelandezilor motivul de a chema in tara trupele europene .