Robotul daVinci reprezintă, la ora actuală, cel mai avansat sistem de chirurgie robotică din lume, prin intermediul căruia sunt realizate intervenţii minim-invazive, cu multiple beneficii pentru pacienţi. Cu şase centre da Vinci, cele mai multe din ţară, Regina Maria are astăzi cea mai extinsă amprentă în chirurgia robotică din România, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Deşi nu sunt o noutate, intervenţiile chirurgicale realizate prin intermediul sistemelor robotice au început să devină un standard în chirurgie abia în ultimii ani. În România, primele astfel de operaţii au fost realizate în anul 2008 în Bucureşti, extinzându-se ulterior şi în alte centre medicale. În prezent, conform datelor oficiale disponibile, în ţara noastră există 17 spitale dotate cu roboţi daVinci - dintre care cele mai multe, peste o treime, se află în reţeaua Regina Maria. Acestora li se adaugă, din luna septembrie, al 6-lea din reţea, găzduit de Spitalul Regina Maria Timişoara.
O treime din centrele de chirurgie robotică daVinci din România se află în reţeaua Regina Maria. Peste 2.000 de intervenţii chirurgicale robotice şi 22 medici certificaţi în chirurgie robotică
Primul robot chirurgical din cadrul reţelei din seria daVinci a fost introdus în anul 2018, în Ponderas Academic Hospital, urmând ca, în 2019, să fie adus în acelaşi spital şi robotul Mako, pentru chirurgia ortopedică. Ponderas rămâne, până în prezent, singurul spital din România şi din Europa de Est în care se regăseşte sistemul Mako şi are singurul medic atestat din ţară pentru a opera pe acest robot. Sistemele daVinci Xi şi daVinci X, care se regăsesc în toate spitalele Regina Maria, sunt folosite pentru chirurgie oncologică, digestivă, urologică, ginecologică, toracică, dar şi pentru chirurgia herniilor.
Chirurgia robotică, cel mai modern şi eficient tratament oferit la ora actuală, are următoarele avantaje:
abordare minim-invazivă de mare precizie, cu acurateţe milimetrică
risc redus de complicaţii: mai puţină sângerare şi un risc scăzut de infecţii
eliminarea sau reducerea la minimum a durerii resimţite de pacienţi postoperator, datorită inciziilor mai mici
timp de recuperare considerabil mai scurt pentru pacienţi
De la introducerea primului robot chirurgical şi până astăzi, au fost efectuate peste 2.000 de intervenţii în cadrul Regina Maria. Cele mai multe au fost realizate în Ponderas Academic Hospital, urmat de Spitalul Euroclinic şi Spitalul Regina Maria Cluj.
"Am introdus chirurgia robotică în reţea în 2018. Între timp, peste 2.000 de intervenţii robotice s-au realizat în spitalele noastre. De astăzi, ele devin un standard, Regina Maria devenind primul şi singurul furnizor privat de sănătate care face posibilă chirurgia robotică în cadrul tuturor spitalelor sale, prin dotarea acestora cu roboţi daVinci. Este un pas important pentru noi, prin care continuam sa reiteram angajamentul faţă de pacienţii noştri, cărora urmărim să le oferim în permanenţă cele mai bune servicii medicale, cea mai buna îngrijire, la cele mai înalte standarde, validate şi recunoscute la nivel internaţional", a declarat Fady Chreih, CEO, Regina Maria.
În total, la nivelul reţelei, operează 22 de medici certificaţi în chirurgie robotică, iar alţi 2 sunt în curs să obţină certificarea. De altfel, unul din cinci medici români certificaţi să opereze chirurgical prin sistemele robotice daVinci este parte din echipa Regina Maria.
Chirurgia robotică presupune o supra-specializare medicală
Utilizarea sistemelor robotice, aşa cum este daVinci, este realizată doar de medici cu experienţă, care au nevoie de o supra-specializare chirurgicală.
"Ne mândrim cu cea mai extinsă echipă multidisciplinară de chirurgi cu supra-specializare în chirurgie robotică, aceasta fiind o treaptă superioară în cariera medicală a unui chirurg, care vine cu beneficii majore pentru pacienţii noştri. În cadrul reţelei, investim continuu în învăţare şi în pregătirea viitorilor specialişti - medici şi asistenţi -, prin centrele de învăţare deschise în cadrul reţelei, aşa cum este Surgical Training Institute, dar şi prin cultura organizaţională pe care o promovăm în cadrul Regina Maria", a declarat prof. dr. Cătălin Copăescu, directorul medical al Ponderas Academic Hospital şi singurul Chirurg de Excelenţă în Chirurgie Robotică din România.