UE avertizează împotriva unei confruntări între forţele turce şi ruse în Siria

B.F.
Internaţional / 12 februarie 2020

 UE avertizează împotriva unei confruntări între forţele turce şi ruse în Siria

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell avertizează împotriva unei confruntări între forţele turce şi ruse în Siria şi îi îndeamnă pe europeni să se doteze cu mijloace prin care să influenţeze în vederea unei soluţionări a conflictului, relatează AFP.

"Asistăm la confruntări între regimul sirian şi forţele turce, ca să nu mai vorbim despre riscul ca militari turci şi ruşi să se infrunte", a subliniat Borrell într-un discurs susţinut marţi seara în Parlamentul Europeen (PE), al cărui text a fost publicat miercuri de către serviciile sale.

"Aceste tensiuni ar putea declanşa, al rândul lor, un conflict regional mai larg", a avertizat el, pledând în favoarea unui armistiţiu convenit între Ankara şi Moscova, care "trebuie să fie aplicat".

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat miercuri cu atacuri vizând regimul "orunde", în cazul unor noi atacuri vizând forţe turce şi a acuzat Rusia că ia parte la "masacrarea" civililor în nord-estul ţării.

Josep Borrell participă miercuri la o reuniune a miniştrilor Apărării din cadrul NATO la sediul Alianţei la Bruxelles.

Turcia este stat membru NATO, iar acţiunile sale în Siria şi Libia nemulţumesc mulţi parteneri.

Incapacitatea UE de a se impune în criza siriană provoacă un "sentiment de frustrare", deoarece "Uniunea Europeană (UE) este neputinciooasă", a declarat şeful diplomaţiei în faţa aleşilor europeni.

"Puţin contează ceea ce spunem noi - «ei trebuie să se oprească, ar trebui, ar trebui, trebuie, trebuie, trebuie». Da, dar cu ce pârghie, cu ce forţă, cu ce capacitate putem acţiona noi asupra actorilor?", a subliniat el.

"Am spus timp de mulţi ani că nu există o soluţie militară la conflictul din Siria, iar până la urmă a fost o soluţie militară. Prin intermediul cui? Prin intermediul celor care sunt capabili să folosească forţa militară", şi-a exprimat el regretul.

"Europa nu este în această situaţie. Noi vom conntinua să-i îndemnăm pe toţi să înceteze atacurile vizând populaţia civilă, să înceteze să împiedice accesul umanitar (...). Dar noi ştim toţi că este vorba despre o declaraţie de principiu care nu este susţinută de o forţă coercitivă pentru a o transforma în realitate", a mai deplâns Borrell.

"Dacă vrem cu adevărat să fim un actor geopolitic, trebuie să acţionăm şi să avem mijloacele de a o face. Altfel, vom continua să ţinem sesiuni parlamentare ca aceasta şi să continuăm să spunem «trebuie, trebuie, trebuie»", a avertizat şeful diplomaţiei europene.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. DACA SE V-A AJUNGE LA UN CONFLICT URAT , INTRE TURCI SI RUSI , NU-I VAD BINE PE TURCI !!! NICIODATA , IN RAZBOAIELE DINTRE TURCI SI RUSI , DE-A LUNGUL SUTELOR DE ANI , LUCRURILE , NU S-AU TREMINAT BINE PENTRU TURCI !!! O EXCEPTIE AR FI '''''' RAZBOIUL CRIMEEI '''''', DAR ACOLO A FOST MAI MULT O HARTUIALA , DECAT UN RAZBOI !!! AICI E MAI MULT O INGAMFARE A LUI ERDOGAN !!! SI , LA URMA-URMEI , CE CAUTA EL , INTR-O TARA STRAINA ??? CINE L-A INVITAT PE EL ACOLO ??? INCEARCA SA EXTINDA FOSTUL IMPERIU OTOMAN ???

    1. Pe rusi cine i-a invitat in Crimeea? Nu mai face spume degeaba pt ca,in primul rand nu va avea loc un razboi intre rusi si turci,eventual doar unul economic! Iar in al doilea rand,NATO nu va lasa Turcia singura!

    Cea mai buna solutie ar fi o lovitura de stat in Turcia sa-l dea jos pe Erdogan fiindca paranoia si megalomania sa au atins cote maxime.Tine clar cu teroristii prefacandu-se ca tine cu civilii.Si Bashar al Assad o fi dictator dar macar e dictator in tara sa.Lui Erdogan nu-i mai ajunge Turcia,vrea sa imparateasca lumea.Imi amintesc atunci cand a esuat lovitura de stat,i-a legat pe oamenii aia cu sarma.Acum cauta peste tot cu microscopul electronic tradatori mai ales imaginari.Nebunul pamantului,i-a luat religia minitile.

    1. Ce ai scris tu mai sus este in parte adevarat! Dar mai adevarat este faptul ca aceste caracterizari pe care le atribui lui Erdogan,se potrivesc mult mai bine lui Putin! Mai intai trebuie o lovitura de stat in Rusia pt a fi inlaturat acest dictator insetat de sange,pt ca statul mafiot rus este cea mai mare amenintare la adresa lumii!

      Cel mai probabil acesti doi dictatori,Putin si Erdogan,se vor imprieteni din nou pt ca au nevoie unul de celalalt! Daca ar fi ales alt presedinte in Turcia,acela s-ar putea sa fie pro-occidental,iar asta nu ar conveni lui Putin! De aceea rusii l-au salvat pe Erdogan de la lovitura de stat! Totusi,Erdogan este imprevizibil si putem asista la o intoarcere a sa de partea occidentului!

      Erdogan nu se mai intoarce niciodata catre occident .Acum daca stau bine sa ma gandesc si uitandu- ma la faptele sale nu cred ca a fost niciodata de partea occidentului.Turcia regreseaza din cauza gandirii lui de ev mediu.Mai bine reusea lovitura de stat,oamenii aia au stiut ei ce au stiut.Cat despre Putin el lupta impotriva Statului Islamic.Ce-mi pasa mie ca lupta alaturi de Bashar al Assad?Printul mostenitor al Arabiei Saudite ti se pare a fi un mielusel?Stim cu totii ce și pe cine sprijină.Si de cine e sprijinit.

      Erdogan a facut la inceput,multe reforme democratice care au ajutat economia Turciei si care au contribuit la apropierea tarii lui de UE! Am fost acolo in Turcia in acea perioada! Apoi a venit criza economica mondiala,au venit si declaratii iresponsabile ale unor politicieni europeni precum Sarkozi! Apoi Turcia a schimbat macazul! Eu citesc si presa din Turcia si se intrevede o schimbare de macaz si in ce priveste Rusia! Tu continui sa faci propaganda in favoarea lui Putin!

      N-am nicio treaba cu Putin,ai tu un fix cu el .Sa stii ca si eu l-am admirat la inceput pe Erdogan,mi-a placut ce a facut pentru Turcia si am crezut sincer ca vrea sa se apropie de occident.Ar trebui sa vezi si tu ca a inceput sa aiba derapaje mari,parca nu mai este sanatos la cap,urmaresre-i cu obiectivitate faptele.Chiar nu-mi doresc ca Turcia sa devina o tara precum Arabia Saudita,Pakistan,etc.Vreau ca Turcia sa fie un stat democratic,va fi spre binele tuturor.In acest sens Erdogan este depasit de situatie.Asta este parerea mea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb